MAZEPIN POMAŽE SVOJIM SUGRAĐANIMA: Fondaciju će finansirati Uralkali, novcem koji je trebao da ide u Formulu 1!
Foto: Profimedia

brine o svom narodu

MAZEPIN POMAŽE SVOJIM SUGRAĐANIMA: Fondaciju će finansirati Uralkali, novcem koji je trebao da ide u Formulu 1!

Međunarodna autmobilska federacija (FIA) ranije je donela odluku da će ruski i beloruski vozači moći da učestvuju na takmičenjima pod neutralnom zastavom

Objavljeno: 21:19h

Ruski vozač i bivši član Hasa Nikita Mazepin najavio je da će osnovati fondaciju za podršku sportistima, koji ne mogu da nastupaju zbog političkih razloga.

Has je u subotu raskinuo ugovor sa vozačem Formule 1, nakon vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Američki tim takodje je raskinuo sponzorski ugovor i sa ruskom kompanijom Uralkali.

- Fondaciju će finansirati Uralkali, kroz novac koji je ove sezone bio namenjen za sponzorstvo u Formuli 1 - rekao je 23-godišnji vozač.

Mazepin je sin ruskog milijardera i oligarha Dimitrija, jednog od akcionara kompanije Uralkali.

Kao reakcija na rusku intervenciju u Ukrajini, mnoge međunarodne sportske federacije odlučile su da suspenduju ruske sportiste i otkažu sportske događaje planirane u Rusiji, nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Nikita Mazepin
foto: EPA/ DAN ISTITENE / POOL

- Fondacija će dodeliti finansijska i nefinansijska sredstva onim sportistima, koji su proveli svoj život pripremajući se za Olimpijske ili Paraolimpijske igre, ili druge velike događaje, da bi na kraju bili suspendovani i kolektivno kažnjeni, zbog državljanstva koje imaju - dodao je on.

Ova fondacija nosiće naziv "Mi se takmičimo kao jedan", a prema rečima Mazepina pomoć će biti prvo upućena paraolimpijskom timu Rusije, kojem je zabranjen nastup na Zimskim igrama u Tokiju.

Međunarodna autmobilska federacija (FIA) ranije je donela odluku da će ruski i beloruski vozači moći da učestvuju na takmičenjima pod neutralnom zastavom.

Za Has će ove sezone nastupati Mik Šumaher, sin legendarnog vozača Mihaela, dok je privremena zamena za Mazepina, brazilski vozač Pjetro Fitipaldi unuk dvostrukog svetskog šampiona Emersona Fitipaldija.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.