VEĆ SAD ZNAMO ZAŠTO NEĆEMO SPAVATI: Ponosni Srbi i  "Velike trojke" protiv savršenih Voriorsa i Kavsa! Sve što vas zanima o novoj NBA sezoni! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters/Profimedia

Samo jako, momci

VEĆ SAD ZNAMO ZAŠTO NEĆEMO SPAVATI: Ponosni Srbi i "Velike trojke" protiv savršenih Voriorsa i Kavsa! Sve što vas zanima o novoj NBA sezoni! (FOTO) (VIDEO)

Dugo, dugo Srbiju nije drmala takva groznica pred početak najjače lige na svetu, a ima i zašto da je drma

Objavljeno:

Derbi Istoka i derbi Zapada otvaraju novu, 72. po redu NBA sezonu! Duelima Golden Stejta protiv Hjustona i Klivlenda protiv Bostona započeće novih sedam meseci košarkaškog ludila, koje će ove godine opiti Srbe više nego u prethodnih nekoliko.

Posle skoro četiri meseca pauze i raznoraznih zbivanja koja su drmala košarkašku scenu, najbolji košarkaši planete - profesionalci, kako neki vole da ih zovu opet će zaigrati takmičarsku košarku.

Svašta se dešavalo tokom pauze između dve sezone, desili su se neki bombastični trejdovi, šokantne odluke i još mnogo stvari pored i na samom terenu koje ćemo vrlo brzo videti i na delu.

Ali da krenemo redom...

ZBOG SRBA ĆEMO OPET BITI NA NOGAMA

foto: AP/Fonetap

Srbija će opet ludovati za utakmicama NBA lige kao što je to bio slučaj pre više od decenije, jer su naše najjače i najveće vedete konačno tu, uz već etabliranog Jokića i Marjanovića pred kojim je sezona kada mora da pokaže da mu je mesto u NBA.

Nažalost, samo dan pred zvaničan početak sezone ostali smo bez jednog predstavnika, jer je Memfis "vejvovao" (otpustio) Radeta Zagorca, koji je mesece i mesece proveo pokušavajući da dokaže da mu je mesto u rosteru Grizlija, ali tako nije na kraju mislio njihov trener. Doduše, i dalje postoji šansa da ga angažuje neki drugi tim, makar na kratkoročni ugovor.

Ipak, za sada je knjiga spala na pet slova:

NIKOLA JOKIĆ (DENVER)

foto: Fonet

Momak koji je u prve dve sezone eksplodirao u dresu Nagetsa i sada je definitivno postao i prva zvezda i prvo ime ekipe iz Kolorada. Gotovo sve će biti podređeno njemu, a dobio je i sjajnog partnera pod koševima u vidu Pola Milsapa, sa kojim se očekuje da čini tandem tornjeva.

I on sam se podredio novoj sezoni, preskočio je Eurobasket sa reprezentacijom i podredio se individualnom radu i fizičkoj spremi.

U napadu već znamo šta možemo da očekujemo od njega, a sada bi trebalo da ostvari i napredak u odbrani. O tome je govorio i trener Majk Meloun. Asistencije, poeni, skokovi se podrazumevaju, samo da izdrži pritisak.

BOBAN MARJANOVIĆ (DETROIT)

foto: Fonetap

Kako napisa jedan kolega u jednom od predsezonskih izveštaja, stvar sa gorostasom iz Boljevca je prilično jasna "Bobi igra, Bobi daje koševe i hvata lopte" i tu nema dileme.

Posle cele sezone provedene u čamotinji klupe Pistonsa, u senci Dramonda i Bejnsa, sada je odlaskom Australijanca konačno dobio prostor i na treneru Van Gandiju je da mu ga pruži.

U predsezoni je igrao odlično onoliko koliko je bio na parketu, ali kao da se i dalje oseća da i dalje ne uliva dovoljnu dozu poverenja treneru, iako ga zaslužuje. Njegov svaki minut i sekund je dobro iskorišćen i pre svega je neophodan "klipovima" samo da to uvidi još toliko proklinjani Van Gandi.

NEMANJA BJELICA (MINESOTA)

foto: AP Photo/Kin Cheung

Da li će konačno teške povrede zaobići jednog od najvrednijih, najtalentovanijih i najkvalitetnijih srpskih košarkaša?! Toliko su ga u prethodne dve godine sprečavale da se pokaže među najboljima koliko je dobar i zašto je svojevremeno bio MVP Evrolige.

Sada je potpuno oporavljen, tokom leta je vredno radio i na rehabilitaciji i na sebi, u predsezoni je delovao da ima dosta samopouzdanja, ali se pojavio drugi problem - promene u timu Timbervulvsa.

"Vukovi" su se značajno pojačali i važe sada za pretendente za plej-of dolaskom Džimija Batlera, kao i Tadža Gibsona i Džefa Tiga, a to ne ostavlja dovoljno prostora Srbinu da se razmahne. Njih trojica uz Viginsa i Entonija-Taunsa, predstavljaće "privatna društva" na posed lopte i uzimanje šuteva, a pitanje je koliko će se naš as u takvoj situaciji snaći. Mada na osnovu predsezone, u defanzivi je sjajan, a u napadu ono što je do njega on uradi.

BOGDAN BOGDANOVIĆ (SAKRAMENTO)

foto: Fonetap

Jedan od najboljih evropskih šutera je ovog leta shvatio da je spreman za najviši korak u karijeri i takmičenje sa najboljima. Stigao je u Kingse, gde Srbi predstavljaju kulturnu baštinu franšize i to mu je jedan dodatni pritisak.

Drugi je oreol najplaćenijeg rukija koji je dobio potpisivanjem ugovora, pa je to još jedna stvar sa kojom će 25-godišnji bek morati da se izbori. Ali navikao je on da igra pod pritiskom i sa te strane ne sumnjamo previše.

Upao je u ekipu koja je mlada, takoreći sa vršnjacima i koja je tek u procesu građenja, te će mu to biti sjajna prilika da se istakne. Ne valja ni odmah očekivati od njega da igra na nivou partija iz Evrolige prošle sezone, jer ne zaboravite, i Stojakovićeva totalna eksplozija je stigla tek u trećoj sezoni boravka među "kraljevima".

MILOŠ TEODOSIĆ (LA KLIPERS)

foto: EPA/Mike Nelson

Konačno je i on stigao tamo gde mu je mesto, kako mnogi tvrde godinama! Najbolji košarkaš Evrope je ovog leta odlučio da je pravi trenutak za njega da napravi korak napred i za sada deluje da nije pogrešio.

Hteo je u ambiciozni tim, došao je u njega. Hteo je tim u kome će imati značajnu ulogu, dobiće je! I za sada to deluje prilično, prilično dobro. Njegove asistencije su već očarale i stručnjake, i medije i navijače.

Samo fale još koševi, moraće da postane malo više sebičan, da uzima on neke šuteve, a ne da prvo gleda da doda loptu. To i trener Dok Rivers traži od njega. I za razliku od svojih evroligaških dana, moraće da zapne i u odbrani prilično. Sve što smo videli do sada tera nas da verujemo da će biti jedno od najvećih otkrovenja NBA.

10 NAJVEĆIH POJAČANJA TOKOM LETA (Po našem izboru)

foto: Fonetap/Reuters

Ovo leto je donelo nikad više uzbuđenja, pa i šokova kada su u pitanju prelasci igrača, i to onih najvećih zvezda, u druge timove. Deluje da su sada Kavalirsi prošli najbolje, ali i mnogo timova je postalo izuzetno, izuzetno jako.

1. KAJRI IRVING (Iz Klivlenda u Boston)

2. AJZEA TOMAS (Iz Bostona u Klivlend)

3. POL DŽORDŽ (Iz Indijane u Oklahomu)

4. GORDON HEJVORD (Iz Jute u Boston)

5. KRIS POL (Iz Klipersa u Hjuston)

6. DŽIMI BATLER (Iz Čikaga u Minesotu)

7. KARMELO ENTONI (Iz Njujorka u Oklahomu)

8. DVEJN VEJD (Iz Čikaga u Klivend)

9. DŽEJ KRAUDER (Iz Bostona u Klivlend)

10. DERIK ROUZ (Iz Njujorka u Klivlend)

"VELIKIM TROJKAMA" UDARITI NA SVEMOĆNE VORIORSE I KAVALIRSE

I laicima za NBA je jasno da će se i ove godine u borbi za šampionski prsten pitati Golden Stejt na Zapadu i Klivlend na Istoku.

Aktuelni šampioni su odradili značajni deo posle zadržavši sve glavne igrače i još su im pridodali Janga i Kaspija, tako da su možda za nijansu i jači nego prethodne godine.

Sa druge strane, njihov glavni rival je sigurno najviše profitirao od svih timova lige trejdovima ovog leta i gledajući im roster deluju kao crna zemlja. Jasno je svima da su Kavalirsi vrhunski prošli u trejdu sa Seltiksima za Kajrija Irvinga, dobivši ništa lošijeg Ajzeu Tomasa, zatim sjajnog Kraudera, talentovanog Žižića, a onda su u finišu stigla i dva bivša MVP-ija lige Vejd (koji se opet spojio sa Lebronom) i povredama skloni Derik Rouz, kada se dodaju starosedeoci u vidu Kevina Lava, Tristana Tompsona, Džej Ar Smita uz vođu Lebrona Džejmsa, deluju čak i jače od Voriorsa iz Oklenda.

A post shared by Cleveland Cavaliers (@cavs) on

E sada treba neko od ostalih timova da pronađe način da im makar parira, ako već ne može da odgovori, a mnogi od njih su pribegli taktici formiranja "Velikih trojki" (tri top igrača u timu). Tako smo ih dobili nekoliko, pogotovu na Zapadu, gde je i najveća koncentracija kvaliteta.

Na Istoku je sve spalo na Boston koji sada ima sjajnu trojku Irving - Hejvord i Horford. Milvoki će probati da odgovori sa triom Adetokumbo - Midlton - Brogdon, Toronto sa Laurijem, DeRozanom i Valančijunasom i Vašington sa Bilom, Volom i Porterom. Te ekipe bi sigurno trebalo očekivati i u plej-ofu, a za ostale sve zavisi kako im se sezona bude razvijala.

A post shared by Boston Celtics (@celtics) on

Na Zapadu će biti dosta jača borba. San Antonio je zadržao glavne igrače i najviše će se igra vrteti oko Lenarda, Oldridža i trojice veterana (Parker, Gasol i Đinobili). Oklahoma je formirala fantastičnu trojku Vestbruk - Džordž - Entoni, Hjuston takođe sa dolaskom Krisa Pola koji se priključio Hardenu, Gordonu i Andersonu, ali i izuzetno jaka Minesota koja ima udarnu prvu petorku Batler, Vigins, Tig, Gibson i Entoni-Tauns, a sa klupe je tu i Džamal Kroford.

Za plej-of valja očekivati i da se bore Klipersi koji su Grifinu i Džordanu dodali Galinarija, Beverlija, Lua Vilijamsa i našeg Miloša Teodosića. Potom Pelikansi sa Rondom, Kazinsom i Dejvisom, zatim Portland sa Lilardom, Mekalumom i Kolinsom, ali i Denver našeg Nikole Jokića posle dolaska pomenutog Milsapa, uz Keneta Farida, Mareja i ostale.

KURIOZITET - 4 DEDE

Poseban kuriozitet ove sezone u NBA predstavlja da trojica igrača koji su zaigrali još u 20. veku i ove sezone će šparati parketima u NBA. Dirk Novicki će opet predvoditi Dalas, Vins Karter će biti učitelj klincima iz Sakramenta, a Džejson Teri će istu ulogu imati u Milvokiju.

Ovoj trojci pridodajemo i Manua Đinobilija koji je draftovan još 1999. godine, ali je stigao u NBA tek 2002.

KLADIONICE

I na kraju da ne zaboravimo da kažemo šta uoči početka misle svetski "bukmejkeri", a oni potvrđuju ono što i svi misle. Najveće šanse za šampionski prsten daju se Golden Stejtu sa kvotom tek 1,57. Slede ih Kavalirsi sa kvotom 5, potom Seltiksi na koje je kvota 9, pa Hjusto i San Antonio sa 13.

Od srpskih igrača najveće šanse kladionice daju Minesoti za koju nastupa Nemanja Bjelica i na uloženih jedan dinar dobićete 51.

foto: Printscreen/williamhill.com

(U. Marjanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.