POZNATI HRVAT VELIČA NDH I PAVELIĆA: "Nije u Jasenovcu ubijeno 700.000, to je MIT! Ako šta pisnemo, mi smo USTAŠE!"
Franjo Arapović, Foto: Printscreen/Net.hr

skandalozne reči

POZNATI HRVAT VELIČA NDH I PAVELIĆA: "Nije u Jasenovcu ubijeno 700.000, to je MIT! Ako šta pisnemo, mi smo USTAŠE!"

Pola veka su žrtve NDH horora zanemarivane u bivšoj Jugoslaviji, pa se užas ponovio u ratu devedesetih - a sad bi nekadašnji reprezentativac da se krene istim putem?

Objavljeno: 10:57h

Nakon što je optužio KK Crvena zvezda da je kupio mesto u Evroligi, bivši reprezentativac Jugoslavije i narodni poslanik HDZ-a u hrvatskom parlamentu, Franjo Arapović, podigao je još veću buru u regionu zbog skandaloznih reči.

Tokom gostovanja u emisiji na portalu Net.hr, Arapović je praktično pohvalno pričao o Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) čije rukovodstvo je tokom Drugog svetskog rata izvršilo nezapamćene zločine i jedino imalo logore za decu.

- Ja ću vama reći, mi kad smo bili u Lisinskom 1990. godine, kad je bio prvi sabor HDZ-a, kad smo prvi put videli hrvatske zastave, šahovnice, kad se svirala 'Lijepa naša'... Mislim, lako je sad ljudima pametovati, pričati neke nebuloze. Znate, kad imate dva Hrvata i ne znaš ko za koga radi - da li je ovaj u civilu - ne možeš ući u Lisinski, gde ćeš kad završi Lisinski? Najgore je bilo izaći iz Lisinskog. Ne znaš ko će te klepiti ili uhapsiti. Nemam problem s tim da se zabranjuje slovo 'U', ali 'ajmo onda zabraniti i kokardu i petokraku, a ne samo stigmatizovati ustaštvo kao nešto što ne valja, kao nešto što treba da se zabrani. Jednake kriterijume treba za sve - rekao je bivši košarkaš Franjo Arapović tokom televizijskog gostovanja u kom je pričao i o logoru Jasenovac kao mitu čime je uvredio sve žrtve zverskih mučenja i ubistava, kao i njihove potomke.

Franjo Arapović
foto: Youtube / Printscreen

- Znači, NDH je bila težnja hrvatskog naroda za državom. Normalno da ne možeš imati sve idealno. Ni ovo što su radili za vreme NDH - to se ne može opravdati. Ali, recite mi koje države ne rade loše stvari? Znate zašto je oko NDH javnost podeljena? Znači, ućutkaj Hrvate da ne pričaju - da ništa ne rade i ne misle. Ako što pisnu, oni su ustaše. I odmah im nabij na glavu NDH, odmah, isti momenat. Šta god Hrvat kaže - on je ustaša, on slavi 10. aprila. Odmah neko stigmatizovanje. I ono što nije istina, počevši od Jasenovca koji je bio zločin, ali nemojte mi govoriti da je pobijeno 700.000, da je ubijeno 500.000 dece s Kozare... Pa, kako je živeti s tim mitom? Znaš da to nije tako. To je ono - ne daj Hrvatu iznad vode - priča Arapović, ali nije se na tome zaustavio.

1 / 8 Foto: Profimedia

"Pljunuo" je i na podvig Diane Budisavljević koja je spasila desetine hiljada dece od ustaša, tvrdeći da je to namerno preuveličano:

- Bio sam s ljudima čiji su roditelji pomagali deci s Kozare. Gledam neki dan taj film, pa to nema veze i to je bio problem Hrvata. Taj film nema veze sa stvarnošću - film o ovoj Dijani, što je spašavala decu s Kozare. Oni su napravili film da je to čudo, a deca su završila u katoličkoj crkvi, katoličkim domovima u Karlovcu, Zagrebu i da bi jedan veći deo završio u Beogradu u Srbiji. A oni da je to sve pobijeno. Hteo sam da Hrvatska bude sa svim narodima, baš kako je bilo zamišljeno u prvom programu HDZ-a, čak s autonomnom pokrajinom za Srbe što je davao Tuđman.

Franjo Arapović je otkrio i da je njegov otac na svadbu došao sa značkom koju mu je poklonio Ante Pavelić, osnivač ustaškog pokreta i NDH, koju je krio sve vreme:

Franjo Arapović
foto: Printscreen/Net.hr

- Mi deca nismo puno znali o tome. Tek kasnije smo to saznali. Ja sam uvek imao u Zagrebu ljude koji su potencirali tu Hrvatsku. Poznavao sam puno fratara, biskupa, video sam u razgovoru s njima da sam na jedan primitivniji način to pokazivao. Ali, pazilo se na mene, ipak sam bio zvezda.

Franjo Arapović je rođen u selu kod Mostara, a najbolje partije u karijeri pružao je u dresu Cibone sa kojom je bio dvostruki osvajač Evrolige 1985. i 1986. godine. Nastupao je još za Kroaciju, Zrinjevac, Trapani, Žalgiris, Antaliju, Olimpiju iz Osijeka, Hapoel, Krku i Triglav.

Što se tiče njegovog kukanja da se Hrvatima stalno nabijaju na glavu zločini ustaša, očigledno se to ne radi dovoljno čim neka javna ličnost može ovo da izjavi. A trebalo bi stlano podsećati na zločine kakve svet nije video, kao što to rade u Nemačkoj sa Hitlerom i nacizmom, u suprotnom oni će se ponavljati.

Pola veka su žrtve NDH horora zanemarivane u bivšoj Jugoslaviji, pa se užas ponovio u ratu devedesetih...

Bonus video:

00:09

Finale košarkašica

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.