Svi Vengerovi dečaci: 10 maloletnika koje je vrbovao trener Arsenala! (VIDEO)
Foto: AP

Zli čika i mali dečaci

Svi Vengerovi dečaci: 10 maloletnika koje je vrbovao trener Arsenala! (VIDEO)

Francuski stručnjak proslavlja svoju 20. godinu na klupi "Tobžija"
Objavljeno: 19:04h

Mnogo puta je Arsen Venger osporavan zbog svoje transfer politike. Jedva smo uspeli da se setimo svih slučajeva kada je strateg Arsenala kupio ili pronašao nekog maloletnika, kome je posvetio mnogo pažnje i od njega napravio ili pokušao da napravi respektabilnog igrača!

Doduše, malo puta se desilo da napravi planetarnu zvezdu, koja je njegovom timu donela ogroman uspeh, što je bio i glavni razlog tog osporavanja. Jedino je ona generacija "Nepobedivih" mogla da se pohvali najsjajnijim odličjem. Tada su u ekipi bili Gael Kliši i Sesk Fabregas, koji su imali manje od 18 godina, kada su potpisali za Tobdžije.

Naša današnja tema su upravo svi igrači koje je Venger doveo dok još uvek nisu imali ličnu kartu.

1. Nikolas Anelka - iz PSŽ, 1997. godine

On je jedan od najboljih Vengerovih poslova ikada. Doveden je iz PSŽ za manje od dva miliona maraka (u to vreme nije bilo evra) sa svega 17 godina. Dao je devet golova u 40 utakmica, što ga je preporučilo Real Madridu, koji ga je za 60 miliona maraka doveo 1999. godine.

2. Kvinsi Ovusu Abeji - iz Ajaksa, 2002. godine

Došao je kao stipendista, dobro se pokazao, jer je postigao 17 golova na 20 mečeva za kadetsku ekipu Tobdžija. Na 18. rođendan je nagrađen profesionalnim ugovorom, ali je to bio veliki peh, jer je Arsenal omaškom poslovao sa nelicenciranim agentom, pa je popio kaznu od 10.000 funti. Ovusu je odigrao svega pet ligaških mečeva za ovu ekipu, pa je 2006. godine prešao u Spartak Moskvu.

3. Sesk Fabregas - iz Barselone, 2003. godine

Debitovao je za Arsenal sa svega 16 godina, postavši najmlađi prvotimac u istoriji Tobdžija. On je postao i kapiten ekipe kroz nekoliko sezona, a profilisao se i u jednog od najboljih veznjaka u Premijer ligi. Još jedan veliki pogodak francuskog stručnjaka.

4. Gael Kliši - iz Kana, 2003. godine

Ovaj levi bek nikada nije pravio Vengeru nikakve probleme. Došao je iz ekipe koja je ispala u treću francusku ligu, za koju je nastupio samo šačicu puta. Dobijao je šansu pošto je Ešli Kol često imao problema sa povredama, i iskoristio ju je na fantastičan način. Postao je jedan od ključnih faktora ekipe u godinama koje su dolazile. Imao je 18 godina kada je došao.

5. Niklas Bendtner - iz Kopenhagena, 2004. godine

Debitovao je 2005. godine u Liga kupu protiv Sanderlenda, kada je ušao umesto još jednog člana ove liste, Ovusu Abejia. I njemu je proricana svetla fudbalska sudbina, ali je on uspeo da postane samo poznati globtroter kojem je jedan danski tabloid kupio parče zemlje u Škotskoj kako bi mu nadenuo nadimak Lord. Nikada se nije proslavio na terenu. Kada je stigao u redove Tobdžija, imao je svega 16 godina.

6. Aleks Song Bilong - iz Bastije, 2005. godine

Impresionirao je Vengera partijama u Bastiji, a imao je i dobar pedigre, jer mu je stric legendarni kamerunski fudbaler Rigobert Song. Došao je u Arsenal sa 18 nepunih godina, a tokom sedam sezona provedenih tu, bio je jedan od ključnih igrača na sredini terena. Naposletku je otišao u Barslelonu, ali je tamo grejao klupu, pa sada brani boje Rubin Kazanja.

7. Denilson - iz Sao Paula, 2006. godine

Sa 18 godina je stigao u London, kao veliki talenat brazilskog fudbala. Ovaj veznjak nikada nije dostigao svoj pun potencijal, pa je u poslednje dve sezone svog ugovora sa Arsenalom bio na pozajmici u matičnom klubu iz rodnog grada. Trenutno igra u Kruzeiru, što govori o tome da Venger u njegovom slučaju baš i nije pogodio kada je potrošio pet miliona evra. Tih godina to je bilo dosta novca za jednog maloletnika.

8. Teo Volkot - iz Sautemptona, 2006. godine

Volkot je došao u Arsenal za oko 14 miliona evra (kada se u obzir uzmu sve klauzule plaćene Svecima). Pričalo se da će postati jedan od najboljih engleskih fudbalera današnjice, ali je on postao samo najbrži. Nikada nije uspeo da nosi tim na leđima, a u par sezona je imao centralnu ulogu. Čak je tražio od Vengera i da ga stavi da igra špica, što je ovaj probao, ali se tu Volkot baš nije proslavio. Sada je samo igrač koji ulazi sa klupe kada zaškripi.

9. Fransis Kokelan - iz Stad Lavaloa, 2008. godine

Došao je zbog uspešnog probnog perioda u Arsenalu, iako je njegovim krajem doživeo povredu butine. Dobijao je priliku na kašičicu, ali se tek poslednje dve sezone ustalio u prvoj postavi na mestu zadnjeg veznog, bez koga klub iz Severnog Londona igra znatno lošije, kada je odbrana u pitanju. U london je došao sa 17 godina.

10. Hektor Belerin - iz Barselone, 2011. godine

Prošao je sve Barsine mlađe kategorije, da bi naposletku igrao za omladince Arsenala. Vođen strategijom prema kojoj je doveden Sesk Fabregas, Venger je posvetio dosta vremena i snage ovom fudbaleru, koji se sada smatra za jednog od najbržih fudbalera sveta. Kada je stigao u London, imao je svega 16 godina.

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.