Danas je bilo pretoplo u Beogradu, a pre 27 godina nebo se otvorilo! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

na današnji dan

Danas je bilo pretoplo u Beogradu, a pre 27 godina nebo se otvorilo! (VIDEO)


Interesovanje navijača za revanš bilo je ogromno. Trebovanja su po nekim procenama bila za 250.000-300.000 ulaznica.

Objavljeno:

Sećate li se 24. aprila 1991. godine?

Dan kada se nebo otvorilo, a stadion eksplodirao i Crvena zvezda otišla u finale Kupa evropskih šampiona!

Posle 2:1 za Zvezdu u Minhenu niko nije otpisivao tradicionalno jake Nemce za koje se uvek govorilo da “igraju 90 minuta”, ali svi su se nadali da će Zvezda dalje s obzirom na to da je Bajern imao niz od 47 utakmica bez poraza u evropskim okvirima na svom terenu koji su Beograđani prekinuli.

Interesovanje navijača za revanš bilo je ogromno. Trebovanja su po nekim procenama bila za 250.000-300.000 ulaznica.

- Napunili bismo dve ili tri „Marakane”. Tako je bilo. To je najveći prihod od jedne naše utakmice. Četiri miliona maraka samo od ulaznica, i svi su tražili najskuplje ulaznice. Trebalo je igrače izvući iz svega toga - prisećao se kasnije tadašnji prvi čovek FK Crvena zvezda Dragan Džajić.

foto: Dragan Kadić

Utakmica je za Zvezdu počela kako se samo poželeti može. Zvezdin dugokosi bombarder Siniša Mihajlović je raspalio po lopti sa nekih 25 metara, a golman Bajerna Rajmond Auman bio je nemoćan, za vođstvo Zvezde od 1:0, a računajući i prvi meč prednost je u tom trenutku iznosila dva gola.

Tim Jupa Hajnkesa je krenuo na sve ili ništa i u potpunu ofanzivu. Volfart je propustio jednu veliku šansu, a zatim je usledio naizgled naivan prekršaj na nekih 20-25 metara od gola Stevana „Dike“ Stojanovića. Kratku povratnu loptu dobio je Augentaler. A onda… Muk na „Marakani“. Lopta prolazi kroz noge i ruke kapitena Zvezde i završava u mreži.

Momci u crveno-belom se bledo gledaju, a Nemci kreću po drugi gol i neizvesnost. I samo pet minuta kasnije Bender je anulirao Zvezdinu prednost i Bajern je došao u prednost od 2:1.

Minut pre kraja Robert Prosinečki je dodao loptu Siniši Mihajloviću, koji je centrirao, a lopta se od Augentalerove noge odbila u velikom luku, tako da golman Auman nije uspeo da je prebaci preko prečke što mu je bila namera, već je ona završila u golu nemačkog tima za 2:2.

foto: Nemanja Pančić

Meč je završen nekoliko minuta kasnije, kada je švajcarski arbitar Bruno Galer nadoknadio vreme zbog izmena i ogromnog slavlja Zvezdinih igrača i rukovodstva.

Tih poslednjih trenutaka kasnije se prisećao Zvezdin strateg: - Niko ne shvata da je meni posle gola bilo najteže. Imao sam pravo na dve izmene i trudio sam se da igračima objasnim da još nije gotovo, Nemci su to. Govorio sam igračima da ispucavaju loptu na tribine, a onda se dešavalo da bukvalno shvate, pa sami prime loptu na našoj polovini i šutnu na tribinu. Srećom, izdržali smo - priznao je Ljupko Petrović.

foto: Youtube / Printscreen

Kraj utakmice nemačka televizija je dočekala bez komentara, a prenos je ubrzo i prekinut, tako da slavlje na stadionu i tuga fudbalera Bajerna nisu ni prikazani u zemlji tadašnjih svetskih šampiona.

A sve posle tog meča je istorija...

BONUS VIDEO: Vujadin Savić i ekipa u noćnom provodu nakon pobede u Nišu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.