POLAKO SE NAZIRE SUDBINA CRNO-BELIH U EVROKUPU: Poznato je šta treba da se dogodi da bi Partizan ušao u Top 8!
Slavlje košarkaša Partizana sa navijačima posle jedne pobede u Beogradu - ilustracija, Foto: Beta/Branislav Božić

ESPRESO ANALIZA

POLAKO SE NAZIRE SUDBINA CRNO-BELIH U EVROKUPU: Poznato je šta treba da se dogodi da bi Partizan ušao u Top 8!

Grupa u kojoj svako svakog može da pobedi na dva kola je do finalnog epiloga

Objavljeno: 16:33h
Aleksa Radosavljević

Grupa E Top 16 faze Evrokupa jedna je od zanimljivijih koje smo dugo imali prilike da gledamo u drugom po jačini evropskom košarkaškom takmičenju.

Posle pobede Partizana u Monaku protiv istoimene ekipe, ali i dramatičnog trijumfa Alba nad Ritasom, ono što najviše zanima sve navijače kluba iz Humske 1 su kalkulacije oko toga šta treba da se dogodi da bi crno-beli ušli u četvrtfinale.

Pogledajte šta su nekoliko minuta posle meča imali da kažu sami igrači i dalje ispunjeni adrenalinom od velike pobede, ali i dramatične završnice u kojoj nisu dobili sve što su želeli - trijumf od +5 ili više.

Da nije napravljen onaj faul na pet sekundi pre kraja meča nad Sergejem Gladirom prilikom šuta za tri, stvari bi bile mnogo povoljnije po izabranike Andree Trinkijerija, jer bi onda bilo poprilično teško izvodljivo da Monako bude ispred njih posle šest odigranih kola, pa bi pobeda.

Ovako crno-beli imaju lošiji međusobni skor od Monaka za taj jedan poen, pa neće moći da budu iznad Kneževa u slučaju istog broja trijumfa. Stvari bi posebno interesantne postale kada bi se stvorio krug u kom sva četiri tima imaju po tri pobede i poraza.

Iako je sve što ovde pišemo u domenu teorije, uopšte nije nemoguće: Ako crno-beli izgube od Ritasa kod kuće u narednom kolu, a Monako takođe kod kuće pobedi Albu, bilo bi potrebno da Partizan slavi nad Albom, a Ritas nad Monakom u poslednjem kolu. Dakle, tada bi svi imala skor 3-3.

U tom slučaju, gledala bi se ukupna koš razlika, o čemu bi sada bilo apsurdno raspredati priču. O tome ćemo posle 5. runde koja je na programu 29/30 januara.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

5. kolo - 29/30. januar

Monako - Alba Partizan - Ritas

6. kolo - 5/6. februar

Alba - Partizan Ritas - Monako

Ukoliko u hali “Aleksandar Nikolić” u petoj rundi Litvanci savladaju Beograđane (što smo već apostrofirali kao jedinu mogućnost da svi imaju po tri trijumfa), onda bi stvari dobile novi zaokret. Ako bi crno-beli slavili nad Albom, a Monako i nad Albom i nad Ritasom, onda bi situacija bila sledeća:

Monako 4-2 Partizan 3-3 Alba 3-3 Ritas 2-4

Postoji još mnogo kalkulacija u slučaju poraza crno-belih od Ritasa, ali zaista bi apsurdno bilo spominjati ih sve, jer ih ima previše.

E, sada... Partizan bi pobedom u narednom kolu direktno izbacio Litvance iz trke i sa 3-2 čekao meč odluke u Berlinu, gde bi bilo kakav trijumf značio četvrtfinale, a čak bi i poraz mogao da ih odvede dalje, u slučaju poraza Monaka od Albe, a onda i Ritasa.

Andrea Trinkijeri
Andrea Trinkijeri foto: Starsport©

Posebno treba apostrofirati važnost tog duela Kneževa i Albe, gde bi poraz Monaka itekako uvećao šanse crno-belih za jedno od prva dva mesta, dok bi trijumf stavio imperativ na pobede Partizana u oba naredna kola.

Dakle, poznato je za šta Grobari treba da navijaju u narednom kolu, naravno pored pobede svojih ljubimaca. Za pobedu Albe nad Monakom, jer bi onda sami zavisili od sebe, a čak bi i sreća mogla da ih pogleda, ako bi u tom slučaju rasterećeni Ritas bio bolji od Monaka, koji igra po principu doktor Džekil/Mister Hajd.

Sa nestrpljenjem čekamo taj 29. januar, kada se sastaju Alba i Monako, kao i taj 30. kada je na programu krucijalni meč Partizan - Ritas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.