VASKRSAO SANSE KOKOŠKOVA, ALI JOKIĆ MU 'DOŠAO GLAVE': Eksperiment s Durentom propao, Finiks smenio Vilijamsa!
Monti Vilijams, Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

remont

VASKRSAO SANSE KOKOŠKOVA, ALI JOKIĆ MU 'DOŠAO GLAVE': Eksperiment s Durentom propao, Finiks smenio Vilijamsa!

Teško da je Vilijams mogao da šutira i igra odbranu umesto svojih igrača, ali kad se nema kud, obično trener plati ceh

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Drugu sezonu zaredom Finiks Sansi su eliminisani u polufinalu Zapadne konferencije i novi vlasnik (od februara), milijarder Met Išbija, odlučio je da odgovornost leži na treneru Montiju Vilijamsu i smenio ga.

"Sunca" su mnogi videli kao prvog favorita nakon što su u trejdu neposredno po Išbijinom preuzimanju franšize doveli Kevina Durenta (i vratili Ti-Džej Vorena) iz Bruklina, ali su se pritom odrekli Mikela Bridžisa, Kemerona Džonsona, Džeja Kraudera i pet budućih pikova prve runde drafta.

Hteo je Išbija instant uspeh sa 34-godišnjim Durentom, ali se Kej-Di uglavnom brukao u plej-ofu. Jeste imao vrhunskih partija, ali šut mu je uglavnom bio katastrofalan, a forsirao ga je uporno.

Nikola Jokić, Kevin Durent
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Zaslužna je svakako i jaka odbrana Denvera, a sa druge strane Finiks nije imao rešenja da zaustavi ni Nikolu Jokića ni šuteve protivnika za tri poena. Sanse je na plećima nosio sjajni kapiten Devin Buker koji je do petog meča sa Nagetsima imao najbolju šutersku plej-of sezonu u istoriji NBA.

Ali, Buker se ona blago povredio i vidno umorio, ostali su ranije zbog povrede i bez Krisa Pola (38) za kog je to već uobičajena stvar, Diandre Ejton je bleda kopija igrača iz 2021. a retko kad je neko sa klupe iskočio da pomogne.

Tori Krejg, Kris Pol, Terens Ros, Diandre Ejton, Devin Buker, Kevin Durent
foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Protiv Klipersa je to u dva navrata bio Tori Krejg, a u četvrtom meču sa Denverom (možda najboljem u dosadašnjem plej-ofu) Lendri Šemet. Ali Sansi definitivno nisu imali onu dubinu i odbranu koju su imali Bridžisom i Džonsonom.

Ne zovu Bridžisa džabe 'Iron Man' - iako na svakom meču igra veliki broj minuta, često preko 40, on u proteklih više od pet sezona nije propustio nijednu od 396 NBA utakmica svojih timova što je apsolutni rekord!

Mikel Bridžis
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Prošle sezone je proglašen za drugog najboljeg defanzivca NBA lige, a ove je eksplodirao i napadački otkako je morao da postane lider u odsustvu povređenih Devina Bukera i Krisa Pola. I takvog igrača poput Bridžisa i odličnog trojkaša i igrača za kontre a takođe solidnog defanzivca u vidu Kema Džonsona (obojica 26), Finiks je dao u zamenu za istrošenog Durenta (34).

Teško da je Vilijams mogao da šutira i igra odbranu umesto svojih igrača, ali kad se nema kud, obično trener plati ceh. Bez obzira što je po preuzimanju klupe od Igora Kokoškova 2019. "vaskrsao" ovu ekipu i od najgore je brzo napravio najboljom u ligi.

Posle buma u "mehuru" 2020. godine, već sledeće sezone, Monti Vilijams je sa Sansima stigao do finala lige i umalo postao šampion - ispustili su 2-0 protiv Milvokija, desila se povreda Pola, naravno.

Finiks Sans, Monti Vilijams
foto: Profimedia

Sledeće sezone su im predviđali kolaps, a imali su najbolji ligaški učinak, ali ispali u polufinalu od Dalasa nošenog Lukom Dončićem (3-4). Tad se videlo da timu iz Arizone treba još korekcija, ali one prave nisu načinjene.

A sada tek je potreban remont - novi trener neće biti dovoljan.

Bonus video:

01:10

Navijači Partizana na Kalemegdanu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.