DOKTOR OTKRIO DRAMU BORIŠE SIMANIĆA: Izgubio je preko 2 LITRA KRVI, a samo je Bogdanova mama njegova grupa, ali...
Boriša Simanić i njegov junak dr Dragan Radovanović, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević, Print Screen Youtube

vreme je isticalo

DOKTOR OTKRIO DRAMU BORIŠE SIMANIĆA: Izgubio je preko 2 LITRA KRVI, a samo je Bogdanova mama njegova grupa, ali...

Celo jutro i noć smo jurili krv - priča doktor Dragan Radovanović

Objavljeno: 14:57h

Ne smemo ni da pomislimo šta bi se desilo da nije bilo njega. Ali i još mnogih srećnih okolnostima u moru nesrećnih...

Doktor Dragan Radovanović je tokom gostovanja u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 otkrio kakva se drama odvijala sa Borišom Simanićem na Svetskom prvenstvu.

- Ceo život radim kao hirurg, sastavni deo mog posla je da se susrećem sa životno ugrožavajućim stanjima koja morate da prepoznate i da ih rešavate na pravi način. Povreda je bila dramatična i te povrede četvrtog-petog stepena bubrega veoma su dramatične, jer su povezane sa izdašnim krvarenjem koje samim tim ugrožava život - počeo je Radovanović.

Ovakvi tipovi povrede vrlo retko se dešavaju, naročito u sportu.

- Takve povrede su raritet u sportu. Na internetu sam pokušao da nađem, da li je postojao neki primer tako teške povrede. Generalno, povrede bubrega su od jedan do pet posto u čovekovom organizmu i spadaju u retke povrede, a kada uzmete najteži, taj četvrti-peti stepen povreda, oni su još ređi, a u sportu su ekstremno retki, ja nisam našao takav primer. To daje ozbiljnost celoj situaciji, jer ne očekujete da se tako nešto dogodi u sportu i kada se desi onda treba reagovati na pravi način, kako bi se izbegle najgore posledice.

Boriša Simanić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

I njega je iznenadio stepen povrede.

- Moguće su te povrede prva tri stepena koje su lakše i ne rešavaju se operacijama. U košarkaškom sportu često dolazi do udaraca u predelu različitih unutrašnjih organa. Jednu od teških povreda je imao i naš košarkaš Rakota u Italiji. Dobio je udarac laktom i imao je prsnuće dvanaestopalačnog creva i pankreasa. To je zaista jedna vrlo ozbiljna povreda, koja je rešavana jednom ozbiljnom abdominalnom hirurškom operacijom. On se dugo oporavljao. Te povrede su moguće i tu je verovatno sklop okolnosti i velika energija koja se preda tkivu kod tih udaraca. Za takve teške povrede potrebna je teška energija, da bi došlo do destrukcije tkiva. To je mehanizam nastanka povrede.

- Sport je sve više gladijatorstvo, nego što je veština i to je osnovni problem. Mnogo više ima kontakta. Najveća i najstandardizovanija istraživanja radi NBA. Oni na pet godina rade istraživanja o procentu povreda. U poslednjih deset godina u NBA ligi su povrede značajno češće nego u prethodnom periodu, a razlog je u tome, što ima mnogo više kontakta, energije i kolizije udaraca, jer to je nešto što je izgleda interesantno ljudima - poentirao je dr Radovanović.

Opisao je kako je u slučaju Simanića sve izgledalo prvo na parketu, a onda u bolnici.

- Pet minuta posle povrede, po nekim znacima koje sam video, ustanovio sam da je ozbiljna povreda u pitanju. Odveli smo ga odmah u bolnicu, gde zbog organizacije posla, nikako nismo mogli da brzo sprovedemo te procedure. Specijalisti u tom momentu nisu bili u bolnici, već mlađi lekari koji su bili na telefonu sa starijim kolegama. Ja sam insistirao da se uradi odmah skener, gde se utvrdilo da je u pitanju ozbiljna povreda. Oni su snimak poslali urologu koji nije bio u bolnici. Insistirao je da ga ostavimo jedan dan u bolnici i da sutradan ponovimo snimak.

Boriša Simanić, Košarkaška reprezentacija Srbije, Košarka
foto: Starsport©

Tako je počela borba za Borišin život.

- Ostao sam sa njim tu noć u bolnici, jer sam pretpostavio da to ne može tako da bude. On je dobijao sve jače i jače bolove, davali su mu jake lekove protiv bolova, koji su veoma opasni u takvoj situaciji. Onda sam ja zahtevao i digli smo čitavu uzbunu da mu se ponovo uradi skener na kome se videlo da je krvarenje znatno značajnije. Lekari su se pojavili, kada su videli nalaz. Vodili smo ozbiljnu borbu da prvo ponovimo snimak, a onda da oni svi dođu kako bi bio operisan na vreme. Izgubio je preko dva litra krvi, kada je urađena operacija.

Tada su se pojavile dodatne komplikacije.

- Onda su nas u pet ujutro zvali da nemaju krv, jer Boriša ima retku krvnu grupu i da bolnica ne može da nabavi krv. On je A negativna krvna grupa. Onda smo celo jutro i noć jurili krv. Niko od nas nije imao tu grupu, jedino mama Bogdana Bogdanovića. Ona je žena odmah krenula sa nama da dâ krv, ali iz nekih proceduralnih razloga nije mogla. U jednom trenutku su spomenuli da su zvali Crveni krst. Pošto sam ja predsednik (CK) u Srbiji, zvao sam odmah njihovog Generalnog sekretara i u roku od dva sata smo dobili dovoljne količine krvi.

Lekari su želeli da mu spasu bubreg, ali to nažalost nije bilo moguće.

- Želeli su da spasu bubreg, to se prvo i radi u takvoj situaciji. Zaustavili su krvarenje, ali je nastala komplikacija i morala je da se uradi druga operacija u kojoj mu je odstranjen bubreg, nakon čega se jako lepo oporavlja - zaključio je doktor Radovanović.

Bonus video:

02:08

SUDIJE KOJE SU POKRALE SRBIJU BILE POSLEDICA RATA! Gajić otkrio: Neiskusni su, pravili su kompromise, a EVO ZAŠTO SU IZABRANI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.