Od zvižduka i nevernih Toma, preko velikih utakmica i pobeda, do kulta i crveno-bele večnosti! Ime Dejana Radonjića zauvek u srcima zvezdaša! (FOTO) (GIF)
Foto: Fonet

RASTANAK

Od zvižduka i nevernih Toma, preko velikih utakmica i pobeda, do kulta i crveno-bele večnosti! Ime Dejana Radonjića zauvek u srcima zvezdaša! (FOTO) (GIF)

Trofeji, velike pobede, unikatne proslave, gestikulacije, odnos sa medijima, veza sa navijačima, ostaće zauvek urezana u parket Hale Pionir u kojoj je proveo najuspešnije godine svoje karijere

Objavljeno: 11:10h
Nikola Husein

April 2013, pred polufinale ABA lige, uprava Crvene zvezde smenila je trenera Vladu Vukoičića i na njegovo mesto dovela Dejana Radonjića, tadašnjeg stratega podgoričke Budućnosti.

Radonjića je najviše bolela plata jednog čoveka iz FK Zvezda! A evo i koliko mu para klub duguje! (FOTO)

Prva utakmica na klupi crveno-belih i odmah izboreno finale Jadranske lige. Pobeđen je Radnički iz Kragujevca. Kroz dramu naravno, što će u narednim sezonama predstavljati zaštitni znak ovog crnogorskog stručnjaka. Nastup u Evroligi je posle dugih 14 godina bio veoma blizu.

Radonjić je pre par godina više puta bio na ivici aplauza i zvižduka, ali na sreću svih navijača crveno-belih bivši igrač podgoričke Budućnosti i jedno vreme FMP-a, je počeo da postiže rezultate kakve je retko ko mogao da očekuje.

Sećamo se neverovatnih utakmica u Evrokupu, i dva rekorda po broju posete u evropskoj košarci. Arena je bila kao košnica tih dana. U četvrtfinalu pred neverovatnih 24.232 navijača, pobeđen je ukrajinski Budiveljnik posle velikog zaostatka iz prve utakmice, kao i maestralne partije Čarlsa Dženkinsa. U polufinalu istog takmičenja na red je došao Uniks iz Kazanja. Opet rekord po broju gledalaca, Radonjić je taktički nadmudrio kolegu iz Rusije i ostvario pobedu od 11 poena razlike. Ali, u revanšu u Kazanju, Zvezda nije imala svoj dan, protivnik je imao više nego moćnu ekipu, i nešto ubedljivijim porazom ostala je bez šanse za trofej u Evrokupu.

Iako je Zvezda pružila sjajan otpor jednom od najboljih klubova starog kontinenta, bilo je onih koji su i dalje bili mišljenja da Dejan Radonjić nije dostojan klupe beogradskih crveno-belih.

foto: Fonet

Kup Radivoja Koraća u zimu 2014. je bio prvi od pregršt trofeja koje je osvojio sa timom iz Beograda. Godinu dana kasnije isti je osvojen u Pioniru pobedom nad Megom. 2016. godine crveno-beli su ostali praznih ruku u tom takmičenju, da bi ove godine rutinski osvojili pehar pobedom u finalu u Nišu nad večitim rivalom.

foto: Fonet

Oglasio se i Štimac o Radonjićevom odlasku! Njegove reči će uliti strah u kosti Dejinom nasledniku! (FOTO)

Domaći šampionat je nekako bio rak rana navijačima skoro dve decenije. Posle neuspešnog pokušaja da se tog trofeja domognu 2014. godine, sledeće tri sezone Crvena Zvezda je stiče se utisak dosta lako dolazila do pobedničkog postolja. Posebno će u sećanju svih navijača ostati slavlje 2015 godine, kada bi i Marakana bila premala za sve one koji su hteli da prisustvuju velikom slavlju koje se kasnije prenelo i na Kalemegdan. Godinu dana kasnije isti rival je pobeđen rezultatom 3-1, dok je pre nešto više od mesec dana bukvalno počišćen "mlađi brat" FMP. I opet Kalemegdan, i opet Radonja sa bakljom na balkonu, ali nekako se videlo da je bliže odlasku nego ostanku na klupi srpskog prvaka.

foto: Fonet

Mečevi u Evroligi bili su potvrda velikog rada i ogromnog znanja koje je crnogorski trener preneo na igrače. Posebno je interesantno da je Radonjić imao fantastičan skor protiv španskih klubova na domaćem terenu kao i na strani. Prva godina je prošla bez plasmana u TOP 16, iako je Zvezda igrala veoma dobro i zabeležila pobede protiv nekih respektabilnih klubova.

Sledeća sezona je bila mnogo uspešnija jer je Dejan Radonjić odveo svoj tim u drugu fazu takmičenja i u njoj sa četiri pobede nikako nije razočarao.

foto: Fonet

Sezona 2015/16 je u Evropi bila među najuspešnijim u istoriji kluba. Fantastične partije u regularnom delu i TOP 16 donele su crveno-belima duel sa moskovskim CSKA. Iako je ta serija izgubljena rezultatom 3-0 ostaće upamćeno da je Zvezda odigrala sjajno te mečeve. U drugom meču u Moskvi meč je izgubljen bukvalno u zadnjem minutu utakmice. Delije su posle meča u Beogradu ostale dugo posle kraja meča i svojom pesmom davale vetar u leđa svojim ljubimcima i već tada svom heroju Dejanu Radonjiću.

Neverne Tome kojih je bilo tokom njegovog mandata u Zvezdi su zamerale Radonjiću na bezbroj utakmica za neizvesnim završnicama koje nije uspevao da dobije u svoju korist. Ali, posle ove sezone su čak i oni najzadrtiji u svojim stavovima poklekli i morali da priznaju da je Dejo vrhunski stručnjak koji je od do tad prosečne Crvene zvezde napravio klub za poštovanje.

Ove godine ostaje veliki žal što nije izboren odlazak među TOP 8, jer je Crvena zvezda bila apsolutni hit takmičenja. Padali su Real, Barsa, Makabi oba puta, CSKA u Areni, turski Fenerbahče i mnogi drugi.

Veoma mu je teško! Dejan Radonjić progovorio o odlasku iz Zvezde! (FOTO)

Dejan Radonjić je neko čije će ime uvek biti u srcima svim navijačima Zvezde, a i ostalim ljubiteljima košarke. Unikatne proslave, gestikulacije, odnos sa medijima, veza sa navijačima, ostaće zauvek urezano u parket Hale Pionir u kojoj je proveo najuspešnije godine svoje karijere.

To što je popularni Dejo doneo klubu i navijačima teško da će se ikada zaboraviti. Osim rezultata koji su bili fenomenalni, Radonjića je proslavio i njegov temperament na utakmicama i konferencijama za štampu.

foto: Fonet

Hvala ti Dejane u ime svih onih koji vole košarku i puno sreće u nastavku trenerskog posla!

(Nikola Husein)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.