KOMAD SA BOLIDA FORMULE 1 UDARIO NAVIJAČA, RUKA MU SVA U KRVI: "Da me je pogodio pod drugim uglom..." (FOTO)
Udes na trci za VN Australije, Foto: DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

zamalo tragedija

KOMAD SA BOLIDA FORMULE 1 UDARIO NAVIJAČA, RUKA MU SVA U KRVI: "Da me je pogodio pod drugim uglom..." (FOTO)

Vil Svit je stajao kraj verenice, a okolo je bilo mnogo dece

Objavljeno: 08:12h

Gledalac na trci Formule 1 koja je održana u nedelju, velikoj nagradi Australije, zadobio je posekotinu ruke kada ga je udario komad krhotina sa bolida njegovog omiljenog vozača, Kevina Magnusena (30), što je skrenulo pažnju na potencijalne mane bezbednosnih protokola organizatora.

Vil Svit je rekao za australijsku radio stanicu 3AV da je stajao sa svojom verenicom na prepunom brdu nedaleko od krivine broj dva u Albert parku tokom nedeljne trke kada je automobil vozača Hasa udario u barijeru pored staze i njegove gume i krhotine su poletele u vazduh.

- Udarilo me je po ruci i samo sam stajao tamo i krvario. Ruka mi je pokrivala mesto gde bi mi bio vrat, ali da je to pogodilo moju verenicu, pogodilo bi je pravo u glavu.

- Shvatio sam tek posle koliko je taj deo veliki i težak. Bio je iseckan i zaista oštar, da me je pogodio pod drugim uglom, bilo bi užasno - dodao je Svit.

Australijski mediji objavili su sliku na kojoj Vil drži veliki komad krhotina sa krvlju koja mu curi niz podlakticu i drugu na kojoj se vidi kako prima pomoć od medicinskog zvaničnika na stazi.

Svit je rekao da je deo za navijače u kom je stajao bio krcat, sa malom decom oko njega, i da nijedan zvaničnik trke nije došao da mu pomogne.

- Niko nije ni došao i pogledao. Moja verenica je bila prilično uplašena i šokirana time.

Svit je dodao da su krhotine Magnusenovog bolida odletele „pravo, preko ograde“ i u masu.

Šef trke VN Australije (AGPC) Endrju Vestakot rekao je da je to izgledalo kao "neobičan izolovani" incident, ali da će ga organizatori istražiti.

- Zaštitne ograde su dosledne širom sveta. Usklađeni smo sa propisima FIA - rekao je on australijskim medijima u ponedeljak.

AGPC je već pod lupom nakon što su neki navijači upali na stazu pred kraj trke. Kasno u nedelju, stjuardi Formule 1 su naredili AGPC-u da hitno izradi "plan sanacije" kao odgovor na bezbednosne greške.

Maks Ferstapen
foto: Red Bull Srbija

AGPC dozvoljava navijačima da uđu na stazu kada se trka završi za proslavu podijuma, a Vestakot je rekao da je AGPC već započeo istragu o tome kako i zašto su to uradili pre toga.

- Ovo je očigledno predstavljalo kršenje onoga što je veoma robustan protokol, protokol koji se razvija i poboljšava svake godine - dodao je on.

Navijači na stazi Albert park
Navijači na stazi Albert parkfoto: EPA/JAMES ROSS

Organizatori su saopštili da je u nedelju Albert Park posetilo 131.124 gledalaca i rekordnih 444.631 gledalaca tokom celog trkačkog vikenda.

Bonus video:

00:14

Sudije izbacile navijača

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.