REKAO JE 'NE MOGU DA DIŠEM' I ONDA ZAUVEK SKLOPIO OČI: Prošlo je 5 godina od brutalnog ubistva Marka Ivkovića!
Marko Ivković, Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

godišnjica tragedije u istanbulu

REKAO JE 'NE MOGU DA DIŠEM' I ONDA ZAUVEK SKLOPIO OČI: Prošlo je 5 godina od brutalnog ubistva Marka Ivkovića!

Stop navijačkom rivalstvu, jer ljudski život nema cenu...

Objavljeno: 12:15h

Aranđelovdan, 21. novembar, 2014. godine...

Košarkaši Crvene zvezde gostovali su u Istanbulu u utakmici Evrolige. Nerealnom trojkom Srbina Zorana Ercega otišlo se u produžetke gde je kasnije crveno-belim tim poražen, a onda... Horor. Najstrašnija vest koju je Srbija mogla da čuje.

foto: Marina Lopičić

Navijači Crvene zvezde organizovano su otišli u Istanbul, ali im nije bio dozvoljen ulaz u halu zbog rizika od mogućih incidenata. Delije su korteom koračali kroz grad koji se deli na Evropu i Aziju, ne slutivši da će se ovo putovanje pretvoriti u jedan od najvećih košmara u istoriji navijačke srpske scene.

Fanatici turskog tima sačekali su naoružani srpske navijače i sa sve raketama, bakljama, noževima, i ko zna čime još, krenuli u otvoreni obračun. U opštem metežu nastradao je Marko Ivković zadobivši smrtonosni ubod u srce.

Bio je na nogama još nekoliko sekundi, a onda se srušio na zemlju i uz reči "Ne mogu da dišem" pao u nesvest.

Isprva niko nije primetio da je Ivković izboden, i da posledica njegovog prekida disanja nije suzavac koji je upotrebila turska policija kako bi rasterala okupljenu masu i sprečila incident, koji je nekoliko sati kasnije u istanbulskoj bolnici nažalost dobio tragičan epliog.

Zvezda se nalazi u veoma lošoj seriji, izgubila je od Reala, Asvela, Partizana, Albe… i večeras (19.00) ide na noge Žalgirisu. Kvota na pobedu crveno-belih je čak 4,00, dok je kec mnogo izvesniji i samim tim, kvota je 1,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Žalgiris - Zvezda.

Brzo je Srbijom prostrujala vest da je nastradao navijač u Istanbulu, a navijači Crvene zvezde okupili su se ispred crkve Svetog Marka kako bi odali poštu ubijenom Jagodi.

foto: news1/dragan kadić

Ogorčene Delije otišle su zatim do ambasade Turske i zapevali čuvenu pesmu "Dobro znaj".

Društvene mreže usijale su se u večeri između petka i subote tog 21. novembra, stizale su poruke podrške od navijača širom sveta, srpski navijači su se ujedinili kao nikad do tad, a Grobari su na stadionu Partizana okačili transparent posvećen srpskom navijaču.

Marko Ivković se zalagao za nenošenje oružja u navijačkim akcijama, bio je dečko za primer, neustrašiv i hrabar kako su ga opisivale njegove Delije na navijačim forumima.

Sahranjen je na Bežanijskom groblju pred nekoliko hiljada ljudi. Sve sekcije SD Crvene zvezde bile su prisutne, kao i mnogobrojna poznata lica iz sveta sporta. Tragedija je ujedinila sve navijačke grupe, i sahrani su prisustvovali i navijači Zemuna, Partizana, Rada...

Galatasaraj je postao večiti rival Crvene zvezde, a na sledeći okršaj ove dve ekipe čekalo se nepuna dva meseca. Turski tim je stigao u Beograd, a trener Ataman je nosio pancir, jer je strahovao za svoj život.

Delije su u svom stilu napravili koreografiju koja je ledila krv u žilama i cela hala je bila u liku Jagode...

Navijač Galatasaraja Kadri Aktaš krvnik koji je usmrtio Marka Ivkovića, osuđen je na 25 godina zatvora. Sud u Istanbulu doneo je prvostepenu odluku, ali ujedno i oslobodio šest osoba da su umešani u ubistvo.

foto: Print Screen Youtube

Ni posle tri godina ne bledi slika o ovom svirepom ubistvu, i Delije na svakoj utakmici u vidu pesme i barjaka čuvaju uspomenu na drugara. Organizovani su brojni memorijalni turniri u njegovu čast, rađeni grafiti po celoj Srbiji, sve u cilju da se ovakav heroj ne zaboravi i više nikada ne dogodi ovako nešto.

Ne trebaju nam novi Aca Radović, Dejan Dimitrijević, Bojan Majić, dovoljno su propatile sprske majke i bez ovih tragedija...

Stop navijačkom rivalstvu jer ljudski život nema cenu!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.