USPEO JE: Bio je prvi Afrikanac najbolji igrač na svetu, a sada je prvi fudbaler koji je postao predsednik države!
Žorž Vea - novi predsednik Liberije, Foto: EPA/Ahmed Jallanzo

Jedini spas za Liberiju

USPEO JE: Bio je prvi Afrikanac najbolji igrač na svetu, a sada je prvi fudbaler koji je postao predsednik države!

Na presudnim izborima za sudbinu njegove države, Žorž Vea je trijumfovao ubedljivo

Objavljeno:

Nekada najbolji igrač sveta, Žorž Vea, je konačno uspeo da ostvari svoj dugogodišnji san! Legendarni fudbaler je postao i zvanično predsednik Liberije.

U drugom krugu predsedničkih izbora, bivši as Milana, je pobedio protivkandidata Džozefa Bokalija ubedljivo, tako što je osvojio većinu glasova u 12 od 15 okruga.

- Izuzetno sam zahvalan mojoj porodici, prijateljima i lojalnim pristalicama koji su pomogli da pobedim u ovoj veoma dugoj kampanji. Sa dubokim emocijama izražavam veliku zahvalnost narodu Liberije koji me je počastvovao svojim glasovima. Velika je ovo nada - rekao je Vea, koji je postao 25. predsednik u istoriji svoje zemlje.

Vea je već jednom bio kandidat na izborima 2005. godine, ali je tada izgubio. On se odmah po završetku fudbalske karijere posvetio političkom aktivizmu i humanitarnom radu, jer je shvatio da je potreban njegovoj zemlji, koja je 2003. godine bila razorena građanskim ratom koji se vodio.

Žorž Vea na glasanju
Žorž Vea na glasanjufoto: AP

Zbog toga su mnogi svetski politički analitičari isticali i da su upravo ovi izbori presudni za budućnost Liberije.

Tokom fudbalske karijere je igrao i za Monako, Pari Sen Žermen, Milan, Čelsi, Mančester siti i Olimpik iz Marseja. Sa Milanom je osvojio dve titule, sa Čelsijem FA kup, sa PSŽ-om šampionski pehar, dva Kupa i jedan Liga kup Francuske, dok je sa Monakom osvojio Kup. Bio je zvanično najbolji fudbaler sveta 1995, najbolji strelac Lige šampiona u sezoni 1994/1995, triput je biran za najboljeg fudbalera Afrike, a triput i u idealni tim sveta.

Žorž Vea
Žorž Veafoto: EPA/Ahmed Jallanzo

BONUS VIDEO: Miroslav Vulićević na promociji kalendara FK Partizan

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.