NIJE SAMO KOŠARKA: Milojević je imao još jednu veliku strast, a ticala se njegove penzije!
Dejan Milojević je bio ekspert za berzu, Foto: Starsport

Finansijski mag

NIJE SAMO KOŠARKA: Milojević je imao još jednu veliku strast, a ticala se njegove penzije!

Za potrebe edukacije i motivacije drugih da investiraju na vreme, Milojević je do sitnih detalja objasnio u šta tačno ulaže na berzi

Objavljeno: 14:10h

Prerani odlazak Dejana Milojevića (47), od posledica jakog srčanog udara, duboko je pogodio ceo svet. Od dobrog diva, širokog osmeha, danima se svi opraštaju, što je pokazatelj koliki je trag ostavio na svim poljima.

Najteže je, svakako, na prvom mestu njegovoj porodici, prijateljima, košarkaškoj zajednici... Ali postoji i jedna manja, čiji je on bio deo i delili su istu strast, a koja takođe ne može da se pomiri sa činjenicom da ga više nema - berzanska zajednica!

Milojević je, pored parketa, vreme provodio na berzi i o tome je nekoliko puta govorio za specijalizovane youtube podkaste. Bio je i inspiracija za sve. Genije za košarku, ali i za finansije, čime mali broj aktuelnih i bivših sportista može da se pohvali.

- Još dok sam igrao za Partizan, tamo neke 2004. godine, počeo sam da pratim berzu. To mi je bilo interesantno. Nisam od onih koji će dati nekome novac i da ga ne zanima šta se dešava, već sam želeo da analiziram i vidim zašto se to radi. Prvo sam analizirao beogradsku berzu i srpske kompanije, međutim, video sam da rastu samo one kompanije koje su privatizovane ili one za koje postoje tračevi da će biti otkupljenje od nekoga. I to mi se nije dopalo, jer cena je rasla na osnovu toga, a ne koliko će novaca zarađivati i kakvo će poslovanje biti. Zato sam se prebacio na svetsku berzu - rekao je Milojević.

Za potrebe edukacije i motivacije drugih, otkrio je u šta tačno ulaže.

- Moj portfolio je potpuno penzionerski i ja se ponosim njime. Neko juri bingo, nekoga to čini srećnim, ali ja sam konzervativac. Meni je bitno da moj portfolio ne gubi vrednost i da se konstantno povećava. Time sam zadovoljan. Ustanem ranije, pre svih, dok porodica još spava, šolja čaja i krenem u analizu raznih vesti. Volim da sam informisan, znam koje kompanije me interesuju. Nekada sam jurio da kupim akcije kompanija koje su u razvoju, u ranoj fazi, a sada sam više za velike kompanije i poslove koje su već razgranati.

Potom je išao u sitne detalje što se tiče akcija i šta sve ima.

- Čak 80% mi je za penziju, njih ne diram, 10% je kripto valuta, a preostalih 10% služi za trejding, da zaradim nešto, za igranje. Penzionerske ne diram i sve to su ETF-ovi. Najpopularnij su oni koji prate S&P 500, Vangard, Blekrok, Invesko itd, ali nisam investirao u njih, zato što više volim da investiram po sektorima, a to je zdravlje, hrana, finansije, jer mnogo je manji rizik. ETF-ove bih svima preporučio. Pogotovo mladima da sa svojih 20 godina počnu da ulažu po malo. Pokušavam i sina da edukujem, da počne da ulaže, pa će to da se nakupi. Volim i dividende, kada platim porez, sve što ostane investiram dalje, pogotovo kada berza pada, pa se nešto kupi što je jevtinije. Generalno sve što se ima u portfoliju godišnje raste 10%, tako da za 15, 20 godina, kada ostarite, imaćete više nego dobru zalihu novca na računu - poentirao je suštinu investiranja na berzi. Pokazao je asistent trenera Golden Stejt Voriorsa inače i zavidno znanje što se tiče kriptovaluta, njegovu ulogu, šta sve može ona doneti u budućnosti.

Poznat po tome što nikada nije jurio karijeru, već je birao zdrave sredine, da živi lepo sa porodicom, ostaće upamćen po poslednjim rečima pre nego što ga je srce izdalo.

- Mi imamo jedan život i treba da što više uživamo u svim aspektima života. Ja sam ubeđen da ti nećeš raditi dobro posao ako nisi zadovoljan svojim životom van košarke”.

Bonus video:

00:35

Puna Arena Partizan, grobari, navijaci, kosarka, arena, rekord

(Espreso/Senza Capital/Peneo: G.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.