NAJLUĐA SRPSKA SPORTSKA PRIČA Ovo je momak koji igra Fudbal menadžer, što mu je bilo dovoljno da dobije pravi posao
Andrej Pavlović, trener FK Bežanija, Foto: Privatna arhiva

KAKAV CAR

NAJLUĐA SRPSKA SPORTSKA PRIČA Ovo je momak koji igra Fudbal menadžer, što mu je bilo dovoljno da dobije pravi posao

- Igru u Football Manageru igram realno, nikad nisam ponavljao utakmice, varao u igri, što mnogi rade. Kad izgubim od slabijeg, kažem sebi: "Andrej ne ponavljaj utakmicu, glupo je, iako nekad želim da polomim kompjuter - otkriva ovaj interesantni Beograđanin

Objavljeno: 23:09h
Aleksa Radosavljević

Pre nešto više od decenije, Fudbalski klub Bežanija sa Novog Beograda, iz najstarijeg naselja u ovom delu grada, igrao je kvalifikacije za Kup UEFA. Sada, 2019. godine, klub sa ogromnom tradicijom, zbog finansijskih problema morao je da iz Prve lige Srbije, čiji je bio standardan član, istupi u poslednji rang, Međuopštinsku ligu, gde se takmiči sa ekipama poput BUSK-a, Dedinja i ostalih "sunday league" timova.

Međutim, ambicije u ovom klubu ne manjka, iako se trenutno nalazi na 12. mestu od svega 14 ekipa takozvane "beton lige". Za seniorski tim nastupaju kadeti i omladinci, dečaci od 17-18 godina, koji će tu probati da stasaju.

FK Bežanija
FK Bežanija foto: Privatna arhiva

Naravno, nije to glavni razlog zašto je Bežanija dospela u žižu medijskog interesovanja ove sedmice. Razlog je 22-godišnji Beograđanin Andrej Pavlović, diplomac Visoke medicinske škole, koji je dobio posao analitičara u stručnom štabu jer se sa klubom sa Stadiona pored crkve Svetog Georgija plasirao u Ligu šampiona na igrici Football Manager 2019, o čemu smo vam već pisali.

Andrej Pavlović, trener FK Bežanija
Andrej Pavlović, trener FK Bežanija foto: Privatna arhiva

- Na samu ideju da se prijavim za posao sam došao kada sam sedeo kod kuće. Nema nekog posebnog motiva za to, palo mi je na pamet. Igru u Football Manageru igram realno, nikad nisam ponavljao utakmice, varao u igri, što mnogi rade. Kada izgubim od slabijeg, kažem sebi "Andrej ne ponavljaj utakmicu, glupo je", iako nekad želim i da polomim kompjuter. Ne bi imalo poente da se javim nekome iz nekog kluba, a da sam uspehe na Manageru postigao nekim varanjem. Ne bi bilo u redu ni prema sebi, ni prema tim ljudima - otkriva Pavlović za Espreso.co.rs, a tom prilikom razjašnjava i kako je do kontakta uopšte došlo:

- Ja sam prvenstveno to poslao radi neke, možda je ružno reći šale, ali eto, čisto da pokušam. Prvi deo poruke bio je šaljiv, a drugi je bio ozbiljniji. Ponudio sam se da pomognem klubu, jer znam da je u teškoj suituaciji. Volim da se bavim analitikom, statistikom, znao sam da bih im sigurno bio od pomoći. Direktor omladinske škole Aleksandar Bakić mi je rekao da je svakom klubu potreban neko ko se time bavi, da to samo može da pomogne. Pitao me je da dođem u subotu na prvu utakmicu, bio sam slobodan, igrali su protiv Dedinja, pobedili 2:1 u nadoknadi.

FK Bežanija
FK Bežanija foto: Privatna arhiva

Kontaktirali smo i gospodina Bakića, koji nam je otkrio kako je iz njegovog ugla izgledao ovaj interesantan "e-mail" koji je dobio.

- Njegova ponuda da dođe da radi analitiku za nas stigla mi je u poruci. Iskreno, smejao sam se. Napisao mi je podužu poruku, da je igrao sa Bežanijom tu igricu, ali u drugom delu je rekao da ozbiljno skautira, radi analitiku, grafikone. Došao je na razgovor, video sam da je ozbiljan u priči. Rekao sam mu da uradi analizu prve utakmice, svidelo mi se kada je to uradio - rekao je za Espreso.co.rs Aleksandar Aca Bakić, direktor mlađih kategorija u FK Bežanija.

FK Bežanija
FK Bežanija foto: Privatna arhiva

Osvrnuo se i na ambicije kluba, koje ove sezone nisu preterano velike, ali upravo u tome i jeste lepota nižih liga. Ima vremena za stasavanje nekih novih klinaca, što je praktično nemoguće u prva dva ranga srpskog fudbala.

- Ponašamo se kao da igramo Superligu Srbije, pokriveni smo sa svih strana što se struke tiče, ali radimo sa klincima. Nemamo cilj da ove godine uđemo u viši rang, već da oformimo ekipu, pa da od naredne sezone krenemo da se penjemo ligu po ligu, kao što smo već jednom to uradili. Za skaute ima mesta. I sami pratimo svetske trendove. Što se ovog momka tiče, rekao sam mu da ima prostora za njega ovde, da može da napreduje, ako se pokaže kako treba da mogu da ga preporučim jačim klubovima, da mu ovo bude odskočna daska. Cela priča je interesantna zbog igrica, ali ja bih da se potencira na tome koliko je on dobar analitičar. Nisam ga doveo zbog igrice, već jer može da pomogne u smislu skautinga i analitike, što je posle prvog meča već pokazao.

Na to se nadovezao i sam Andrej:

- Ima materijala za rad, posebno jer su omladinci Bežanije 1. Omladinska liga. Nije sve tako crno kao što deluje, mislim da može se napravi nešto.

Andrej Pavlović, FK Bežanija
Andrej Pavlović, FK Bežanija foto: Privatna arhiva

Upravo to i jeste cilj, da mu ovo bude odskočna daska, ali da pritom pomogne i ovoj simpatičnoj ekipi sa Novog Beograda.

- Slažem se da može da mi bude odskočna daska. Nastaviću da unapređujem sebe, dok unapređujem klub. San mi je da jednog dana radim u Engleskoj, u Čelsiju, to jeste malo nerealno iz ove perspektive, ali što da ne.

FK Bežanija
FK Bežanija foto: Privatna arhiva

Morali smo da ga pitamo koliko sezona mu je trebalo da sa ovako uslovno rečeno malim klubom dogura do polufinala Lige šampiona na popularnoj igrici.

- Igrao sam novu verziju, iz 2019. godine. Trebalo mi je 16 sezona da uđem u polufinale sa Bežanijom. To je oko 600 sati, 25 dana aktivnog igranja.

Dakle, eto, kada vam roditelji, žena, deca, devojka, baba i deda kažu da ne gubite vreme igrajući Football Manager, uvek ćete moći da otvorite aplikaciju Espreso.co.rs i pokažete im ovaj tekst. Tada će im valjda postati jasno da niste gubili vreme, nego da ste radili na sebi i pekli jedan novi zanat, zbog koga ćete jednog dana možda kompjuterski ekran i mračnu sobu zameniti pravim fudbalskim travnjakom.

Andrej Pavlović
Andrej Pavlović foto: Privatna arhiva

A, kada vam kažu da ovo i nije neka velika stvar, jer ipak je u pitanju Međuopštinska i amaterska liga, vi im samo recite - "odnekle mora da se počne".

BONUS VIDEO:

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.