Znate li zašto su tribine na ovoj utakmici bile potpuno crne? (FOTO)
Foto: AP

Šiiti protestovali!

Znate li zašto su tribine na ovoj utakmici bile potpuno crne? (FOTO)

U Teheranu, na stadionu Azidi koji prima 100.000 ljudi, domaći tim je trijumfovao ali slavlja nije bilo - ni na terenu, ni na tribinama
Objavljeno:

Nakon sudara kalendara FIFA i praznika Ašura, najtužnijeg šiitskog dana u godini, Iran je ipak morao da odigra meč sa Južnom Korejom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U Teheranu, na stadionu Azidi koji prima 100.000 ljudi, domaći tim je trijumfovao ali slavlja nije bilo - ni na terenu, ni na tribinama.

foto: AP

Razlog za to je proglas verskih vlasti koje su dozvolile da se meč održi, ali su pozvale Irance da na meć odu obučeni u crno - u znak žaljenja zbog smrti Huseina ibn Alija, unuka proroka Muhameda.

foto: AP

Preporučeno je i da se izbegava slavlje i navijanje, jer bi ono bilo uvreda za religijske vrednosti. Umesto navijačkih parola, navijači su uzvikivali "Ja Husein", odajući tako počast svom proroku.

foto: AP

Kada je FIFA zakazala meč bez obzira na muslimanski verski kalendar, Iran je oštro protestovao, međutim, zbog moguće kazne neigranja u naredna dva meča, verske vlasti su se odlučile za ovaj neobičan kompromis.

foto: AP

Navijači su ispoštovali proglas verskih vođa i na stadionu se osim crnih odora mogla videti jedino po koja zastava Irana.

(Espreso.co.rs/Newsweek.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.