BOGDAN ZVAO MUTU DA IDE S NJIM U NBA: Ako treba napravim i budalu od sebe, ali zbog toga igrači ginu na terenu!
Foto: Dado Đilas

Hrvati nemaju drskost

BOGDAN ZVAO MUTU DA IDE S NJIM U NBA: Ako treba napravim i budalu od sebe, ali zbog toga igrači ginu na terenu!

Miroslav Nikolić je za hrvatske medije govorio o razlici između srpske i tamošnje košarke i odnosa igrača i trenera

Objavljeno:

Trener Partizana i pomoćnik Aleksandra Saše Đorđevića u reprezentaciji Srbije, Miroslav Muta Nikolić ponovo je govorio za medije u Hrvatskoj o razlici između srpske i hrvatske košarke i zašto su prvi uspešni, a drugi nisu.

Iskusni strateg koji je već godinama član stručnog štaba našeg nacionalnog tima je jedna od najvažnijih figura, koji doprinosi ne samo svojim košarkaškim znjanjem, već i atmosferom koju pravi u timu.

foto: Fonetap

Upravo to je i dokazao na primerima Bogdana Bogdanovića tokom nedavnog Eurobasketa kada je značajno doprineo da se skine pritisak sa njega koji je bio ogroman, a sve kroz svoje šale i fore.

- Bogdan se vezao uz mene pa me čak zvao i da idem s njim u NBA da mu budem lični trener, ali se nisam u tome video. Ja sam mu neke stvari pričao i on se u to uverio, a bio sam mu i podrška kada mu nije išlo, pa mi šalje poljupce - objasnio je Nikolić za "Večernji list".

foto: EPA/Tolga Bozoglu

Mnogi ga često shvataju i kao šarlatana ili maskotu ekipe, ali njemu to nije problem, jer je spreman na bilo kakvu žrtvu zarad uspeha i uz to se na taj način još dublje povezuje sa igračima.

- Napravim od sebe i budalu, ako treba, da bi bila bolja atmosfera, a neki koji se smatraju velikim trenerima to ne žele da rade pa se čude kada igrač za njih neće da "ukliza".

foto: Nebojša Mandić

I onda se došlo do ključnog pitanja, kako to igrači ginu za svog trenera i sve ostale, dok je sa hrvatskim košarkašima potpuno drugačija priča.

- Većinu uspešnih srpskih trenera odgajao je profesor Aleksandar Nikolić govoreći i o važnosti discipline u ekipi. Kako igrači poštuju onaj sto za kojim jedu, tako će poštovati i akcije, takva će biti i disciplina na parketu. Kada završe s jelom, kapiten ustane i kaže selektoru da su završili, a trener im potom kaže program za to poslepodne ili za sutra. Hrvati to nemaju, jedan ne dolazi na doručak, drugi daje neke izjave o svom statusu u ekipi..., i na takvim stvarima pada homogenost - poručio je Nikolić.

foto: Dado Đilas

Rak rana hrvatske košarke je poslednjih godina vrhunski plejmejker na koga čekaju maltene još od Draže na Petrovića, dok se u Srbiji svako malo pojave nekolicina takvih.

- U tome što mi razmišljamo o tome. Eto, ja sam upravo otvorio školu košarke u Dinamiku i kada sam video da je nestašica plejmejkera, doveo sam desetoricu iz raznih krajeva Srbije. Plaćamo im stan, školarinu, a dvojica od njih sigurno će postati vrhunski plejmejkera. Za plejmejkera treba i doza drskosti, Srbi je imaju, a moguće je da je vi Hrvati nemate - rekao je Nikolić.

BONUS VIDEO: Novica Veličković posle poraza Partizana u derbiju od Zvezde

(Espreso.co.rs / Izvor: Večernjilist.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.