MUTA SASUO TEŠKU ISTINU GROBARIMA U LICE: Partizan je Meka za mlade igrače, ali, gospodo, OVO MORATE DA ZABORAVITE! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU

MUTA SASUO TEŠKU ISTINU GROBARIMA U LICE: Partizan je Meka za mlade igrače, ali, gospodo, OVO MORATE DA ZABORAVITE! (VIDEO)

Novi trener Partizana i pomoćnik selektora Srbije Aleksandra Đorđevića za Espreso je pričao o novim izazovima koji su pred njim

Objavljeno: 21:25h
Aleksa Radosavljević

Miroslav Muta Nikolić - gospodin uz čije ime neizbežno stoji ogroman uspeh na polju rada sa mladim igračima, sa reprezentacijom, čovek koji skine sako iz revolta prema KSS kada mu navijači to zatraže, stručnjak koji je stvorio više reprezentativaca nego verovatno bilo koji drugi pojedinac...

A, sada, košarkaški ratnik koji se uhvatio u koštac sa možda i najgorim stanjem u kojem se KK Partizan ikada nalazio, ali u kome Grobari vide slamku spasa.

ODAKLE, BRE, NAMA TO?! Muta Nikolić se oglasio povodom slučaja Aranitović, sada znamo pravu istinu! (FOTO)

Pitanje koje se logično nametnulo za početak intervjua bilo je koji su njegovi ciljevi u Partizanu, da li će biti podložan pritisku javnosti, kao i da li se pokajao zbog potpisa s obzirom na lošu novčanu situaciju u klubu.

foto: Filip Plavčić

- Naravno da se nisam pokajao. Koji mi je cilj? Malo sam se uželeo. pošto sam pre 20 godina vodio timove u Evroligi pet sezona (Partizan i Budućnost). Uželeo sam se tih najjačih utakmica u Evropi, jer je Evroliga jedino takmičenje koje stvarno priznajem. Partizan je institucija koja me je pozvala, ima i finansijskih problema, ali mi je opet to bio izazov. Uvek sam bio trener i čovek od izazova. Mislim da sam kroz karijeru dosta napravio, organizovao razne klubove, a poslednji je Dinamik, sa kojim smo došli do Superlige, čak smo za dve godine došli i do ABA lige 2. Time smo jako zadovoljni kao uprava kluba - počeo je Muta razgovor za Espreso.co.rs i dodao:

- A, što se tiče Partizana, usklađujemo se. Sigurno je da navijači očekuju dobre rezultate. Ali, pitanje je šta je realno. Mi smo imali plan A, pa onda plan B, a sad smo na planu C. To je najgora varijanta. Ja sam kao plan A mislio da dovedemo dosta mladih igrača, npr. ovu dvojicu iz Amerike što su otišli u Zvezdu, da dovedemo Smajlagića, Pecarskog, još sedam, osam mladih i da dođu neki iskusni koji će nositi Partizan, kako bi pomogli ovoj deci da se razvijaju, da vratimo Partizan u ono vreme od pre 20 godina. Mladi igrači bi dobili male ugovore, ali bi im to bila odskočna daska da odu preko i potpišu milionske ugovore. Takođe, cilj mi je i da popunjavamo našu reprezentaciju. To mi je uvek bila zamisao - istakao je trener Partizana.

foto: Filip Plavčić

Ali, realnost nije dozvolila da se takav plan obistini. Realnost u kojoj Partizan duguje novac mnogim igračima, i u kojoj se okreće dovođenju igrača poput Marka Čakarevića iz Dinamika, momka koji je već igrao za crno-bele pre nekoliko sezona...

GOTOVO: Dva pojačanja stigla u Partizan! (FOTO)

- Inače, taj plan A je već izbačen, pa smo prešli na plan B. Ove godine moramo da spašavamo klub, ništa nije realno da očekujemo. Ja sam potpisao ugovor na tri godine, pa se nadam da će druge godine Partizan biti konkurentniji sa mladim igračima u timu - kaže renomirani stručnjak.

Međutim, nije ni tako lako doći do mladih igrača. Njih više privlače klubovi poput Crvene zvezde, Mega Bemaksa i FMP-a, koji su u mogućnosti da plate daleko više novca.

- Ti mladi igrači nisu razumeli moj plan A. Šta je tu problem? Roditelji, menadžeri, koji nabijaju velike cifre. Ko hoće da igra, da se afirmiše može. Mislim da sam dosta uradio što se tiče nekih igrača, da su dobili šansu da igraju i za A reprezentaciju. Ko god dođe, došao je, imaće šansu da igra, imamo i tehničku saradnju sa Dinamikom, može da dođe da igra na dvojnu registraciju, kako bi imao što više utakmica u rukama. Ne treba da budu odmah primarne pare. Partizan para nema, a ovi imaju više para, pa onda roditelji savetuju decu da idu da igraju za lovu. Partizan će ove godine da bude Meka za mlade igrače, kako bi se probili za dalje. To svi moraju da shvate - istakao je.

ESPRESO SAZNAJE: Partizan je dobio najveće moguće pojačanje! (FOTO)

Inače, iako se pričalo o prelasku Marka Pecarskog u crno-beli tabor iz Bajern Minhena, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa, jer je on i dalje igrač Bajerna, a kako Nikolić kaže, crno-beli para za transfere nemaju.

foto: Filip Plavčić

- Kod mene igraju samo igrači koji stvarno zasluže na treninzima, koji pokažu da su ozbiljni. A, ja da nekom dajem šansu što mu je tata ovo i ono, nema šanse - bolno je iskren trener Partizana.

Što se tiče ciljeva u ABA ligi za narednu sezonu, gosn Nikolić nije želeo mnogo da mašta, već je sasuo realnost u lice Grobara.

- Ja bih kao čovek pobedio sve u toj ligi kad bih mogao. Takav sam karakter privatno. Zavisi kako se sklopi tim. Ali, gospodo, Evropu zaboravite. To je nerealno. Videli ste našu grupu, to su mnogo jaki i skupi klubovi. Nema tu šta da se traži. Mada, sigurno se nećemo dati, kako bi mladi igrači stekli potrebno iskustvo. A, npr, evo, nek se Čakarević proda sledeće godine, nek pokaže svoj talenat. On uvek igra dobro kod mene - rekao je Nikolić.

ESPRESO EKSKLUZIVNO SAZNAJE! Poznata je sudbina Vanje Marinkovića! (FOTO)

Na pitanje ko će Partizanu dati pare ove sezone, Muta nije imao spreman odgovor, pošto ne želi da se meša u posao predsednika i drugih klupskih funkcionera.

- Meni je cilj da dođu neki novi ljudi. Ja nisam ni bio tu kada su finansijski unakazili klub. Samo sam čuo u kolikim smo dugovima.

foto: Filip Plavčić

Kada smo već kod dugova, i pored toga što postoji tehnička saradnja između crno-belih i Dinamika, interesovalo nas je zbog čega Partizan ne trenira u Hali Pionir, već na Dorćolu u centru Velibora Velje Jojića u Dunavskoj ulici. Prema nezvaničnim saznanjima Espresa, crno-beli su dužni oko 100.000 evra beogradskom "hramu košarke".

- Ovde imamo izuzetne uslove za stvaranje mladih igrača. Velja i ja ovde držimo i svoju školu. Kako ja imam informaciju, Partizan duguje u Pioniru. Ne znam koliko ćemo ovde trenirati, najmanje mesec-dva, što zavisi i od rukovodilaca Partizana i dogovora sa Veljom Jojićem.

MOGLI BI DA SE UGLEDAJU NA SALETA: Raduljica za Espreso o novoj tetovaži, promeni imidža i bivšim trenerima!

A, malo smo se osvrnuli i na reprezentaciju Srbije...

Grobare sigurno zanima ko će voditi treninge crno-belih dok Miroslav Nikolić bude sa reprezentacijom.

- Imam ja svoju mašineriju ovde. Uskladiću te treninge. Nikola Marković je moj pomoćnik, ekspert je za mlade igrače, a tu je i Matović. Imam tu garnituru novih trenera koji imaju energiju da prave igrače, da slede moj rad. Upravo je Marković taj koji je uspeo i da postavi Dinamik na mesto na kome se trenutno nalazi - istakao je.

Što se tiče njegovih ličnih očekivanja pred Eurobasket, prvi pomoćnik Saleta Đorđevića u reprezentaciji Srbije uopšte nije krio optimizam,

- Uvek mi je u glavi jedna od medalja, što nije neuspeh. Naša reprezentacija uvek puca na zlato. Pa, nije mi neuspeh ni drugo, ni treće mesto. Samo da napravimo kontinuitet rada i uzimanja medalja u narednim godinama. Imamo dosta problema što se tiče povreda. 3-4 igrača su povređena. Pa, da vidimo u kom sastavu smo ovde. To je nokaut takmičenje, tu se gleda samo trenutna forma. Imamo osveženje u vidu Gudurića i ja se nadam jednoj od medalja - kaže Muta.

foto: Filip Plavčić

Jasno je da su povrede Marka Simonovića i Nemanje Nedovića veliki peh, a šta legendarni stučnjak misli o tome?

DOKTOR REPREZENTACIJE REFERIŠE: Ima li nade za Nedovića i da li da strahujemo zbog povreda Tea, Radulje i Kaline?

- Naravno da će da nam fale. Nedović služi za promenu ritma. Simonović služi za stabilnost, ima mnogo iskustva. Sve su to dobri igrači, bitno je samo da se usklade. Ne znam kolike su šanse da Nemanja Nedović odigra, to doktor treba da odluči - jasan je Nikolić.

Interesovalo nas je postoji li neki segment igre reprezentacije s kojim su Sale i Muta posebno zadovoljni, na koji bi se oslonili kada bi prvenstvo počelo sutra...

- Reprezentacija je uvek igrala timski. Tako moramo da igramo, pa ko se tu snađe, ko bude raspoložen... Imamo dobre centre, svi igrači igraju dobro. Imamo 15-16 igrača, naših najboljih. Možda imamo i bolje, ali nisu mogli da se jave. Šta je, tu je. Ići ćemo da se borimo za našu Srbiju i da probamo iz ovih problema da napravimo rezultat - kaže legendarni stručnjak.

Osvrnuli smo se i na naše NBA igrače, pre svih Bobana Marjanovića, ali i Nikolu Jokića i Nemanju Bjelicu, koji neće igrati, svako iz svog razloga.

Jedna velika promena u NBA zbog koje sezona počinje ranije i trajaće nedelju dana duže!

- Boban Marjanović će sigurno dati doprinos. Ima tu visinu, ima iskustvo. Jeste da nije igrao poslednjih godinu dana tamo u Americi, ali se brzo uklapa. Mislim da Teodosić izuzetno povezuje te linije koje nam trebaju. Naravno, i Jović. Što se tiče ove dvojice, Jokića i Bjelice, naravno da mi je žao. Sa ta dva igrača smo ubedljivo najjači u Evropi. I jedan i drugi nam znače. Voleo bih da jednom svi budu zajedno i da napravimo da se prošetamo kroz Evropu - apsolutno iskren je Muta.

foto: Marina Lopičić

A, na pitanje koji igrač bi mogao da se izdigne iz kolektiva i nadomesti Jokićevu kreativnost i lucidnost i Bjeličinu hrabrost, Miroslav Nikolić je takođe imao spreman odgovor.

- Imamo mi i druge igrače. Nemamo samo centre. Npr, Bogdan Bogdanović. Jako je ozbiljan igrač i Gudurić. Uz Jovića i Teodosića. Mislim da možemo da odlučujemo. Imamo taj timski karakter koji nam dozvoljava da odlučujemo utakmicu - hrabri srpsku košarkašku javnost čovek koji je proizveo više igrača nego verovatno bilo ko na ovim prostorima u poslednjih 10-ak godina.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.