"NAPUSTITE ABA LIGU KAD..." Pešić poslao poruku večitim rivalima!
Svetislav Pešić, Foto: Starsport©

IMAO ŠTA DA KAŽE

"NAPUSTITE ABA LIGU KAD..." Pešić poslao poruku večitim rivalima!

Selektor veruje da bi Crvena zvezda i Partizan kao stalni članovi Evrolige uspeli da poguraju srpsku košarku na pravi put

Objavljeno: 02:15h

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, osim detalja vezanih za Mundobasket, te stanja u mlađim selekcijama, dotakao se i klupske košarke za koju smatra da mora drugačije da funkcioniše.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Pešić je takođe pričao o promeni sistema u domaćoj košarci, pozvavši rukovodeće ljude da ga iskoriste.

- Promenili su se prioriteti, i klubovi i ciljevi. Danas, ako Crvena zvezda ne ode u Evroligu, to je smak sveta. U drugim zemljama to nije tako. Jednu godinu, pa što moraš uvek da igraš Evroligu? Pa preskoči jednu godinu, pa se resetuj malo i analiziraj zbog čega to nisi uradio. Napravi plan za budućnost, pa će biti i pobeda, a danas u Srbiji je to nemoguće. U Srbiji je to nemoguće. Ako pogledate na velike budžete koje ove godine imaju i Partizan i Crvena zvezda, čini se da nikad više para nije bilo u košarci.

Srbija - Litvanija, Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Zatim je naveo i određene stavke koje je govorio i nakon finala Mundobasketa pred medijima.

- Ja sam sinoć na tom dočeku definitivno razumeo ko je najvažniji i prema kome smo mi obavezni. Prema kome smo obavezni da košarka treba da bude cilj, a ne sredstvo za neke druge ciljeve. To je bila jedna fantastična atmosfera na dočeku, na ovom spektaklu koji su ti dečaci i devojčice napravili. Ja sam to doživeo već tamo u Indijanapolisu, ali ovo je bilo nekako na neki drugi način. Možda sa više emocija, nemam pojma, ali uglavnom... Tada shvatiš i osetiš koliko imaš odgovornosti prema tim ljudima koji to doživljavaju, prema navijačima, prema narodu… Koliko je to važno za njih da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. E, onda ja se sada pitam šta mi trebamo da uradimo, a da to uvek bude, da uvek budemo na svakom takmičenju, da uvek dolazimo sa medaljama i da osvojimo, da se proizvode igrači itd - izjavio je Svetislav Pešić i dodao:

1 / 3 Foto: Starsport©

- Znači, što se ja vrlo često pitam, kako stići do toga i verovatno na ovaj način kako mi danas radimo, nemoguće. Mi nemamo sistem takmičenja. Sistem takmičenja ne postoji. Mislim da mi ne imamo piramidu sistema takmičenja u kojoj najvažnija stvar je da se proizvode igrači. Mi toga nemamo. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost velikih naših klubova ili da tako kažem za reprezentaciju. Tako da, vi imate sledeću situaciju. Najverovatnije, ono što će se desiti iduće ili za dve godine, verovatno će Crvena zvezda i Partizan dobiti ne vajdkard… Možda prvo vajld kard, a posle toga će postati suvlasnici kao i ovih 13 klubova. To će se 100 odsto desiti. Šta ćemo onda? Šta ćemo kad Partizan i Crvena zvezda, bez obzira na uspeh budu tamo? Mi ne trebamo da igramo ABA ligu. Ne da ukinemo... Nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, odmah. Odmah sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa.

Naveo je Pešić i primer, konkretno, Litvanije koja se odvojila od VTB lige kreiravši sopstveno takmičenje gde mogu da proizvode igrače.

- Oni su dugo godine igrali u toj njihovoj VTB ligi kao što je ova naša ABA liga. Šta su uradili? Oni su formirali profesionalnu ligu. Svaki klub u Litvaniji dobio je pravila ponašanja. Kakvu dvoranu treba da imaju? Do 5000, 3000 mesta i tako dalje. Apsolutno sve regulisano. I oni igraju svoju ligu i igraju evropska takmičenja. Šta se kod nas dešava? Osim Crvene zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi. Nijedan klub. I to već godinama. I mi želimo da razvijemo našu košarku. Šta to znači? To znači onog trenutka kad mi napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu... Ne znam, kako god. Onda će se iz te srpske lige biti prohodnost za Evroligu, za FIBA kupove, za Ligu šampiona, za Evrokup i tako dalje. I mi trebamo da se povezujemo sa Evropom, sa svetom... Mi moramo da se povezujemo sa Evropom. Mi moramo da budemo u Evropi. Ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i dan danas iako više ne postoji - pojasnio je Pešić.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Veruje Pešić da bi Zvezda i Partizan kao stalni članovi Evrolige uspeli da poguraju srpsku košarku na pravi put, odnosno da za ABA ligom tada više ne bi bilo potrebe.

- Da Partizan i Zvezda dobijaju specijalnu pozivinicu i da postanu članovi onda bi se, ja mislim, desilo mnogo pozitivnih stvari kada je u pitanju srpska košarka - kazao je selektor Pešić na kraju gostovanja.

BONUS VIDEO:

00:14

Desetine hiljada navijača dočekuje košarkase Srbije

(Espreso/Sportske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.