ORLOVI, NISTE NAM NI POTREBNI, IMAMO ZA KOGA DA NAVIJAMO NA EURO: Za Srbe iz Austrije SVI ZNATE, ali TU NIJE KRAJ!
Foto: EPA/Christian Bruna, Starsport©, Profimedia, EPA/ Matthias Hangst

PETORICA U DVE SELEKCIJE

ORLOVI, NISTE NAM NI POTREBNI, IMAMO ZA KOGA DA NAVIJAMO NA EURO: Za Srbe iz Austrije SVI ZNATE, ali TU NIJE KRAJ!

Sva petorica su mogli da igraju i za Srbiju, ali nisu ni dobili poziv...

Objavljeno:

Reprezentacije Srbije nema na predstojećem EURO-u, ali će naša zemlja na neki način ipak biti predstavljena.

Naime, pet fudbalera učesnika najveće kontinentalne smotre fudbala vode porekloiz Srbije, a svih pet nastupa za samo dve selekcije.

U Austriji ih je čak trojica.

Novi igrač Crvene zvezde Aleksandar Dragović (30) rođen je u Beču gde su njegovi roditelji došli iz mesta Umčare kod Beograda i povećali ionako brojnu srpsku u glavnom gradu Austrije.

Odmalena je veliki navijač beogradskih crveno-belih što je bilo presudno da u poznom delu karijere potpiše trogodišnji ugovor sa klubom. Imao je još dosta ponuda jer se već dokazao kao pouzdan centralni bek na vrhunskom nivou, ali i sa liderskim kvalitetima.

Aleksandar Dragović
foto: EPA Peter Schneider

Stasao je u Austriji iz Beča, a pažnju najvećih klubova skrenuo partijama u švajcarskom Bazelu koji je u Ligi šampiona i Ligi Evrope pobeđivao Mančester junajted, Čelsi, Totenhem - a Dragović je komandovao stamenom odbranom.

Našao se i u centru jednog skandala jer je tokom proslave Kupa Švajcarske 2012. sa leđa nekoliko puta "u igri" udario po ćelavoj glavi političara Ulija Maurera. Pritisak javnosti je bio toliki da je morao da otputuje u Bundeshaus i lično se izvini političaru.

Ipak je prešao u Dinamo iz Kijeva, pre nego što se obreo u Bajeru iz Leverkuzena i dokazao u Bundesligi. Deo sezone 2017-18. je proveo u Lester sitiju na pozajmici.

Aleksandar Dragović
foto: Printscreen

Nastupao je za mlađe kategorije Austrije, a deo A selekcije je postao još 2009. i do sada sakupio 89 nastupa uz dva gola.

Aprila 2015. je izjavio kako mu je žao što nikad nije dobio poziv da nastupa za Srbiju!

- Ostao je mali žal što nisam igrao za Srbiju, jer sam čekao poziv, ali se to nije dogodilo. Nisam bio previše razočaran, jer takav je put mnogih fudbalera. Odrastao sam u Austriji, koja je više obratila pažnju na mene od Srbije, tako da se nisam dvoumio.

Marko Arnautović (32) je takođe rođen u delu Beča, a otac mu je Srbin, dok je majka Austrijanka. Odgojen je kao pravoslavac, a da je veliki vernik vidi se po njegovim brojnim tetovažama - očenaš na ćirilici, a na vratu mu je ispisano „sreća prati hrabre“, dok na levoj podlaktici ima „da me Bog čuva“

Bez obzira na tetovaže, nije baš vodio religiozan život i stekao je nadimak "lošeg momka" austrijskog fudbala. Pričao je po medijima kako je za njega idealna žena ona sa tetovažama i slikonima, bančio, nervirao trenera jer je previše gledao filmove za odrasle, kažnjavan zbog vožnje prekomernom brzinom na autobanu u 3 ujutro, a vrhunac je bio kad je jednom policajcu odbrusio:

- Ćuti tamo, zarađujem toliko da mogu da kupim tvoj život!

Marko Arnautović
foto: AP

Bahatost je kasnije opravdao emotivnim stresom jer mu je devojka bila trudna a dotičnog policajca častio s dve karte za utakmice nacionalnog tima.

Arnautović je nastupao za Tvente i Verder pre nego što se proslavio u Stouku i Vest Hemu iz kog se 2019. preselio u kineski Šangaj Port.

Za reprezentaciju Austrije je dao 26 golova na 88 mečeva, a 2018. je izabran za igrača godine. Istu nagradu je te sezone dobio od navijača Vest Hema.

– Uvek sam želeo da igram za Srbiju. Moj otac je razgovarao sa nekim ljudima kad sam imao 17 godina, ali iskrsli su neki problemi. Tada je selektor bio Radomir Antić. Otac je pogurao tu priču, ali na kraju nismo uspeli i obukao sam dres Austrije. Prosto, svako želi da igra na najvišem nivou, da napravi što bolju karijeru.

Marko Arnautović
foto: Profimedia

Navijač je Zvezde kao i Dragović, ali to nije nasledio od oca.

– Porodica je tu podeljena. Otac mi je Partizanovac, dok ja ceo život navijam za Zvezdu. Ima tu peckanja kad je derbi, ali kad god srpski kubovi nastupaju u Evropi, navijam za njih. Tako i za Partizan u Ligi Evrope i voleo bih da što dalje dogura. Trebalo bi da bude zdravo rivalstvo – poručio je Arnautović.

Arnautovića kao golgetera bi u timu Austrije trebalo da zameni takođe momak srpskog porekla rođen u Beču, Saša Kalajdžić (23).

Nakon što je pokazao raskošni talent u Admiri, Saša se preselio u Štutgart 2019. a prošle sezone je prosto zablistao i dao 16 golova kao peti najbolji strelac Bundeslige.

Saša Kalajdžić
foto: Twitter/@SoccerManager

Logično, stigao je poziv seniorske selekcije Austrije za koju je već dao tri gola na samo sedam nastupa. A veliki klubovi ga uveliko merkaju...

Dvometraša porede sa Erlingom Holandom, a Srbiji je i on promakao iako je bio na spisku fudbalera u inostranstvu koje je FSS pratio.

- Nije samo bečki Rapid zainteresovan za njega. Interesuje se i Fudbalski savez Srbije. Naš savez mora hitno da reaguje i da 21-godišnjaka uvrsti u nacionalni tim. Centralni napadač visok 200 centimetara je austrijski državljanin, ali ima srpske korene. Srbija bi mogla da se zainteresuje za njega - pisao je pre dve godine austrijski list Hojte, kada je Saša u dresu Admire dao devet golova uz dve asistencije na 11 mečeva.

Srbija očigledno nije (dovoljno brzo i ubedljivo) reagovala...

Preostala dvojica fudbalera srpskog porekla koji su deo sastava plasiranih na EURO 2020. su iz selekcije Mađarske.

Jedan od njih je ujedno jedini fudbaler iz Superlige Srbije. Napadač Partizana Filip Holender rođen je u Kragujevcu gde je već sa 12 godina postao član Radničkog.

FK Partizan, Filip Holender, FK TSC
foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Ipak, pošto mu je deda Mađar, nakon osnovne škole se preselio u Budimpeštu i učlanio u Honved. Za prvi tim je debitovao 2013, a 2019. prešao u švajcarski Lugano.

Kao njihov član je prošle sezone igrao na pozajmici u Humskoj, a nedavno potpisao i ugovor kojim je postao igrač Partizana.

Za reprezentaciju Mađarske je debitovao 2018. i do sada je postigao jedan gol na 15 utakmica.

Holender (26) je 2017. posle gola u mađarskoj ligi prekrstio s tri prsta i pogodak posvetio streljanim đacima u kragujevačkim Šumaricama u drugom svetskom ratu, na taj dan, 21. oktobra.

Filip Holender
foto: Printscreen/Instagram

Svojevremeno je rekao da se odlučio za dres Mađarske jer ga Srbija prosto nije htela.

- Deda mi je s tih prostora. Događaji u Drugom svetskom ratu odveli su ga u Jugoslaviju, u logor, borski rudnik. Tu je sačekao kraj rata. Otac Dušan, majka Mirjana i sestra Ksenija su uvek bili uz mene iako sam kao dečak ostao sam na Honvedovoj akademiji - istakao je Holender.

Idol mu je Stiven Džerard, a i Filip je simpatizer Crvene zvezde - bar je bio do dolaska u Partizan.

U napadu Mađarske je još jedan Srbin, najiskusniji od ove petorke, Nemanja Nikolić (33).

Rođen je u Senti od oca Srbina i majke Mađarice. Devet godina je igrao za Sentu pre nego što je 2006. prešao u Mađarsku.

Nemanja Nikolić
foto: AP

Već 2008 je zaigrao za prvoligaša Kapošvar, a ubrzo se preselio u Videoton sa kojim je osvajao trofeje, ali i poziv za nacionalni tim severnog suseda.

Bio je tri puta najbolji strelac mađarske lige sa Videotonom, onda jednom is poljskom Legijom. Tresao je mreže i u MLS-u kao član Čikago Fajra, a od 2020. je ponovo u Mađarskoj, sada nastupa za Fehervar.

Za reprezentaciju je dao osam golova na 38 mečeva od 2013. Već je nastupao na Evropskom prvenstvu, 2016. godine.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.