SLOMLJENI STOJKOVIĆ IZBACIO SVE IZ SEBE! Nikad nisam bio devojčica da se plašim, ali ne može se nekad protiv više sile! (VIDEO)
Vladimir Stojković posle ovog meča delovao je slomljeno, potrošeno, Foto: Printscreen/Espreso video

ISPOVEST

SLOMLJENI STOJKOVIĆ IZBACIO SVE IZ SEBE! Nikad nisam bio devojčica da se plašim, ali ne može se nekad protiv više sile! (VIDEO)

Ja u bilo koje doba dana mogu da odem na detektor laži, da vidite da li bih dao da mi odseku parče ruke za prolaz...

Objavljeno: 18:23h
Aleksa Radosavljević

Kraj za Partizan u Evropi ove sezone.Viktorija Plzenj je prenula crno-beli deo javnosti iz bajkovitog sna, i vreme je za povratak u surovu realnost srpskog superligaškog fudbala.

Jedan od najboljih igrača crno-belih Vladimir Stojković posle ovog meča delovao je slomljeno, potrošeno, a kako i ne bi bio...

U dugačkom i veoma otvorenom razgovoru sa nekoliko prisutnih novinara, golman crno-belih sumirao je utiske iz ove evropske "Odiseje", koju su Grobari morali da čekaju punih 13 godina.

- Da krenem onako hronološki, nas su već svi izbacili još pre početka utakmice protiv Videotona, u koju smo ušli hendikepirani, bez 70 mgolova postignutih prethodne godine. Prošlo smo ih kako smo prošli i već tada napravili veliki uspeh. U tom momentu nikome nije padalo na pamet da prezimimo u Ligi Evrope, pored takvih ekipa kao što su Jang Bojs i Dinamo Kijev. Sami smo digli javnost da očekuju od nas sad da osvojimo Ligu Evrope. Mi bi trebalo da budemo svesni da odavde 80% momaka zarađuje par hiljada evra, što je kad se uporedi sa ostalim klubovima s kojima smo igrali, mizerno. Ali mi smo takav narod, mi sad očekujemo da se osvoji Liga Evrope. Da krenemo od Plzenja isto, već je bilo 0:2 u Beogradu, da se ne lažemo, što se tiče javnosti. Mi smo se borili, dali više od 100% svojih mogućnosti i okrenuli sve na to da sada treba lagano da ih izbacimo. Oni su ekipa koja igra 7-8 godina zajedno u kontinuitetu. Desilo se šta se desilo, bog je rekao da ne može dalje. Kako se sve namesti, pet igrača da se zbuni, sudija pusti ofsajd, svi misle da je ofsajd, gol-aut, nije bitno. Dođe se do jednog zida preko koga se ne može. Iz kog razloga? Ne znam. Da smo prošli ovo, možda bismo primili 5 od nekog Atletika, ili sedam. Jednostavno je bilo suđeno ovako, ovo je istorijski uspeh i generalno ovo niko ne može da omalovaži.

Reprezentativni čuvar mreže se prisetio i kako je bilo po završetku prethodne sezone, kada je klub iznenada napustio trener Marko Nikolić.

- Da se vratim na šefa, Đuku, koji je letos došao i uzeo vruć krompir, kada je bilo najteže. Najlepše je otići posle onako osvojene titule kao što je Partizan osvojio prošle godine i duple krune, i ko god dođe, to je znači vruć kesten koji treba da se izvadi. Đuka je uzeo to.

Vladimir Stojković je otvoreno pričao o svemu
Vladimir Stojković je otvoreno pričao o svemufoto: AP

Ono što svi potenciraju posle ispadanja od Plzenja, jeste i jedna od najvećih boljki srpskog fudbala, a to je prerani odlazak mladih i talentovanih igrača, jer klubovi žive od prodaje i nisu u mogućnosti da očuvaju isti tim duže vreme na okupu.

- Mi nemamo para da kupujemo ono što kupuju i ostali. Ono što imamo, to je to. Živimo od prodaje igrača, ne možemo da kupimo špica ili nekog drugog, kad mi ovako funkcionišemo. Funkcionisali smo odlično i što se mene lično tiče, ja sam prezadovoljan. A što se dižu apetiti i to mogu da razumem, jer mi postavljamo ciljeve, kao što sam i ja postavio da je došlo do jednog momenta da ja ne mogu da primim gol. Eto videli ste da i ja mogu da primim gol, nikad nisam bio devojčica da se nečega plašim. Kad sam došao rekao sam da sam prvi tu da udarate po meni kada je potrebno, a što se tiče mene lično, ja u bilo koje doba dana mogu da odem na detektor laži, da vidite da li bih dao da mi odseku parče ruke za prolaz. Ali ne može se nekad protiv više sile. To je fudbal. Velika je kocka. Ne bi kladionice zarađivale da je to tako jednostavno. U Beogradu smo prevazišli svoje mogućnosti.

Vladimir Stojković se osvrnuo i na finansijsku razliku između Partizana i Viktorije
Vladimir Stojković se osvrnuo i na finansijsku razliku između Partizana i Viktorijefoto: EPA/Martin Divisek

Mnogi misle da je, s obzirom na veličinu Partizana, u ovoj fazi takmičenja Viktorija bila protivnik po meri?

- Ajde sad da se uporedimo sa jednim Jang Bojsom. Mi smo prošli ekipu koja je duplo bolja od Dinama iz Kijeva, po meni. Mi smo je pobedili u Beogradu, odigrali muški u Bernu i izbacili. Slažem se da sam ja mogao da biram između Atletika, Sportinga ili Plzenja, ja bih pre izabrao Plzenj. Ali ipak mi moramo da znamo da taj Plzenj ima ekipu koja je 7-8 godina na okupu. Kod njih je, videli ste, sve prosto, sve jednostavno, nema Nejmara, ali jednostavno na svakom delu terena se zna ko šta radi. To je kada se jedan tim zadrži toliko godina na okupu i kad nemaju potrebe za odlaskom igrača. Mi nismo u toj mogućnosti. Mi ako potpišemo neki sponzorski ugovor, to je 200.000 evra i to da se šutiramo u zadnjicu. Je l' tako? Sve ovde na zapadu drugačije funkcioniše i automatski si u podređenom položaju, nažalost. A to što mi nekad na naš inat i talenat prevaziđemo sve to i prođemo nekad i jače od sebe

Vladimir Stojković na prvom meču protiv Viktorije u Beogradu
Vladimir Stojković na prvom meču protiv Viktorije u Beogradufoto: Fonet/Aleksandar Varda

- Mi ne možemo da kupujemo tako. Zadesi se nekad da dovedeš Leonarda besplatno pa ti donese šta ti donese, ali to je fudbal. Generalno smo napravili veliki uspeh, iako se to dovoljno ne prikazuje u celokupnoj javnosti, koja očekuje nešto nemoguće. Kada dva puta uradite nešto nemoguće, onda mi Srbi očekujemo to i treći put.

Fudbaleri Partizana su igrali borbeno i tu nema zamerke, ali je nedostajalo "petlje", one prave hrabrosti da se odlučno krene u napad na protivnika.

- Dosta puta smo nagrađeni za ono što smo se borili. Nekad ne možeš kroz zid u fudbalu. Mi smo danas izašli i muški smo odradili to koliko smo mogli, znali smo na kakvog protivnika idemo, da će čekati kontranapad i koliko god da se mi otvorimo, oni bi bili automatski u prednosti. Živeli smo u nekoj nadi da ćemo dati taj gol u drugom poluvremenu, ali nije bilo veče. Ne možemo protiv više sile. Da igramo opet možda bismo prošli, a možda bi nam dali četiri gola. To što smo mi u nekim momentima davali i 200 odsto svojih mogućnosti i ginuli svi zajedno, to sada izgleda mnogo drugačije nego što jeste.

Vladimir Stojković je podsetio i na neke rezultate koji su nadmašili očekivanja
Vladimir Stojković je podsetio i na neke rezultate koji su nadmašili očekivanjafoto: EPA/Sergey Dolzhenko

A kako je on lično zadovoljan svime učinjenim i koliko žali za ovom prilikom koja je, na neki način propuštena?

- Kad dođeš kući i prespavaš, sumiraš utiske, sigurno ću biti ponosan, ali i da igraš protiv Barselone, pa da te pobedi, uvek će ostati taj neki žal, jer eto imali smo neku šansu. Ali ne mogu da se ljutim, i kad smo u nekim momentima bili nemoćniji od protivnika, prošli smo. Sve je to neki balans. Možda je ovo i dobro što se desilo. Posle svakog poraza, kad nešto željno očekuješ, koliko god da je to teško, ti si to želeo i nisi to ostvario.

- Kako mi gledamo protivnika, tako i on gleda nas. I on otprilike zna šta mi moramo. Mi ono što imamo, mi smo do sad to iskoristili maksimalno, Bambija, Mesija, Ožega, Tavambu gore, ali je drugačije kada protivnik zna otprilike tvoje mogućnosti. Mi nismo u mogućnosti da imamo fond od 40 igrača i da u svakom momentu igre dominiramo. Mi imamo ono što imamo.

Vladimir Stojković
Vladimir Stojkovićfoto: Beta/Branislav Božić

Stojković je još jednom istakao na kraju i da su crno-beli svoja očekivanja ispunili i došli do svog maksimuma u ovom momentu.

- Kad krenete od leta, došao je novi trener, novi štoper, pa da kažem i novi levi bek, sada i novi zadnji vezni, došao je Bambi koji je tu umesto Leonardo, otišao nam je Đuka... Sve je to teško ukomponovati za tako kratko vreme, ali mi smo to maltene do perfekcionizma doveli i uradili nešto što je zaista delovalo nemoguće. I što se tiče našeg prvenstva, mi smo prošle godine uzeli titulu u 4-5 kola i to je fudbal. Mi imamo dve ekipe koje dominiraju i 2 koje vrebaju iz senke. To je neminovno da će uvek biti teško. Ne može ni Partizan, ni Zvezda da uzimaju deset godina zaredom titule. To je problem, nekad mora da dođe do nekog poraza i pada. Fudbal ne bi bio zanimljiv da se samo pobeđuje.

Tokom razgovora je na neki način često isticao, između redova, da baš i nije zadovoljan načinom na koji je u javnosti govoreno i pisano o Partizanu, odnosno kako je sve predstavljano tokom ovog dvomeča sa Česima.

- Neću da ulazim dublje u priču, zato što to povlači neke druge stvari. Onda ćemo ući u prepirku, ako me razumete...

BONUS VIDEO: Vazura posle poraza Partizana u Plzenju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.