EKSKLUZIVNO! Espreso razotkrio novi skandal u srpskom fudbalu! Upleteni su i Partizan i Zvezda... (FOTO)
Foto: Pixabay / Espreso ilustracija

OVO DO SADA NISTE ČULI

EKSKLUZIVNO! Espreso razotkrio novi skandal u srpskom fudbalu! Upleteni su i Partizan i Zvezda... (FOTO)

- Tražimo ista pravila igre - jasan je potpredsednik kluba iz Humske ulice

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

U danu kada je Partizan nastavio rat sa Izvršnim odborom FSS, tačnije sa njegovim Komesarom za bezbednost, o čemu smo već pisali, morali smo da skoknemo do Humske ulice kako bismo o tome popričali sa stručnjakom za prava, profesorom dr Vladimirom Vuletićem.

- Mi smo podneli prijavu protiv člana IO FSS zaduženog za regularnost, kojeg kolokvijalno nazivaju Komesarom za bezbednost, što nije formalna funkcija koju obavlja. Ja sam detaljno na jednoj pres konferenciji govorio o svim manjkavostima člana 85. Na osnovu tog pozitivno-pravnog člana sam i u svoje ime, i u ime FK Partizana, podneo disciplinsku prijavu protiv gospodina Dragiše Binića. U jednom intervjuu on eksplicitno navodi nekoliko rečenica koje nedvosmisleno krše neke odredbe tog člana 85. On govori o tome da su "Vučelić i Terzić zalutali u srpski fudbal", da je "Vučelića neko politički postavio u Partizan i sada se krije iza toga", kao i da usled dejstva, rada i govora predsednika FKP "neko treba da izgubi glavu zbog ludaka", misleći na decu sa roditeljima koji ih vode na mečeve. To je bio neposredni povod da zatražimo odgovornost čoveka koji se nalazi na ovom vrlo osetljivom mestu. On je u prilici da inkriminiše druge klubove, druge sportske radnike, ali koliko postoji odgovornost drugih, toliko postoji i odgovornost onih koji se bave poslom kakav je njegov - istakao je Vuletić.

Vladimir Vuletić
Vladimir Vuletić foto: Beta/Branislav Božić

A, šta je uopšte bio cilj takve prijave?

- Da utvrdimo da li je Disciplinska komisija FSS nezavisan, transparentan organ, i koji radi u potpunosti po distributivnoj pravdi (jednako postupanje po jednakim slučajevima). U tom pogledu očekujemo da dobijemo informaciju od Komisije. Prema slovu pravilnika, ona će uputiti prijavu Biniću, na šta on ima tri dana da se izjasni, nakon čega se zakazuje javna sednica. Ja sam zatražio da u skladu sa odgovarajućim članovima pravilnika budem prisutan, budući da smo po ustaljenoj praksi Disciplinske komisije imali situaciju da je gdin Binić, podnosilac prijave protiv Crvene zvezde i Partizana, bio prisutan kada su ova dva kluba bila saslušavana. Tako da, tražimo ista pravila igre. Očekujemo reakciju Komisije, i to je sve što trenutno možemo da kažemo o tom slučaju. Ne želimo da prejudiciramo kako će ona postupiti, jer je po slovu pravilnika dužna da reaguje - jasan je popularni Profa.

Dragiša Binić
Dragiša Binić foto: Dado Đilas

Dragiša Binić je fudbalska legenda, čovek koji je osvojio evropsku i svetsku titulu, ali, po zvanju nije pravnik.

- Njegova funkcija bi trebalo da bude "par ekselans" pravnička. Od člana Izvršnog odbora zaduženog za regularnost očekujete da poznaje pravila, da poznaje koja su inkriminisana dela koja može da prijavi. Ovo može da vam deluje šaljivo, ali nije baš: Binić je u jednom neformalnom razgovoru sa mnom rekao "E, ja sam vas kaznio, i to na osnovu etničkog kodeksa". Mora da je mislio na "etički" kodeks. Nije to jedini primer. On je na sednici Zajednice Superligaša i timova prve lige istakao da nije pravnik, kao da je svima želeo da nam kaže da treba da imamo razumevanja za njegov rad. Ja mislim da treba da idemo suprotnim putem, da ne treba da imamo razumevanja, već da na mesto koje je pravničko, moramo da postavimo pravnika - opleo je po bivšem fudbaleru Crvene zvezde visoki funkcioner Partizana.

Glavna stvar koja nas je zanimala je šta se zapravo događalo na tom sada već famoznom zasedanju Skupštine Zajednice superligaša i nekoliko timova Prve lige, tačnije, zbog čega su samo Crvena zvezda i Partizan, kao klubovi koji su najčešće pisali saopštenja i napadali rad FSS, ostali uzdržani u oceni rada Slaviše Kokeze.

Slaviša Kokeza, predsednik FSS
Slaviša Kokeza, predsednik FSS foto: Dado Đilas

Da li je to možda zbog prisustva samog predsednika Saveza?

- Ja se pitam kako je moguće da se napiše da neko ima apsolutnu podršku (Slaviša Kokeza i FSS), ako su Zvezda i Partizan, kao dva najveća kluba bili uzdržani. Prvo, sednica je trajala tri sata i deset minuta. Partizan i Zvezda govorili su dva i po sata o svim problemima. O problemima u radu Disciplinske komisije, dvostrukim aršinima, pravnoj neukosti, problemima sa tu prisutnim gospodinom Binićem. Mi ne da smo digli glas, nego se gospodin Mijailović, predsednik našeg ljutog rivala, obratio gospodinu Biniću i pitao ga: "Po kom ste vi mene članu kaznili, gde ste našli inkriminišuće delo?". To niko nije preneo od medija. A, šta se zapravo dogodilo. Gospodin Lazović, tog dana predsedavajući, inače predsednik Javora, postavio je sledeće pitanje: "Ko je ZA da FSS i Kokeza rade dobro?". Ja sam se javio i pitao: "Čekajte, Lazoviću, kakvo je to pitanje? Mi ne raspravljamo o FSS i Slaviši Kokezi, već o određenim organima...". On mi je odgovorio: "Ne, ne, ne... Pitanje ostaje ovakvo" - šokirao je Vuletić pa nastavio:

Vladimir Vuletić
Vladimir Vuletić foto: Dado Đilas

- Znate, tu je bilo raznih stvari. Jedan član Skupštine koji je došao iz prvoligaškog kluba, žali se da mu se spava. Drugi se žali da mora kući da ide da spava. Treći kaže da nisu došli da slušaju Zvezdu i Partizan, a oni su predstavnici ekipa iz drugog ranga takmičenja. Kada pokušate nešto da kažete, oni vas opstruišu kao antički hor. A, ovamo nam kažu, nemojte u medije, razgovarajte na organima FSS. A, mi na organe dođemo, a ljudima se spava. Ko je ZA? Njih 27 diže ruke. Ko je PROTIV? Ja se javljam, ali ne da glasam, nego da pitam Lazovića može li ovde neko da bude uzdržan? On izgovara: "Dobro, ko je uzdržan?" - razotkriva Vuletić veliki skandal na zasedanju.

Da malo razjasnimo stvari. Kada se postavlja ovakvo "referendumsko" pitanje, nije dozvoljeno da bude toliko sugestivno, ili bar ne bi trebalo da bude dozvoljeno.

- On je pokušao da implicira odluku ove Zajednice. Gotovo sam siguran da rezultat ne bi bio drugačiji ni da je postavljeno pitanje "Da li ste zadovoljni radom pojedinih organa FSS?", ali, ja bih bio protiv. Kokeza nije pomenut u celoj raspravi. Šta ja sada treba da radim? Da napadnem druge organe, Kokezu, marketing. A, mi u javnosti ispadamo kukavice. Ovo se do sada nije znalo, čisto da vam kažem - poentirao je potpredsednik crno-belih.

Šta vi mislite o svemu ovome? Da li su Partizan i Crvena zvezda uzrok glavnih problema u našem fudbalu, ili su za njih zaslužni svi od vrha do dna? Da li se naziru bolji dani, ili će ratovi saopštenjima da se nastave?

BONUS VIDEO: Trening fudbalske reprezentacije Srbije


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.