Duško Vujošević je jedini grafit u životu napisao na svojoj zgradi zbog jednog čoveka i to je bila psovka!
Foto: Dado Đilas

Priča o nacionalizmu i toleranciji

Duško Vujošević je jedini grafit u životu napisao na svojoj zgradi zbog jednog čoveka i to je bila psovka!

Trofejni stručnjak ima zanimljivu anegdotu iz svog života

Objavljeno:

Aktuelni selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Duško Vujošević, poznat je kao borac protiv nacionalizma, a tome u prilog govori i jedna anegdota iz njegovog privatnog života.

- Ja sam građanin sveta. Imao sam prilike i sreće da puno putujem i znam da je svaki čovek slučajno ono što jeste. Samjuel Džonson je rekao da je patriotizam poslednje utočište hulje. To je apsolutno tačno. Neka mala ispoljavanja fašizma je nešto protiv čega sam se borio. Bio je izvesni Suljo koji je bio predsednik kućnog saveta u Bačkoj 13. gde sam tada živeo. Veći deo stanara je hteo da ga smeni. Bio je bio pedantan čovek, tražio da se zaključaju vrata, da se ne unosi benzin, a to je radio da da se ne bi sve zapalilo - počeo je sa pričom bivši trener Partizana.

foto: Fonet/aleksandar Koković

No vrlo, brzo su počele da dolaze razne delegacije koje su želele da smene Sulju.

- Kada su počele da dolaze organizovane delegacije da menjaju Sulju, napisao sam jedini grafit u životu - Je*em vas u bu*u, vratite nam Sulju. Oni su to prefarbali, a ja sam napisao krupnije: "(i opet) Je*em vas u bu*u,vratite nam Sulju". Niko nema kristalne biografije, i nisu to ne znam kakvi aktovi hrabrosti, ali me mržnje, nacionalizam i ratne strasti, koje su i mediji u velikoj meri proizvodile uvek - ispričao je Vujošević.

foto: Saša Pavlić Koky

Kasnije je u intervjuu za "Kurir" otkrio i da li se on sam oseća sada kao Sulja tada.

- Ja se osećam dobro dok god sam u miru sa samim sobom i dok radim ono što mislim da treba. U jednom intervjuu sam rekao za Pavića, koga inače ne čitam mnogo, da jednu njegovu rečenicu volim: 'Nijedan neopaljeni šamar ne treba sa sobom poneti u grob'. Nije baš tako, ali čovek mora da drži do sebe. I smatram da car treba da služi narodu, a ne narod caru - poručio je trofejni stručnjak.

BONUS VIDEO: Milica Mandić osvojila zlato na Svetskom prvenstvu

(Espreso.co.rs / Izvor: Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.