Preminula siva eminencija i jedno od najvećih imena hrvatske košarke!
Danko Radić je preminuo u 66. godini, Foto: Printscreen/Youtube/SN tv Sport nedjeljom

U 66. godini

Preminula siva eminencija i jedno od najvećih imena hrvatske košarke!

Danko Radić je bio dugogodišnji internacionalni sudija i predsednik KS Hrvatske

Objavljeno:

Hrvatska je ostala bez jednog od svojih najvećih košarkaških imena. Bivši sudija i predsednik Košarkaškog saveza Hrvatske, Danko Radić, preminuo je u 66. godini posle duge i teške bolesti.

Radić je ostvario izuzetno karijeru na košarkaškim parketima, iako nije bio aktivan igrač, ali je čitav svoj život posvetio "magičnoj igri" pod obručima.

Počeo je kao suosnivač ženskog košarkaškog kluba u Šibeniku čiji je bio i prvi trener u republičkoj ligi sve do 1971. godine. Dve godine kasnije postao je trener muške košarkaške ekipe Jug u Dubrovniku. Godine 1981. postaje trener Košarkaškog kluba Revija iz Šibenika sa kojim osvaja kadetsko i juniorsko prvenstvo.

Već tada aktivno se bavi košarkaškim suđenjem. Godine 1975. dobija poziv da sudi Drugu saveznu ligu, a 1978. počinje suditi Prvu saveznu ligu. Godine 1981. polaže ispit za međunarodnog sudiju, čime počinje njegova uspešna internacionalna karijera koja je trajala od 1981. do 2005. godine. Sudio je na svim velikim međunarodnim takmičenjima, od Olimpijskih igara, Svetskih i Evropskih prvenstava, Univerzijade, sve do Mediteranskih igara. Sudijsku karijeru završio je 2005. godine.

Takođe dugi niz godina bio je na funkciji predsednika Udruženja hrvatskih košarkaških sudija.

Od 7. novembra 2004. do 28. juna 2015. bio je predsednik Košarkaškog saveza Hrvatske. Mnogi su ga svih tih godina karijere proglašavali i za "sivu eminenciju" hrvatske košarke, a bio je u vreme predsednikovanja Savezom često napadan kao najveći krivac za njen sunovrat i neuspehe koji su se ređali pre svega na reprezentativnom nivou.

BONUS VIDEO: Igrači Partizana slave sa pobunjenicima

(Espreso.co.rs / Izvor: Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.