SUMIRAJU SE UTISCI SA MUNDOBASKETA: Legendarni stručnjak govorio o KATASTROFALNOM suđenju u finalu!
Košarkaška reprezentacija Srbije, Foto: Starsport©

DAO SVOJE MIŠLJENJE

SUMIRAJU SE UTISCI SA MUNDOBASKETA: Legendarni stručnjak govorio o KATASTROFALNOM suđenju u finalu!

Željko Lukajić smatra da je osvojena medalja veliki uspeh

Objavljeno: 12:44h

Još uvek se priča o nedavno završenom Svetskom prventvu u Manili, a jedan od onih koji je ukazao na problem sa kojim se FIBA bori je trener Željko Lukajić.

Srpski stručnjak je istakao da je suđenje još jednom bilo katastrofalno na planetarnom šampionatu, ali je pre svega govorio o velikom uspehu koji zaista jeste srebrna medalja naših "orlova".

- Naslov vicešampiona sveta je više od bilo kakvih očekivanja, posebno ako bacimo pogled unazad i koliko smo godina bez seniorske medalje. Zato čestitke nacionalnom timu za sve ono što je pregurao na SP, uključujući sve probleme, koji su započeli i pre zvaničnog okupljanja. A zašto nije moglo i zlato, pa izgubili smo od kompaktnijeg tima u ovom trenutku. Razloge bi trebalo tražiti i u kompoziciji ekipe. Imali smo dovoljno kvalitetnih bekova, ali ne i visokih igrača. U dubini samo Nikola Milutinov i lažne „četvorke“ i „petice“ poput Filipa Petruševa. Protiv onakvog sastava Nemačke, ne ide. Kada se tome doda sudijski kriterijum, srebro je veliko kao kuća - rekao je Željko Lukajić za "SportKlub" i nastavio:

Željko Lukajić
foto: Saša Pavlić Koky

- Nemačka je strašno fizički dominantna, nismo mogli da im pariramo. Konstantno uspešno su vršili pritisak, čak i na naš otvoreni šut. A mi iz „dubine“ ništa nismo mogli da uradimo, praktično ni u trećem periodu, kada smo pokušavali da pronađemo ofanzivno rešenje preko Milutinova. Imali smo priključke, čak i posle minus 12 krajem trećeg perioda, kao i u samom finišu, ali i bez snage i koncentracije da preokrenemo.

Medalja je veliki uspeh, a Lukajić ističe da je lako sve moglo da ode na "drugu stranu".

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

- Ne bi trebalo da budemo nezadovoljni. Posle gorke pilule od Italije u drugoj fazi takmičenja, specijalno što nam se nešto 'ponovilo', ko zna šta je moglo da se desi. Možda i da ispustimo plasman u četvrtfinale, ili da ne odigramo na onako visokom nivou protiv Litvanije. Mogli smo i da završimo kao osmi na SP, bez olimpijske vize. Kako bi se tek tada osećali. Medalja je, bez obzira na boju, veliki uspeh.

Potom je izneo niz kritika na račun suđenja.

- Generalno, suđenje na SP je bilo katastrofa. Ne kažem da je bilo tendenciozno, već još gore, čisto neznanje u mnogo slučajeva. Pa i u finalu. Samo postoje velike razlike u mentalitetu Srba i Nemaca. Mi reagujemo emotivno, impulsivno, a ovim drugim je sve normalno, pa kada je još u njihovu korist, jednostavno, ne obraćaju pažnju. Videli smo neverovatnu situaciju kada je Denisa Šrudera navodno faulirao Aleksa Avramović pri šutu za tri poena, a nemački reprezentativac ga šutnuo. I sad, arbitri, Portorikanac i Meksinac, idu da gledaju 'var', a sve im se dešavalo ispred nosa. I šta su videli na usporenom snimku? Oni ništa osim što su potvrdili prvobitnu odluku da Šruderu dodele tri slobodna bacanja. Ili nešto drugo, kako su žmurili na sve one kontakte, da ne upotrebim težu reč, nad Nikolom Milutinovim, posebno u trećem periodu.

Ništa bolje suđenje nije bilo ni u meču za bronzu, u kom je Kanada posle produžetka savladala SAD.

- Kanađani su se još „izvukli“ u produžetku, a mogli su da ostanu kratkih rukava, pošto su Amerikanci izjednačili kršeći osnovna pravila odnosno, posle promašaja sa penala, utrčavanja, izvlačenja istog igrača, pa uspešnog šuta sa distance.A znate šta su arbitri gledali na snimku, koliko je sekundi preostalo do kraja kada je lopta izbačena. Oni nisu znali ni šta bi trebalo da gledaju, a da su isto mogli da vide golim okom. Takve greške su nedopustive ni za neki niži rang, a ne Svetski šampionat - poručio je Lukajić.

BONUS VIDEO:

00:29

Ludnica na aerodromu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.