Digao Zvezdu iz PONORA, doveo ZVER iz naftalina - koja je rasturila Partizan!
Foto: Starsport

Hrabro

Digao Zvezdu iz PONORA, doveo ZVER iz naftalina - koja je rasturila Partizan!

Uspeh za pamćenje

Objavljeno:

Početkom 2000-ih godina prošlog veka mnogi treneri izmenjali su se na klupi košarkaškog kluba Crvena zvezda. Od Zmaga Sagadina, pa preko Aleksandra Trifunovića, Dragana Šakote i Stevana Karadžića, izbor je 2008. godine pao na sadašnjeg selektora Srbije Svetislava Pešića.

Svetislav Pešić, Nemanja Bjelica
foto: Starsport

Iako je tih sezona Partizan, pod vođstvom Duška Vujoševića, ubedljivo dolazio do trofeja kako u domaćim okvirima tako i u regionalnoj ligi, dolaskom Pešića posao crno-belih u znatnome je bio otežan.

Niko tada nije verovaro da će Pešić za svega nekoliko meseci stvoriti konkurentan tim tadašnjem evroligaškom Partizanu koji je bio redovan učesnik TOP 16 i TOP 8 faze evropskog klupskog takičenja.

Nemanja Bjelica u dresu Zvezde 2008. godine
Nemanja Bjelica u dresu Zvezde 2008. godinefoto: Starsport

Pešić je redom dovodio Stivena Markovića, Olivera Stevića, Lorensa Robertsa, mladog Vladimira Štimca i Marka Kešelja i na kraju - iz austrijske pekare je izvukao Nemanju Bjelicu!

Već u prvom derbiju te sezone Partizan je poražen od Pešićeve Zvezde, a malo je falilo da crveno-beli u polufinalu ABA lige 2009. godine savladaju Partizan. Povela je Zvezda tada sa 11:0, ali je Partizan uspeo da nekako preokrene meč i dođe do pobede.

U finalu KLS-a iste sezone crno-beli su tek nakon majstorice i to u drugom poluvremenu slomili otpor Zvezde i došli do novog trofeja. Prethodno je četa Duška Vujoševića povela sa 2:0 u seriji, a onda je na scenu stupio Bjelica. Bio je nerešiva enigma koja je razbijala crno-bele u trćeoj i četvrtoj utakmici, a zasluge za to imao je Pešić koji je mladog Bjelicu stavio na poziciju plejmejkera.

Nemanja Bjelica i Petar Božić u duelu 2009. godine
Nemanja Bjelica i Petar Božić u duelu 2009. godinefoto: Starsport

Ostaće upamćeno da je Pešić za kratko vreme došao na korak od toga da prekine dominaciju Partizana i ko zna šta bi se desilo u budućnosti da je ostvario kontinuitet na klupi tima sa Malog Kalemegdana.

Bonus video:

00:15

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.