ZVEZDA I PARTIZAN SE BORE ZA KUP, A POBEDNIKA VEĆ IMAMO! Čačak 94 debituje: "Ne pucamo na visoko, Borac je favorit"
Čačak 94 debituje na Kupu Radivoja Koraća, Foto: printscreen/instagram/kkcacak94quantox

vreme je za kup

ZVEZDA I PARTIZAN SE BORE ZA KUP, A POBEDNIKA VEĆ IMAMO! Čačak 94 debituje: "Ne pucamo na visoko, Borac je favorit"

"Čačanska košarka će konačno imati polufinalistu"

Objavljeno: 12:03h

Ovogodišnji Kup Radivoja Koraća počinje istorijskim derbijem između dve čačanske ekipe, Borca i debitanta Čačka 94.

Posle Beograda, grad sa Zapadne Morave će na nacionalnom Kupu u Nišu imati najviše predstavnika, a nema potrebe nabrajati koja je sve imena iznedrila čačanska košarka.

Učesniku KLS je ovo najveći uspeh u istoriji kluba, a tim menadžer Čačka 94 Kosta Nikitović je u intervjuu za "Espreso" izneo očekivanja pred najveći izazov ove sezone.

- Sam plasman na Kup Radivoja Koraća je za naš tim jedan veliki uspeh, a kada tome pridodamo da će Čačak ove godine imati dva predstavnika, što je prvi put u istoriji našeg grada koji je grad košarke, to samo dobija još više na važnosti. Velika nam je čast da smo mi baš ti koji ćemo pored Borca nastupiti na Kupu Radivoja Koraća. Žreb je hteo da igramo jedni protiv drugih i jedino što možemo da obećamo je dobra utakmica - rekao je Nikitović za "Espreso".

Šta to Čačak ima što nemaju drugi gradovi u Srbiji?

- Malo kroz šalu. Zapadnu Moravu u kojoj se peru ruke da bi bili bolji šuteri. Grad Čačak živi košarku i to je tako godinama i decenijama unazad. Košarka je broj jedan sport u našem gradu. Mi smo klub koji ove godine slavi 30 godina. Došli smo na taj nivo da smo trenutno drugi klub u gradu i samim tim imamo odgovornost da opravdamo očekivanja navijača. Imamo veliki broj terena i dece koja su odrasla uz istoriju koju Čačak ima kao košarkaški grad. I mi pokušavamo da stvorimo neke igrače koji će biti uzor kao što su mnogobrojni legendarni bivši igrači Borca i naše reprezentacije, kako na terenu, tako i van terena. Pre svega ću se osvrnuti na Željka Obradovića koji je natrofejniji evropski trener, Dragan Kićanović, Marko Marinović koji je član našeg stručnog štaba, Uroš Tripković.

Čačak 94 u svom timu ima proslavljenog košarkaša i reprezentativca Srbije Marka Marinovića koji je upravo sa Borcem izborio plasman u ABA ligu.

Njegov uticaj i iskustvo su neprocenjivi za mlade košarkaše.

Marko Marinović
Marko Marinovićfoto: Starsport©

- Uticaj je naravno veliki, on je i član stručnog štaba selektora Svetislava Pešića, čovek koji je postigao mnogo kroz svoju košarkašku karijeru i u trenerskoj karijeri je uveo Borac u ABA 1 ligu koja je dugo godina bila nedostižna za Borac. Dosta nam polaže u ulozi stručnog savetnika, njegovi saveti su neprocenjivi za naše mlade igrače.

Ekipe se jako dobro poznaju, do sada nisu igrale zvaničan meč, ali nema dileme ko će biti "pobednik" nakon okršaja čačanskih timova.

- Izuzetno se dobro poznajemo, ovo je prvi put da igramo jedni protiv drugih u zvaničnoj utakmici i generalno ove sezone. Mislim da će utakmica biti specifična baš zbog toga što se dobro poznajemo međusobno. Odlučiće neke sitnice, bolja priprema ekipe, motivcija, mada motivacija neće nedostajati ni jednima ni drugima. Tu je glavno da je pobednik čačanska košarka, što je najbitnije u celoj priči jer će Čačak napokon imati polufinalistu Kupa.

Još uvek niko ne razmišlja o potencijalnom polufinalnom meču sa Crvenom zvezdom.

- Idemo korak po korak. Borac je favorit svakako. Oni igraju ABA ligu, mi igramo KLS. Nećemo pucati na visoko.

Nadaju se podršci navijača u Nišu.

- Interesovanje je povećano s obzirom na to da su dve ekipe iz Čačka. Mi ovo shvatamo kao praznik košarke, pogotovo u Čačku. Verujem da će biti dosta navijača iz Čačka. Raspoloženje je veoma dobro jer smo ostvarili istorijski uspeh. Samo igranje Kupa u društvu najboljih ekipa iz Srbije je samo po sebi veliki uspeh. Trudićemo se da uživamo u svakom trenutku.

Aleksa Avramović je proslavio Čačak, a tokom leta je na iznenađenje mnogih trenirao sa timom koji debituje u Nišu.

- Aleksa je trenirao sa nama, ali je dugo godina bio deo Borca. Znam da je srećan zato što se dve čačanske ekipe sastaju na Kupu Radivoja Koraća. Uz obe je ekipe.

Put do završnog turnira u Nišu uopšte nije bio lak i nije ni nalik senzaciji.

- Put nam nije bio uopšte lak. Prva dva kola smo igrali prtov B ligaških ekipa, a posle toga sa ekipama sa kojima se susrećemo u okviru KLS prvenstva. Međutim, verovali smo u uspeh od samog početka i želja nam je bila da igramo Kup Radivoja Koraća i timskim radom i zalaganjem smo to uspeli. Ostaje žal zbog meča u Gajdobri iako smo znali da smo se i mi i oni plasirali na završni turnir, ali i to je neka lekcija.

Ambicije u nastavku sezone?

- Nakon Kupa se okrećemo obavezama u KLS, ambicije su da probamo da dobijemo svaku sledeću utakmicu. Idemo korak po korak. Imali smo sada mali negativan niz koji želimo da prekinemo. Sada sledi pauza zbog reprezentativnog prozora, obavezama u prvenstvu se vraćamo tek krajem februara. Imamo vremena da treniramo i da se premimo.

Košarkaš Čačka 94 Petar Grojić je takođe izneo očekivanja za naš portal i potvrdio priču da za veliku scenu Kupa nije potrebna dodatna motivacija.

- Očekivanja su maksimalna, kao i za svako takmičenje. Biće to istorijski meč, takoreći čačanski derbi. Maskimalno smo motivisani pred meč sa Borcem, to je jedno zdravo rivalstvo. Prvi put igramo na Kupu, to je istorijski uspeh za nas i čast je i privilegija igrati u Nišu.

Igrači se međusobno jako dobro poznaju.

Surećemo se stalno, znamo se vrlo dobro. Imali smo prijateljski susret ovde u Nišu, ali sutra smo rivali na terenu. Mi smo došli da pobedimo nevezano za to ko je rival. Znamo koliko možemo i ako budemo radili onako kako smo se spremali, biće sve u redu.

Marko Marinović je adut u meču sa Borcem.

- Prisustvo Marka Marinkovića nam puno znači, on je igrao u najjačim ligama, njegovo iskustvo je dragoceno, takođe je u stručnom štabu selektora Pešića, mnogo nam znači. On i trener Mićić su bili u Borcu i vrlo dobro poznaju rivala.

Atmosfera u ekipi je prava takmičarska.

- Istorijski uspeh, raspoloženi smo i srećni i jedva čekamo meč. Nadam se da će biti što više naših navijača i da će biti sjajna atmosfera.

Put do Niša nije bio lak.

- Teško je bilo kvalifikovati, bilo je dosta utakmica i kvalitetnih učesnika, a uporedo smo igrali i svoju ligu, ali sada smo ti i treba to da iskoristimo na najbolji način. Skupili smo snagu i kvalifikovali se. Gledamo da damo sve od sebe, motivisani smo za svaku utakmicu kao da igramo sa Crvenom zvezdom - zaključio je Grojić.

Meč izmeču Borca i Čačka 94 se igra od 17 časova, dok če Crvena zvezda i FMP odmeriti snage od 20 časova.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso/J.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.