Srbi, tri prsta u vazduh! Prvi srpski svetac sahranjen je u gradu u kome večeras igramo! (FOTO)

ELBASAN KRIJE TAJNU

Srbi, tri prsta u vazduh! Prvi srpski svetac sahranjen je u gradu u kome večeras igramo! (FOTO)

Na oko sedam kilometara od Elbasana postoji stari manastir i pravoslavna crkva u kojoj je Sveti Jovan Vladimir bio sahranjen sve do 1995. godine
Objavljeno: 16:23h

Srbi i Albanci ne žive u slozi već godinama. Nekada su stvari ipak bile drugačije. U prilog tome ide činjenica da je Jovan Vladimir, prvi srpski svetitelj, bio sahranjen u Elbasanu, mestu na kojem fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak od 20.45 igra protiv Albanije. Na oko sedam kilometara od Elbasana postoji stari manastir i pravoslavna crkva u kojoj je Sveti Jovan Vladimir bio sahranjen sve do 1995. godine, kada su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u Sabornu crkvu u Tirani. Njegove mošti se vraćaju u manastir samo za posebne praznike. Velikomučenik Jovan Vladimir, čudotvorac, knez Duklje od 998. ubijen je na Prespi 22. maja 1015. godine. Rođen je u jednom debarskom selu u blizini Elbasana, u sadašnjoj Albaniji.

Dado Đilas
Kod Elbasana je podigao manastir, koji Albanci zovu Sin-Đon, pošto su tako zvali Svetog Jovana Vladimira. Prema vizantijskim izvorima, sveti Jovan Vladimir je bio dobar, mudar, pravedan, miroljubiv i pravi svetitelj. Na poziv makedonskog cara Vladislava došao je na Prespu, gde ga je, dok se molio u crkvi, ovaj na prevaru ubio. Kult Svetog Jovana Vladimira postoji još od dana njegove pogibije. Pored pravoslavne crkve, priznaje ga i katolička, kao i Albanci muslimani. Pomenuti Svetitelj inače je u Albaniji daleko poštovaniji nego u Srbiji. (A.V / Izvor: 24sata.rs).


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.