PREŠAO NA VIŠI NIVO! Ameri tvrde: Evo kako Denver treba da izgradi tim oko Nikole Jokića! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonetap

KAKVE REči, čoveče!

PREŠAO NA VIŠI NIVO! Ameri tvrde: Evo kako Denver treba da izgradi tim oko Nikole Jokića! (FOTO) (VIDEO)

Kada o vama toliko prestižan portal kakav HoopsHype definitivno jeste piše u ovakvim superlativima, sve vam je jasno... Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, postaćete megazvezda!
Objavljeno: 20:12h

U NBA ligi je nedavno došlo do velike promene u tome kako se vrednuju centri koji "igraju samo napad", a timovima je najlakše da u sredinu gurnu atletski nadarene igrače koji igraju oko i iznad obruča, koji mogu da odigraju dobru odbranu i zakucaju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Igrači koji se uklapaju u ovaj opis - Rudi Gober, Nerlens Noel, DeAndre Džordan, Hasan Vajtsajd, Stiven Adams i drugi - dobijaju priznanja uglavnom za ono što urade u odbrani (iako je svaki od njih potcenjen kad je reč o igri u napadu).

Na drugoj strani, centri koji pokazuju najveću vrednost u napadačkom delu igre teže nalaze minute. Džalil Okafor je supertalentovan, ali realno predstavlja veliki minus za Sikserse. Indijanina rezervna postava sa Alom Džefersonom je užasna. Džejson Kid će dati prednost svakome i svačemu nad Gregom Monroom. Jonas Valančijunas verovatno neće završavati utakmice u plej-ofu, pored odlične kombinacije Patrika Patersona i Serža Ibake. Čak i DeMarkus Kazins se pomalo uklapa u ovu "ekipu": govorimo o čoveku koji u proseku ima 27 poena i 11 skokova u poslednje dve sezone, a još uvek nije bio u pobedničkom timu.

Ukoliko se baš mnogo ne popravi u odbrani, Nikola Jokić je jedan od ovih "samo napad" centara, ali "mala" razlika između Jokića i svih ostalih je ta da njegov učinak pokazuje znake prenošenja na uspeh tima. Sa Jokićem na terenu, Nagetsi su davali prosečno 5,5 poena više od protivnika na 100 poseda, u poređenju sa manjkom od 8,3 poena kad Jokić nije na terenu - ekvivalent razlici u broju datih poena, recimo, između Hjuston Roketsa i Bruklin Netsa. Denver je sa Jokićem na terenu takođe postizao 115,3 poena na 100 poseda, što je neverovatna cifra, čak i kad se uporedi sa najboljim napadom u ligi - Voriorsima sa 113,2 poena. Ove dodatne statistike uvek "vole" Jokića, pa je u prošloj sezoni on bio 9. u ligi na ESPN Plus-minus rejtingu.

foto: Profimedia

Jokić je sad poznat po svojim asistencijama, i kad se sve završi on bi mogao biti zapamćen kao verovatno najbolji paser među visokim igračima u istoriji NBA. Dalje, Jokić je jedan od najraznovrsnijih centara - on šutira, dribla, ima dobru igru pod obručom, ali radi dobro i male stvari kao što su pozicioniranje i pravljenje blokova.

Bio je jedan od najvećih talenata jugoslovenske košarke, draftovan u NBA, pa nestao, ali je pre kraja uradio nešto neverovatno! (FOTO) (VIDEO)

Kad je Jokić na terenu, prvo pravilo napada je da nijedno utrčavanje neće proći nenagrađeno. Ako je saigrač otvoren makar i delić sekunde, Jokić će ga pronaći - svaki put. Čak 64,7 odsto Denverovih poena iz igre dolaze posle asistencije, kad je Jokić u igru, u poređenju sa 56,7 bez Jokića, što je rezlika između plasmana u poslednjih 10 u ligi i drugog najboljeg procenta u NBA. Vrednost Jokićevih dodavanja nije samo u izvođenju napada u kojem centar stvara mnoge akcije "iz lakta". Jokić je tako dobar dodavač da stvara poene "ni iz čega", pretvarajući prosečne akcije i posede lopte u zakucavanja, polaganja i otvorene šuteve za tri poena.

Kad je reč o igri u postu, Jokić prosečno postiže 1,08 poena po posedu lopte, što ga svrstava u 8 odsto najboljih igrača u ligi po tom parametru, a ova statistika nije ni blizu da prikaže dodatne poene koje Jokić stvara sa asistencijama. On nije toliko visok i snažan, i bolji odbrambeni igrači u reketu mogu da ograniče njegov učinak, ali u preuzimanjima i mismečovima odbrana nema nikakvu šansu protiv njega.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.