IZNENADIĆE VAS OVA LISTA: Ovo su najplaćeniji srpski košarkaši u Evroligi!
Nikola Kalinić i Nemanja Nedović, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

MNOGO PARA

IZNENADIĆE VAS OVA LISTA: Ovo su najplaćeniji srpski košarkaši u Evroligi!

Jedan od onih koji najviše zarađuje dolazi iz redova večitih rivala

Objavljeno: 12:11h

Vasilije Micić i Miloš Teodosić više nisu najplaćeniji srpski igrači koji nastupaju u klubovima Evrolige, a bili su to u prethodnoj sezoni.

Lider Efesa bio je treći na listi najbolje plaćenih evropskih košarkaša (iza Mirotića i Larkina), a odmah iza po primanjima sledio ga je Teodosić (podaci sa specijalizovanog košarkaškog portala Eurohoops).

Vasa je prethodne sezone zaradio je 3,3 miliona, dok je Miloš Teodosić postao bogatiji za 2,1 milion evra.

Solidan novac iz budžeta brojnih klubova i dalje se izdvaja za ostale srpske košarkaše.

KK Crvena zvezda, KK Barselona, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Evroliga
foto: Starsport

Istina, sve ih je manje u elitnim klubovima Evrope. Tu su i dalje oni koji su tu bili svih ovih godina, visoko se kotiraju, međutim novi talas još uvek ne nailazi.

Elem, u Evroligi, van Srbije, igraće naredne sezone, zasad, osmorica naših predstavnika i među njima treba tražiti i najplaćenije: Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz (Bajern), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Kalinić (Barselona), Marko Gudurić i Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Ognjen Dobrić (pred potpisom za Virtus). Solidno, ali daleko je to od spektakularne brojke.

Svesni smo i činjenice da srpski igrači nisu dominantni ni u domaćim klubovima - nije to ništa novo – pošto se i Partizan i Zvezda oslanjaju na solidan broj stranaca, nekad jedni više, drugi manje, i obrnuto, tako iz sezone u sezonu. Traži se rezultat pa nema mnogo prostora da se gura u vatru podmladak.

Jedan od najplaćenijih srpskih igrača u Evroligi dolazi upravo iz redova večitih rivala. U pitanju je Nemanja Nedović.

Nemanja Nedović
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

On je prethodnog leta sa Zvezdom sklopio trogodišnji ugovor po kome je sebi obezbedio milion evra po sezoni, prema saznanjima pojedinih grčki medija.

Trenutno, ipak, veći novac od ugovora sa klubom sliva se na račun Nikole Kalinića kome će naredna sezona biti druga i verovatno poslednja u Barseloni. Po godini saradnje Nikola zaradi 1,3 miliona evra. Najveći ugovor nije ni Kalinićev. On stoji u redu iza dvojice sunardonika.

Nikola Kalinić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Nemanja Bjelica predvodi listu najplaćenijih Srba evroligaša. Nekadašnjem košarkašu Sakramenta i Golden Stejta solidna NBA reputacija, ali i evroligaški minuli rad upravo u turskom velikanu, doneo je ugovor od skoro dva miliona evra – na godišnjem nivou. Potpisao ga je početkom prethodne sezone, važi mu dve godine.

Drugi na listi najplaćenijih je Nikola Milutinov. Bio je faktički drugi na listi, iza Micića, ali Moskovljani su van Evrolige pa nije uračunat na spisak najplaćenijih evroligaških igrača za prethone dve takmičarske godine. Srpski centar se ovog leta vratio u Olimpijakos i to za novac koji je manji od onog koji je zarađivao u CSKA. Samo poslednja godina ugovora sa Moskovljanima donela je Nikoli 2,5 miliona.

Nikola Milutinov
foto: Profimedia

Prema pisanju grčkih medija ovog leta Milutinov je pristao na ponudu Olimpijakosa od 3,7 miliona za dve sezone što je, po godini ovog sporazuma, negde blizu zarade koju ima Bjelica u Turskoj.

Milionske iznose izdvajaju Fenerbahče i Bajern za ugovore dvojice svojih ponajboljih igrača – Marka Gudurića i Vladimira Lučića.

Obojica su inače produžila saradnju sa poslodavcima, Lučić u februaru prethodne godine do 2025, a Gudurić u martu ove godine do 2026.

Sa produžetkom je, logično, stiglo i povećanje plate. Novim ugovorima premašili su milion evra u platama, s tim da je tačan iznos teško utvrditi zbog netransparentnosti Evrolige i posebno klubova kada je reč o ciframa.

Konačno, dobre vesti čekaju i Vanju Marinkovića.

Vanja Marinković
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

On bi uskoro trebalo da parafira novi ugovor sa Baskonijom čime bi se svrstao u red najplaćenijih srpskih igrača u Evropi.

Nekadašnji bek Partizana, nema sumnje, naplatiće dobre partije u protekloj sezoni u klubu čiji je budžet minule sezone.

BONUS VIDEO:

00:20

Partizan- Zvezda u Areni

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.