ČOVIĆ OTKRIO: On više NIJE igrač Crvene zvezde!
Nebojša Čović, Foto: Starsport©

zanimljivo obraćanje

ČOVIĆ OTKRIO: On više NIJE igrač Crvene zvezde!

Govorio je o brojnim zanimljivim temama

Objavljeno:

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović bio je gost u podkastu "Miljanov korner".

On je u njemu govorio o mnogim stvarima, a konačno je objasnio i šta se dešava sa Nemanjom Bjelicom.

Srpski košarkaš više nije igrač Zvezde, otkrio je Čović.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelicafoto: Starsport©

- On je zvanično pod ugovorom sa Fenerbahčeom, klub ima određene obaveze prema njemu. Bjelica je došao, potpisao sa nama ugovor. Taj ugovor je obostranim dogovorom raskinut. Zvezda nije platila Bjelicu ništa, niti nam je on bilo šta tražio. On može da se vrati u Zvezdu kad god bi mu se pojavila želja da igra ponovo. Sve drugo što bih mogao da kažem, išlo bi na njegovu štetu. Ne u odnosu sa Zvezdom, nego treba da shvatite da Fenerbahče ima određene obaveze prema njemu i treba da ih izvrši.

A, zašto se toliko dugo čekalo na razjašnjenje i zašto je Bjelica odlučio da stane?

- Mi nismo dužni bilo kome šta da govorimo. Nismo ništa objavili, onda dođete pa nas pitate. Ako me pitate zašto je Bjelica stao, neki put dođete u situaciju, ako radite određeni posao, da vam se taj posao više ne radi. To je, najblaže rečeno. Poštujem njegovu odluku. Mi smo jako dobri, imamo jako dobre odnose i novi trener je već obavio razgovore sa njim i videćemo na čemu će sve to biti. Mi kao klub moramo da vodimo računa o svojim igračima, pogotovo o onima poput Bjelice, koji su ostavili ogroman trag. Ponašamo se konkretno prema svima, nikoga ne prozivamo, ne ponašamo se 'gospodski' kao gospodin Mesina, mada ima takvih i u našoj košarci koji su u izjavama velika gospoda, a onda kada malo razgrnete stoje njihove ideje, što je ružno, to se valjda zove licemerje.

Čović je govorio i o Dušku Ivanoviću.

- Duško je jedan od najboljih trenera koji su radili u Crvenoj zvezdi. Ne samo kao trener, već i čovek svojim ponašanjem. Želim mu uspeha u Baskoniji, ponavljaju se sada neke stvari koje su se desile kod nas kada je on došao, kada smo u Evroligi imali 6-0 skor. Čovek jako dobro poznaje košarku, ali kao predsednik kluba nisam tu samo da bih donosio lepe i slatke odluke, mora ponekad i da se preseče - rekao je Čović i dodao:

Duško Ivanović
Duško Ivanovićfoto: EPA/PETE ANDREOU

- O njegovom odlasku se mnogo spekulisalo u javnosti. Nema apsolutno nikakve veze sa Bjelicom, Teodosićem ili bilo kojim drugim igračem, niti mu je bilo koji igrač nametnut. Jedini igrač na kojem sam insistirao ja jeste bio Sofoklis Skorcanitis. U našim životima imate modele duboke države, ali plitke pameti, jako zanimljivo. Platili smo tu grešku. Radonjić nije bio za njega, mi smo hteli da on dođe. Sećate se i kako je dočekan.. U Ivanovićevom slučaju došlo je do zasićenja, ali ne sa nama, ne sa mnom jer bih sa Duškom mogao da radim 100 godina. Koliko poznaje košarku, koliko je obrazovan, a imamo sada sve više trenera koji nisu naročito obrazovani. Jednostavno, videlo se da stvari ne funkcionišu najbolje, da ne prija njemu, ekipi, igračima... Da smo ušli u dodatni rizik ne znam kako bi bilo. Povučen je taj potez, koji je više bio posledica rezultata i nekih naših ponavljanja. Ponavljalo se nešto što se događalo i prošle godine, konkretno protiv Žalgirisa, iste su se stvari dešavale u ovoj i prošlosezonskoj utakmici, način kako su izgubljena oba meča... Preduzeli smo tu meru, sada verujem da se ekipa promenila nabolje.

O novom treneru Janisu Sferopulosu ima samo reči hvale.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulosfoto: Starsport©

- Jako obrazovan, kompetentan čovek, jako dobar... Pravi drugačiju empatiju u ekipi sa igračima. Mi imamo nešto iskusniju ekipu, nego u prethodnim sezonama. U ovoj sezoni Zvezda ima najbolji sastav, to je zasluga trenera Duška Ivanovića, koji je skautovao i birao igrače. On je iz kluba otišao kao gospodin, uvek ćemo imati takav odnos, veliki trag je ostavio u Zvezdi.

Crvena zvezda posle osam kola Evrolige ima skor 3-5, a uprkos tome Čović ostaje veran ambicijama koje je izneo pre ulaska u sezonu.

- Ostajem pri tome (da napadamo Fajnal for), jer smatram da imamo i da je tako koncipiran tim. Uvek morate da imate dozu rezerve, jer ne možete sve da predvidite. Kao što znate, povrede ne mogu da se predvide koje nas prate. Zadovoljan sam i rezultatom i 3-5, ali moglo je da bude bolje, 4-4 da smo dobili Žalgiris, pa Monako, a najsličnije Žalgirisu bio je meč sa Partizanom - rekao je Čovič i nastavio:

- Dogodile su se neke stvari, Partizan mogu da razumem jer smo imali tada promenu trenera. Mi imamo još 26 kola. Ne možete u Evroligi posle tri kola da budete prvi, ali možete da budete poslednji. Mi nismo ni prvi, ni poslednji sad. Mora da se vežba veliko strpljenje, da se prođu svi izazovi. Kada se sabere koji su sve igrači van stroja trenutno... Idemo dalje, korak po korak. Nama je izuzetno važna ABA liga, tu imamo jedan poraz. Mi se ozbiljno dimenzionišemo kada igramo svaku utakmicu ABA lige. Nije lako kada jedan dan igrate protiv Reala, sutra protiv nekog u regionu... Nemate pravo u današnje vreme nikog da potcenite, ali ni precenite, pogotovo ne da potcenite.

Šabaz Nejpir je došao kao veliko pojačanje, ali se za sada nije pokazao kako se očekivalo.

Šabaz Nejpir
Šabaz Nejpirfoto: Starsport

- Kako se uzme... Postojala su određena očekivanja, ali su neki mislili da će on da dođe ovde i odmah da ubacuje po 30 poena. Ovo nije individualni, nego kolektivni sport. Nadamo se da će se Nejpir vratiti u svoju formu. Setite se šta je uradio u Armaniju kod Mesine, kojem je doneo titulu. Mesinin postupak nas je baš iznenadio, prvo predsednik kluba, pa onda izjave o parama. Mi smo ponudili šta smo ponudili, ni sa kim se nismo trkali. Kada nam pričaju da treba da ga teramo odmah, da raskidamo ugovor, treba razmišljati o tome gde treba imati manju štetu. Verujem da bi bila šteta, Ivanović i Sferopulos imaju maksimalno poverenje u njega. Nije zaboravio da igra košarku. Ima dosta faktora, od porodice, pa do svega ostalog...

Čović je rekao da ga je Džoel Bolomboj posebno iznenadio, da veruje u Dejana Davidovca, a takođe i u Jaga dos Santosa, koga je okarakterisao kao igrača “velike energije“. Zatim se dotakao teme dolaska Miloša Teodosića, kako i koliko igra...

- Videli ste da je njegov pristup maksimalno častan i pošten. Ima veliku minutažu, mnogo se bori, čak mislim da bi trebalo malo i da se smanji jer treba da ga imamo u kontinuitetu cele sezone. Sferopulos i Teo imaju poseban odnos, znaju se iz Olimpijakosa i CSKA. Nisam iznenađen Teom, on je košarkaški umetnik i ko to ne razume ne zna košarku. Skoro nećemo imati igrača u našoj košarci na njegovoj poziciji, koji ima takve mogućnosti i pregled igre. I to smo videli na ovim utakmicama. Treba istrpeti i razumeti šta je sve prošao, ali i godine, mada 36 godina nije ni mnogo ni malo. Žao mi je što nije tu Bjelica, da sve to uparimo, ali mi smo tu... Teo nam je jako faktor u svemu, kako smo napravili ekipu i mislim da bi Nikola Topić mogao mnogo da nauči od njega.

Pominje se da je Filip Petrušev na pragu Olimpijakosa?

Filip Petrušev
Filip Petruševfoto: Nicholas Muller / Zuma Press / Profimedia

- Čuo sam za to, kao i da je Olimpijakos da veoma pristojnu ponudu. Petruševu su vrata Crvene zvezde otvorene i sada, ali to je njegova i odluka njegovog menadžera. Da ne bude zabune, Miška Ražnatovića. Pa, neka odluče. Bez ljutnje, došao – ne došao.

Najavio je i da neće biti novih pojačanja.

- Nećemo (da dovodimo). Neka ih dovedu navijači koji pričaju o nama, ako su to uopšte navijači. Na društvenim mrežama ne možeš da vidiš ko je iskren, a ko ne. Imamo Simonovića, treba i on da dobije šansu. Bio je povređen, dok se nije povredio imao je neke sasvim korektne role. Setite se koliko je Duško Ivanović prošle sezone bio uporan da izgura Petruševa. Šta je on imao kod Atamana u Efesu? Izgubio je tu godinu, Duško ga je podigao u nebesa, postao je reprezentativac. Petrušev je radio mnogo, bio potpuno posvećen. Verujem u njega, ali neke stvari su urađene preuranjeno, ali to su njihove odluke. Znate šta je još problem? Imam 53 godine iskustva u košarci i kada kažem neku svoju sugestiju, obično neki ne veruju meni, nego menadžeru. A, kada se pogreši, onda se obično traži krivica u klubu, a ne u onom što ste vi odlučili, poštujući svakog. Nije najvažniji procenat, nego da dobro promislite. Nijedan igrač nije ni ovde imao loš ugovor. Polako, imate vremena i za NBA.

Bonus video:

00:43

Atmosfera pred početak meča Zvezda - Lajpcig

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.