KALINIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Zašto su Barsa i Real redovni na Fajnal-foru Evrolige?
Nikola Kalinić, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

pravo u metu!

KALINIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Zašto su Barsa i Real redovni na Fajnal-foru Evrolige?

Reprezentativac Srbije analizirao dosadašnju sezonu Barselone

Objavljeno: 19:29h

Srpski košarkaš Nikola Kalinić će biti predstavnik Srbije na Fajnal-foru u Kaunasu, a Barselona je jedini tim koji se sa maksimalnim učinkom plasirao među četiri najbolje evropske ekipe.

Nekadašnji as Zvezde i Fenerbahčea, vrlo dobro zna kako se osvaja Evroliga.

- U dobrom smo trenutku. Nismo imali tako tešku seriju kao ostali timovi i to može da bude dobro, ali i loše. Videćemo na Fajnal foru. Nekada je dobro ostati svežiji i zdraviji, ali ponekad je bolje biti u punoj formi i stanju uzbune. Generano smo dobrog raspoloženja i izuzev Korija Higinsa zdravi- rekao je Kalinić u razgovoru za Eurohoops.

Zvezda - Barselona
Zvezda - Barselonafoto: Starsport

S ozbirom da je jedino serija katalonskog tima okončana u tri utakmice, a preostale tri u pet, imali su Kalinić i drugovi nešto više vremena za odmor.

- Nismo mnogo odmarali, ne razumem zašto, ali spremamo se za Fajnal for, imamo cilje pred sobom i uradićemo sve da budemo spremni. Uvek je dobro imati dodatnog vremena za odmor, kako bi radili na taktici i formi, ali nekada je bolje biti u stanju panike i uzbune. Na kraju, strah čini da brže trčite, više skačete i budete jači. Ipak, posle toliko utakmica, mislim da je dobro imati par dodatnih dana odmora, ali videćemo.

Veliki broj igrača Barselone je direktno sa Evropskog prvenstva uskočio u klupsku sezonu, što je dovelo do oscilacija, ali Katalonci su se u pravi čas konsolidovali.

- Bilo je malo čudno kada su ljudi dolazili posle obaveza u reprezentacijama, odmah počinjali sezonu bez treninga. Nismo imali pripreme, morile su nas povrede poput Mirotićeve, koji je dugo bio odsutan i kada se vratio uloge su se promenile. Ali uspeli smo da pronađemo formulu koja funkcioniše i sada su ostale dve utakmice, jedna i još jedna, te je važno da imamo najbolji fokus u sezoni.

Sezona u elitnom takmičenju je bila izuzetno zanimljiva, jedna od najneizvesnijih u istoriji Evrolige, a iako su tri plej-of serije rešene u poslednjim trenucima, na kraju su četiri najbolja tima sa vrha obezbedila mesto u Kaunasu.

Nikola Kalinić, Serhio Rodrigez
foto: EPA/Juan Carlos Hidalgo

- Mislim da su prva tri tima bila bolja od ostalih zbog dužine klupe i kompletnog rostera. Mnogo timova je bilo u konkurenciji za plej-of, što je sjajno i tako treba da bude. Videli smo sjajne timove poput Crvene zvezde, Efesa i Milana koji se nisu domogli doigravanja. Bila je odlična sezona u Evroligi, nadam se da ćemo je osvojiti, pa će biti još bolja.

Pre šest godina podigao je trofej kao košarkaš Fenerbahčea, bio jedan od najboljih igrača ekipe Željka Obradovića na Fajnal foru. Šta je ključ kada dođe borba za najsjajniji evropski trofej?

- Kada bih znao, imao bih četiri evropske titule, a na jednu- našalio se Kalinić i nastavio:

- Bitno je ostati smiren, ići utakmicu po utakmicu. Svi kažu: 'Još dve, još dve.' Isto je bilo i sa Fenerbahčeom. Cilj je ostati miran i igrati minut po minut, makar pokušati da tako postupite. Da date sve od sebe na prvoj utakmici, ne izgubite glavu u slavlju i onda odigrate još 40 minuta.

Barsa je treći put uzastopno na Fajnal foru, ali u prethodne dve sezone nije imala sreće da dođe do pehara. Koliko je teško uspeti na Fajnal foru?

- Naravno da je teško, ali veliki timovi imaju velike rostere, skupocena kola koja mogu da voze. Na kraju, kada imate 15 ili 16 igrača, mnogo je jednostavnije. To odvaja ekipe. CSKA, Real Madrid, Barselona, Fenerbahče... To su timovi koji su gotovo redovni na Fajnal foru jer imaju dugačke klupe i najveći broj igrača. Teško je, ali olakšavajuća okolnost je imati više igrača- zaključio je Nikola Kalinić.

(Espreso/Mozzrtsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.