REVOLUCIJA U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU EVROPE! Srbija ima jednog sigurnog predstavnika u grupnoj fazi?! (FOTO)
Foto: UEFA/Fonet

UEFA PROMEŠALA KARTE

REVOLUCIJA U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU EVROPE! Srbija ima jednog sigurnog predstavnika u grupnoj fazi?! (FOTO)

Velika promena u sistemu letnjeg takmičenja u evrokupovima!

Objavljeno: 13:22h

UEFA iz godine u godinu uvodi novine u evropski fudbal. Ovoga puta, najveće promene su se dogodile u sistemu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Naime, u periodu od 2018. do 2021. godine ćemo imati šampionsku i ligašku stazu kvalifikacija u najmasovnijem takmičenju, onom drugom po važnosti.

Sedamnaest klubova obezbediti direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sezonu 2018/2019. Po dva predstavnika na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima imaće Španija, Nemačka, Engleska, Italija i Francuska. Po jednog će dati Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švajcarska.

Liga Evrope u Beogradu - Navijači Partizana
Liga Evrope u Beogradu - Navijači Partizana foto: Dado Đilas

Jedan od glavnih noviteta, međutim, je činjenica da će šampion Srbije čak iako ispadne u trećem kolu (do sada se to odnosilo samo na četvrto) kvalifikacija za Ligu šampiona, ići direktno u grupnu fazu LE, ili bar takve informacije trenutno stižu iz evropske kuće fudbala.

Takođe, ukoliko srpski šampion ispadne u prvom ili drugom kolu kvalifikacija za LŠ, neće biti kraj, već će imati priliku da se nadmeće u nastavku kvalfikacija za Ligu Evrope.

Međutim, nisu sve vesti tako bajne, jer će put biti znatno otežan za klubove iz Srbije koji ne budu šampioni (dakle, drugoplasirani, trećeplasirani iz Superlige i osvajač Kupa).

FK Crvena zvezda u Ligi Evrope
FK Crvena zvezda u Ligi Evrope foto: Beta/Branislav Božić

Šampionska staza kvalifikacija daće osam učesnika grupne faze Lige Evrope, dok će kroz ligašku plasman u masovnije takmičenje pod okriljem UEFA obezbediti trinaest klubova.

Ligaška staza kvalifikacija za Ligu Evrope u mnogome je slična onome što smo inače gledali prethodnih sezona. Od preliminarne runde do plej-ofa kroz takmičenje će proći više od sto klubova i biće zaista teško da osvajač kupa, drugoplasirani ili trećeplasirani tim iz Super lige Srbije stigne do samog kraja.

Šampionima država poput Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, biće olakšan put, pošto će do kraja, čak i da ispadnu ranije od trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, za rivale imati šampione nekih od slabijih zemalja.

Videćemo kako će ovo sve izgledati u praksi, ali Srbija definitivno može da se raduje tome što će biti gotovo nemoguće da šampion ne prođe u grupnu fazu LE.

BONUS VIDEO: Stanje terena u Subotici pred meč Spartak - Crvena zvezda

(Espreso.co.rs/Sportske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.