Grobari ne vole Varvare, a nisu ni svesni koliko su slični: A, ovo su dokazi za to! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube, Saša Pavlić Koky

kulturološka stvar

Grobari ne vole Varvare, a nisu ni svesni koliko su slični: A, ovo su dokazi za to! (FOTO) (VIDEO)

Kada se pogleda nekoliko etnografskih, ali i subkulturnih razloga. donosi se zaključak da ove dve navijačke grupe nisu različite baš po svemu

Objavljeno: 21:18h

Sve srećne navijačke grupe liče jedna na drugu, a sve tužne su tužne na svoj način...

Podgorica - crno-beli grad, pevali su Grobari u Beogradu, na prvoj utakmici sa Budućnosti u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Posle puštanja na Slobodu Užice, Budućnost mi nije nimalo svetla! Prošla mi je Mladost Lučani dok sam se javljao na oglase za Radnika Surdulicu! (FOTO)

Međutim, odlazak u Podgoricu posle mnogo godina od poslednje posete, pokazao nam je da to i nije baš tačno... Iako ima mnogo ljudi u glavnom gradu Crne Gore koji simpatišu Partizan, ovaj prelepi suptropski grad je ipak plavo-beo.

I to na svakom drugom koraku, posebno po centru, što je i logično, jer se u tom delu grada nalazi stadion.

FRKA NA STADIONU: Koškanje Grobara i navijača Budućnosti smeštenih na istoj tribini! (VIDEO)

A, posle dizanja velike prašine pred gostovanje Partizanovih pristalica na Stadionu pod Goricom, policijskog obezbeđenja koje se graniči sa onim kada su u posete dolazili Putin, Bajden i ta politička ekipa, očekivalo se da dođe do kojekakvih tenzija na ulicama.

Njih je bilo, ali veoma, veoma malo, nijedna nije eskalirala tučom, iako su neki crnogorski režimski mediji čak pisali da je tog dana ubijen navijač Partizana u Baru. Pa, čak su i kafići bili potpuno zatvoreni, o čemu smo jedini pisali.

Međutim, ono što se može videti prolaskom kroz ovaj grad, tera nas da postavimo jednu tezu, na koju samo vreme može da nam odgovori: Varvari i Grobari nisu uopšte toliko različiti (iako su Varvari nakratko bili čak i braća sa Delijama, ali to je neka sasvim druga priča), bez obzira na to što nose različite boje.

GROBARI NE VERUJU SVOJIM OČIMA: Kladionice izbacile kvote za Partizan - Olimpijakos! Da li su vam realne? (FOTO)

Dobro su poznati murali GTR-a (Grobarskog Treš Romantizma) koji zidove grada Beograda ukrašavaju znamenitim ličnostima iz sveta muzike.

foto: Petar Lazović
foto: Petar Lazović
foto: Petar Lazović

A, ovako to rade Varvari rade... Iznad njihovog murala, nalazi se i mural Milana Mladenovića, pokojnog frontmena grupe EKV.

foto: Espreso.co.rs

Evo još nekih grafita/murala po Podgorici.

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

Takođe, valjalo bi napomenuti da se u grobarskom "podzemlju" dosta sluša pank, posebno grupa JNA, dok Varvari takođe imaju nekoliko pesama sa pank (punk) zvukom i tematikom.

A, o sličnosti nekih navijačkih pesama i da ne pričamo. Po narodu kruže priče da su Varvari svoje pesme smislili kasnije, što je verovatno i tačno, ali za 30 godina, melodija uđe u pore...

Iako su ove dve navijačke grupe veoma slične po mnogim stvarima, ono što ih najviše razlikuje je korišćenje političkih parola na tribini.

Grobari se, kao i uvek, diče našim nacionalizmom (u dosta slučajeva pomalo preteranim), dok su Varvari potpuno prestali da koriste političko izražavanje na tribini. Kako smo mi nezvanično saznali, zbog raznoraznih "vrhovnih pritisaka"...

Kako smo mi nezvanično saznali, zbog raznoraznih "vrhovnih pritisaka"...

BONUS VIDEO: Maleni Kinezi pevaju Partizanove pesme u Humskoj

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.