PREŠAO NA VIŠI NIVO! Ameri tvrde: Evo kako Denver treba da izgradi tim oko Nikole Jokića! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonetap

KAKVE REči, čoveče!

PREŠAO NA VIŠI NIVO! Ameri tvrde: Evo kako Denver treba da izgradi tim oko Nikole Jokića! (FOTO) (VIDEO)

Kada o vama toliko prestižan portal kakav HoopsHype definitivno jeste piše u ovakvim superlativima, sve vam je jasno... Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, postaćete megazvezda!
Objavljeno: 20:12h

Još nešto što je interesantno primetiti je da Nagetsi uzimaju 80,6 odsto defanzivnih skokova i 29,6 odsto ofanzivnih skokova kad je Jokić na terenu, i obe ove cifre bi poslale Denver pravo na prvo mesto u celoj NBA ligi.

Okružite Jokića sa miksom šutiranja, utrčavanja i raznih ofanzivnih veština koje imaju NBA igrači, i to vam je već elitni napad. Dugoročno, pitanje je na drugom kraju terene, u odbrani, gde Nagetsi dozvoljavaju 110,7 poena na 100 poseda lopte, u čemu su ubedljivo poslednji u celoj ligi (a taj broj nije mnogo bolji kad je Jokić na terenu).

foto: Profimedia

Put koji Nagetsi moraju da pređu da bi bili dobar tim koji može da digne uzbunu u plej-ofu, ili možda čak i da bude kandidat za titulu, jednom, je prilično ravan i jasan... Pronaći način da se napravi dobra odbrana, pošto drugi kraj terena, napad, neće biti problem u doglednoj budućnosti.

DA LI MI SANJAMO? Velika kompanija donirala milion dolara malom košarkaškom klubu iz Srbije! (VIDEO)

Ovo je, naravno, mnogo lakše reći nego učiniti, ali saznanje o rešenju može da uprosti način na koji organizacija funkcioniše, i šta treba da vrednuje u budućnosti. Idealni tim oko Jokića izgleda otprilike ovako: krilni centar/centar sa dobrim šutom koji može da igra zajedno sa Jokićem ili 15 minuta bez Jokića (ove minute može da igra i jeftin zaštitnik obruča kao zamena za Jokića), na krilu neko sa dobrim defanzivnim sposobnostima i raznovrsnošću, i šuteri koji znaju da iskoriste male stvari u napadu (nalik Deniju Grinu), uz bekove koji "probijaju" blokove i umeju dobro da se staraju o lopti.

Do određene mere, Nagetsi već imaju igrače koji podsećaju na potrebne arhetipove. Džamal Marej može da igra pleja, kao druga opcija u napadu, i odličan je šuter. Emanuel Mudiej je bio očajan na obe strane terena u svojoj dosadašnjoj karijeri, ali on ima samo 21 godinu i ima i veličinu i talenat da se popravi i da na kraju bude dobar komplement Jokiću. Geri Haris se idealno uklapa i sa Jokićem već ima dobru jemiju, kad je reč o utrčavanjima i lob-dodavanjima. Vilson Čendler, Danilo Galinari i Vil Barton svi rade različite i korisne stvari na terenu, iako su sva trojica daleko od igrača koji zaustavljaju ljude u odbrani. Derel Artur je malo manji za centra, ali dobar je šuter i može da se prilagodi igraču u odbrani, a ovo u određenoj meri važi i za Huana Ernangomeza, koji je pokazao znake talenta u ruki sezoni.

Pre hitrog uskakanja u "trejd-mašinu" i gledanja koga bi Nagetsi mogli da potpišu kao slobodnog agenta, prvi korak za ceo tim bi trebalo da bude jednostavno poboljšanje, kako individualno, tako i kolektivno. U svakoj utakmici prave tonu grešaka koje bi mogle da se eliminišu i, iako je suludo tražiti "ludački" pristup u svakoj od 82 utakmice u sezoni, poboljšanje na zatvaranju igrača, rotacijama i igri jedan na jedan moglo bi da odvede ovaj tim daleko. Starter za Majami Hit je Luk Babit, a ova ekipa nema posebno jak tim, ali još uvek igraju elitnu odbranu (koja je zapravo bolja bez Vajstsajda).

Nagetsi dozvoljavaju protivnicima da šutiraju 61,9 odsto u reketu, i dozvoljavaju mnogo šuteva na svoj koš... A Jokić ne pomaže mnogo u ovom segmentu igre. Kad veliki Srbin brani napad, protivnici šutiraju 57,4 odsto kod obruča, po čemu je Jokić 87. od 95 igrača koji su ove sezone branili više od 200 napada. U pik end rol situacijama, zadnja strana za igrača koji ide prema košu je otvorena, i upravo su ovi napadi nešto što Jokić nije bio u stanju da odbrani, i prelaki su za suparnički napad.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.