FIFA HOĆE SP NA SVAKE DVE GODINE! Infantino opet "potkopava" UEFA-u, sve pod izgovorom zaštite igrača!
Foto: AP

nikad dosta novca

FIFA HOĆE SP NA SVAKE DVE GODINE! Infantino opet "potkopava" UEFA-u, sve pod izgovorom zaštite igrača!

Đani Infantino je uz ovaj predlog odbacio optužbe da on stoji iza nedavnog pokušaja formiranja Superlige Evrope

Objavljeno:

Na danas održanom 71. kongresu Svetske fudbalske federacije (FIFA) usvojen je predlog o izradi studije izvodljivosti za održavanje Svetskog prvenstva u obe konkurencije na svake dve godine!

Kalendar takmičenja mogao bi biti promenjen nakon 2024. godine, a predlog o studiji izvodljivosti izneli su čelnici Fudbalskog saveza Saudijske Arabije.

Kao argument za održavanje svetskih prvenstava na svake dve godine, koristi se mogućnost manjeg broja mečeva, koji bi bili značajniji, a sve radi zaštite zdravlja igrača.

FIFA
foto: EPA/Steffen Schmidt

Održavanje Svetskog prvenstva na svake dve godine moglo bi da našteti Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) i njenom projektu Lige nacija, a uticalo bi i na veću komercijalnu vrednost u odnosu na Evropsko prvenstvo.

Kongres je održan putem interneta, a na njemu je predsednik FIFA-e Đani Infantino govorio i o dominaciji Evrope i Južne Amerike u fudbalu.

- Postoji koncentracija novca i talenata igrača koji ne služe globalnom razvoju ili interesima fudbala. Ne možemo to jednostavno ignorisati. Ne vidim jednake mogućnosti širom sveta. A iskreno ne vidim ni previše solidarnosti - rekao je Infantino.

Đani Infantino
foto: Reuter/Arnd Wiegman

Odnosi izmedju FIFA-e i UEFA-e našli su se u centru pažnje, nakon što su mediji izvestili o FIFA-inom "nagovaranju" klubova da se pobune protiv evropske Kuće fudbala i Lige šampiona.

Prošlog meseca 12 klubova, šest iz Engleske, i po tri iz Španije i Italije osnovali su Superligu Evrope, ali je tu ligu ubrzo napustilo devet timova, usled kritika navijača, ali i reakcije banaka i investicionih fondova u Engleskoj.

Infantino je dodao "da bi ljudi trebalo da veruju činjenicama, a ne glasinama i tračevima".

- Razgovor s nekim klubovima sigurno ne znači ni na koji način da iza toga stoji FIFA, ili da učestvuje u organizovanju Superlige. Ja lično nikada neću zatvoriti vrata za nove ideje - ocenio je on.

Đani Infantino, Aleksander Čeferin
foto: EPA/Stephanie Lecocq, AP/Alessandra Tarantino

Ranije je FIFA pripremila organizovanje Svetskog klupskog prvenstva, na kom bi nastupalo 24 tima, ali je do odlaganja došlo usled pandemije koronavirusa.

Takmičenje je trebalo da se održi u junu ove godine u Kini.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.