GDE JE PETLJA? Đukićeva taktika je skroz podbacila! Ima li uopšte svetlih tačaka u igri Partizana? (FOTO) (VIDEO)
Partizan je eliminisan od Viktorije u 1/16 finala Lige Evrope, Foto: EPA/Martin Divisek

ESPRESO ANALIZA

GDE JE PETLJA? Đukićeva taktika je skroz podbacila! Ima li uopšte svetlih tačaka u igri Partizana? (FOTO) (VIDEO)

Crno-beli su poraženi od Viktorije u Plzenju, evropski san je gotov, a ovo su naša zapažanja sa meča u Češkoj

Objavljeno: 17:20h
Aleksa Radosavljević

Partizanov san o Ligi Evrope je završen, bar na narednih pet meseci. Srpski fudbal može da se podiči sa dve ekipe u nokaut fazi ovog takmičenja, koje su jesenas diplomirale na velikoj sceni, ali nije bilo dovoljno snage, sportske sreće, pa i nekih drugih preduslova da se napiše i prolećni master rad.

Da se odmah razumemo, Miroslavu Đukiću i njegovim pulenima niko ne bi smeo da zameri ovaj poraz, poraz od ekipe koja već godinama igra na okupu, sastavljene gotovo isključivo od domaćih igrača, koji se u dušu poznaju, koji za svaki prekid imaju bar po tri uigrane šablonske akcije, tima koji diše jednim plućima.

Pre dolaska u Plzenj mnogo se spekulisalo o timu Partizana koji će istrčati na travnjak "Dosan Arene". Glavni problem u tim nagađanjima pravio je boldovani znak pitanja pored imena Miroslava Vulićevića zbog distorzije zgloba koju je doživeo u Lučanima. Hoće li tek zalečeni Zdjelar početi utakmicu, ima li tu mesta za Marka Jevtovića, da li će Leandre Tavamba sam ili u paru sa nedavno oporavljenim Ognjenom Ožegovićem ili Sejdubom Sumom krenuti u juriš na poslednju liniju odbrane protivnika?

Sve to je Miroslavu Đukiću dalo dobru startnu prednost, jer je suparnički trener morao da nagađa sa kojom ekipom će crno-beli početi meč decenije. Nekoliko sati pre utakmice na Instagramu je objavljeno da igra Miroslav Vulićević i tada se tim već donekle ocrtao onim upućenijim u mogućnosti Partizana. Pošto Nemanja Nema Miletić nije morao da bude pomeren na desnog beka, nije bilo potrebe da legenda Valensije i jugoslovenske reprezentacije Marka Jevtovića povlači na štopera, što je Danila Pantića definitivno zacementiralo kao takozvanog polušpica/ofanzivnog veznog iza gorostasa iz Kameruna.

Međutim, češki novinari su se pred utakmicu začudili odluci da Sejduba Suma započne na klupi, čak su se pitali i da li je možda povređen... Faktor iznenađenja je iskorišćen, pre svega zbog toga što je Partizanova struka želela da sačuva svoj gol u prvom delu, da bi u drugom uvođenjem Sume i Ožegovića pokušala da njihovom pokretljivošću i hitrinom prodre pored ogromnih, snažnih, ali ne preterano brzih defanzivaca Viktorije, te nadoknadi gol koji su Česi postigli u Beogradu (iz evidentnog ofsajda).

Prvo poluvreme završeno je sa bezbolnih 0:0, a početkom drugog je taktička zamisao mogla da se sprovede u delo. Međutim, učinjeno je to možda i prekasno, u 65. minutu, kada je Ognjen Ožegović zamenio Marka Jevtovića. Dva minuta kasnije - delirijum domaćih navijača, Krmenčik pogađa za 1:0 prelepim poluvolej udarcem. Uveden je i Sejduba Suma umesto Marka Jankovića, imao je čak i jedan šut, ali to je sva odvažnost koju je Partizan pokazao u 90 minuta meča. Igrači i stručni štab tvrde da ih je bolji protivnik nadigrao, ali mnogi komentari posle utakmice odnosili su se na nedostatak petlje i izostanak završnice. Situacija koja najbolje oslikava taj nedostatak je jedan kontranapad početkom drugog dela, kada je izrazito borbeni Slobodan Urošević povukao kontranapad, a nijedan saigrač ga nije ispratio na pravi način. Tavamba je upao u džep na levom boku, ofanzivni vezisti nisu istrčali, pa je novi levi bek "Parnog valjka" morao da stane i uspori napad.

Vladimir Stojković (6.5) - U prvom poluvremenu je skinuo jedan zicer, bio je siguran, lepo je raspoređivao saigrače, bodrio ih, ali činjenice su činjenice. Pošto je izleteo daleko od svog gola kod izvođenja poslednjeg slobodnog udarca na utakmici, a Đukić mu nije dozvolio da ode u kazneni prostor rivala, ostao je na "ničijoj zemlji" što su kontranapadom igrači Viktorije iskoristili i postigli drugi, odlučujući gol. Zbog toga ne možemo da mu damo respektabilnu sedmicu.

Vladimir Stojković
Vladimir Stojkovićfoto: EPA/Martin Divisek

Miroslav Vulićević (6.5) - Da nije igrao pod snažnim analgeticima, bila bi ovo čista šestica, ali ovako, moramo malo da mu popustimo zbog truda koji je uložio. Ginuo je pored desne aut linije, ali ovoga puta nije uspeo da pošalje nijedan potpuno upotrebljiv centaršut, a to je bilo neophodno ekipi.

Nemanja R. Miletić i Miroslav Vulićević
Nemanja R. Miletić i Miroslav Vulićevićfoto: EPA/Martin Divisek

Nemanja Nema Miletić (6) - Bolji deo štoperskog tandema. Međutim, cela odbrana je ispala kod prvog primljenog gola, pa ne može baš cela krivica da se svaljuje na Ostojića. Celu utakmicu je uspevao da dobro sačuva Krmenčika, a radio je to i u Beogradu. Nije imao nijedno karakteristično istrčavanje sa loptom kroz sredinu, što obično radi kada igra na poziciji centralnog defanzivca.

Bojan Ostojić (5) - Direktni krivac za prvi gol. Nije se lepo postavio, lopta ga je preskočila, što je iskoristio krajnje snalažljivi Krmenčik.

Bojan Ostojić
Bojan Ostojićfoto: EPA/Martin Divisek

Slobodan Urošević (7) - Već smo ga pomenuli kao momka koji je povukao jedinu Partizanovu kontru na utakmici, kada ga niko nije ispratio, a u očima novog pojačanja crno-belih konstantno se video onaj "instinkt ubice". Da su ga svi igrači imali, možda bismo sada pisali drugačiji tekst.

Slobodan Urošević
Slobodan Uroševićfoto: Fonet/Aleksandar Varda

Marko Jevtović (6.5) - Dok je on bio u igri, rezultat je bio 0:0, kada je izašao, dva minuta kasnije pao je gol. N

Marko Jevtović
Marko Jevtovićfoto: EPA/Martin Divisek

Saša Zdjelar (6.5) - Kao i jevtović, nije uspevao previše da poveže redove svog tima, ali je u odbrani bio poprilično dobar, izuzev one situacije kada je pao prvi gol, kada su, ponavljamo, svi loše reagovali.

Saša Zdjelar
Saša Zdjelarfoto: Reuters

Zoran Tošić (6) - Igrač njegovog kalibra morao bi, kako je lepo rekao jedan kolega novinar, da uzme loptu i kaže: "Ja rešavam ovo". Sinoć nismo videli ni promil talenta koji je pokazivao skoro celu deceniju u dresu CSKA. Nije uspeo da stvori poziciju ni sebi, ni saigračima, a jedini šut koji je uputio iz slobodnog udarca sa preko 30 metara otišao je desetak metara od gola.

Zoran Tošić
Zoran Tošićfoto: EPA/Martin Divisek

Danilo Pantić (6.5) - Najsvetlija tačka veznog reda, ali nije imao nijedan potez koji bi izbacio tim Viktorije iz ravnoteže. Pokušavao je u prvom poluvremenu da razigra Tavambu, Jankovića i Tošića, ali su većinu njegovih pokušaja osujetili defanzivci. Odlično su ga zatvorili, pa nije mogao da pokaže raskošni talenat koji poseduje. No, sigurno je da će to učiniti u nekoj od narednih sezona, nadamo se i dalje u dresu crno-belih.

Danilo Pantić
Danilo Pantićfoto: EPA/Martin Divisek

Marko Janković (5.5) - Nijedan karakteristični prodor sa boka u sredinu za Partizanovog Mesija. Nijedan završni pas, nijedan šut. Sve što je pokušavao da uradi bilo je da izvuče nekoliko prekršaja, a ovoga puta, za razliku od Beograda, ni to mu nije polazilo za nogom. Mora se uzeti u obzir činjenica da je na pripreme otišao posle duge pauze zbog povrede, ali ovakva partija ne bi više trebalo da mu se ponovi ukoliko Partizan želi na njemu da napravi novac, a njega pošalje u neku od jačih evropskih liga.

Marko Janković
Marko Jankovićfoto: Fonet/Aleksandar Varda

Leandre Tavamba (5.5) - Najgora evropska utakmica ove sezone je iza Kamerunca. Delovao je odsutno, u polukontrama je bežao u stranu, nije ostavljao dobre lopte saigračima, već su sve delovale nekako pretvrdo.

Leandre Tavamba
Leandre Tavambafoto: EPA/Martin Divisek

Sejduba Suma (nemoguće oceniti) - Na terenu je bio prekratko, ali je čak i za tako malo vremena uspeo da se nađe u najboljoj šansi utakmice za crno-bele kada je volejem šutnuo tik iznad prečke.

Ognjen Ožegović (6) - Ušao je u 65. minutu, pa bi bilo prestrogo da mu damo 5.5, ali ni u jednom momentu nije napravio višak.

Miroslav Đukić
Miroslav Đukićfoto: EPA/Martin Divisek

Miroslav Đukić (5.5) - Nije uspeo da motiviše igrače na način kakav je ovaj nivo takmičenja zahtevao, taktička zamisao mu nije pošla za rukom. Kada vaš tim u 67. minutu gubi sa 0:1, a ima 1:1 iz prve utakmice, mora da se krene na sve ili ništa. Možda bi bilo bolje da je izbacio Zdjelara, a ne Jevtovića, jer bi rođeni Zemunac mogao da uđe na trećeg štopera, a da se pređe na taktiku 3-5-2 u odsudnim momentima meča. Posle 80. minuta u ovakvim utakmicama, zaista rezervisanost ne sme da postoji, jer isto vam je da li će ekipa izgubiti sa 0:1 ili 0:2. Međutim, sa ovim timom napravio je čuda, i svi navijači Partizana trebalo bi da mu budu zahvalni, da ga pametno iskritikuju, ali ne i da ga pljuju i odmah posle ispadanja iz Evrope teraju iz kluba!!!

BONUS VIDEO: Grobari bodre igrače posle poraza od Viktorije u Plzenju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.