VAŽNIJA IM JE LIČNA STATISTIKA OD TIMSKE IGRE I USPEHA: Selektor raspalio po Orlićima posle kraha na Mundobasketu!
Košarkaši Srbije do 19 godina su osvojili 7. mesto na Svetskom prvenstvu, Foto: Printscreen/Youtube/FIBA

Bez dlake na jeziku

VAŽNIJA IM JE LIČNA STATISTIKA OD TIMSKE IGRE I USPEHA: Selektor raspalio po Orlićima posle kraha na Mundobasketu!

Otkrio je šta je trenutno najveći problem srpskih igrača u mlađim kategorijama

Objavljeno:

Srpski juniori su doživeli krah na Svetskom prvenstvu na Kritu.

Generacija "Orlića" koji su pre godinu dana postali prvaci Evrope do 18 godina, sada su osvojili tek 7. mesto na šampionatu planete u konkurenciji igrača do 19 godina.

Očekivanja javnosti su bila daleko veća, makar da dođu do polufinala, ali su ispali u četvrtfinalu posle produžetka od Litvanije, a o razlozima takvog rezultata je govorio selektor Aleksandar Bućan.

On je bez dlake na jeziku istakao koji su to bili najveći problemi ekipe, a pre svega udario na zalaganje igrača i nepostojanje timskog duha.

- Statistika i individualna priznanja ne pomažu dalji razvoj košarke i igrača. Postaje očigledno da je prisutan nedostatak motivacije za učešćem u onim delovima igre koji nisu "obuhvaćeni" statistikom, a bez kojih nema igranja košarke na pravi način i na visokom nivou. Drugim rečima, osnovni fokus igrača postaje takozvani individualni učinak i to samo kroz parametre osnovne statistike, sve ostalo izgleda kao da je od perifernog značaja. Prvo lice množine se isuviše i neprihvatljivo nedovoljno iskreno koristi, ako ne zaboravimo da je ovo kolektivni sport. Osnovni zadatak rada u mlađim kategorijama jeste obuka i usavršavanje individualne tehnike i taktike igrača, u obe faze igre, jer to jeste priprema za seniorsku takmičarsku košarku - rekao je Bućan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.