ZVANIČNO! Pala je odluka, velika promena u sistemu takmičenja ABA lige!
ABA liga, Foto: Pixabay

sve dogovoreno

ZVANIČNO! Pala je odluka, velika promena u sistemu takmičenja ABA lige!

To je to! Šta kažete?

Objavljeno:

Članovi Skupštine ABA lige odredili su kako će do završetka sezone 2024/25 izgledati sistem takmičenja!

Od značajnih odluka izdvajaju se one o uvođenju baraža za popunu prvog ranga takmičenja, kao i da neće biti proširenja na 14 klubova.

Liga je izdala saopštenje sa odlukama, koje prenosimo u celosti:

- Skupština ABA odlučile je da će i prva i druga liga imati po 12 učesnika.

Sa ciljem da se zaštite kvalitet i dalji napredak takmičenja, a imajući u vidu isključivo sportske kriterijume, skupština je odlučila da ukine nacionalne koeficijente i počevši od sezone 2018/19, učesnici će biti određeni isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okvirom ABA.

U skladu sa ovom odlukom skupštine ABA lige, ulazak u prvi rang takmičenja moguć je isključivo i drugog. Poslednjeplasirani tim prve ABA lige u sezoni 2017/18 izgubiće pravo da u sezoni 2018/19 igra u tom rangu, a njegovo mesto zauzeće šampion druge lige koji obezbeđuje direktan plasman.

Takođe, od sezone 2018/19, pretposlednji, 11. tim prve ABA lige i drugoplasirani tim iz nižeg ranga, igraće baraž za mesto u višem rangu. Baraž će se igrati na dve dobijene, a prednost domaćeg terena imaće tim iz višeg ranga.

Maksimum klubova iz jedne zemlje u prvoj ABA ligi je pet.

U skladu sa potvrđenim kriterijumama, učesnici prve ABA lige u sezoni 2018/19 biće: Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i pobednik druge lige koji će biti dobijen nakon završnog turnira u Čačku.

Klub koji zauzme poslednje mesto u prvoj ABA ligi imaće garantovano mesto u nižem rangu takmičenja sledeće sezone, a ostali učesnici druge lige biće dobijeni na osnovu rezultata klubova u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja imaće po dva kluba u drugoj ligi.

Umesto Fajnal fora, od sezone 2018/2019 šampiona druge ABA lige odlučiće plej-of u kojem će se takmičiti četiri prvoplasirane ekipe iz ligaškog dela. Poslednjeplasirana ekipa druge ABA lige u sezoni 2017/18 gubi pravo da se u sezoni 2018/19 takmiči u tom rangu bez obzira na rezultat u nacionalnom šampionatu.

Potvrđeni sistem takmičenja neće se menjati do završetka sezone 2024/25, osim ako ne bude značajnih promena u evropskoj košarci do tada - stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO: Delije bakljadom i vatrometom obeležile 73. rođendan Crvene zvezde

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.