IZNEO I PAPIRE! SVE U DINAR OBJASNIO: Terzić nikad nije ovako odgovarao na pitanja o zaradi, dugovima, procentima, pojačanjima! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/FCRedStarBelgrade

Na sve je odgovarao

IZNEO I PAPIRE! SVE U DINAR OBJASNIO: Terzić nikad nije ovako odgovarao na pitanja o zaradi, dugovima, procentima, pojačanjima! (VIDEO)

Generalni direktor crveno-belih je izneo koliko je klub profitirao, koliko kome tačno duguje, koga će dovesti...

Objavljeno:

Crvena zvezda je u sred svoje najbolje sezone u poslednjih nekoliko godina.

Vicešampion Srbije posle decenije igra u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, uverljivo zauzima prvo mesto na tabeli domaćeg šampionata, za igrače se otimaju jaki evropski klubovi i finansije izgledaju sve bolje i bolje.

Upravo o tome je govorio i generalni direktor Zvezdan Terzić u intervjuu za navijački portal "Redstarbelgrade", u kome se do tančina osvrnuo na aktuelnu finansijsku situaciju, a izvadio je i papire sa zaradama i dugovanjima i u tančine objasnio sve.

foto: Nebojša Mandić

- Zaradili smo 10 miliona od prodaje igrača prošlog leta. Za braću Ilić smo dobili 5 miliona, 2 miliona za Ristića, 1,3 miliona za Plavšića, 1,2 od Manojlovića i 500.000 evra od Džona Ruiza - rekao je Terzić, a onda se osvrnuo na potrošeni novac na pojačanja, ali i plate igrača.

- Kao nikad pre ovog leta smo i investirali u tim, Pešića smo platili 750.000 evra Tuluzu i po 500.000 evra za Rodića i Jovičića. Takođe smo prvi put probili granicu od 10.000 evra mesečne plate za domaće igrače. Svim ovim domaćim igračima smo dali po 15.000 evra, plus dobre bonuse. U ovom momentu najplaćeniji igrač u Zvezdi sa srpskim pasošem ima godišnju platu od 180.000 evra.

foto: Printscreen/Youtube/FCRedStarBelgrade

Značajna finansijska sredstva Crvena zvezda je ostvarila na osnovu uspeha u Evropi ove godine.

- Od UEFA smo dobili 3 miliona i 275.000 evra, jer smo išli težim putem kao vicešampioni. Da smo otišli u Ligu Evrope iz plej-ofa za LŠ, tada bi prihod bio oko 6.5 miliona evra. Zaradili smo 3.275.000 evra, ali nam je CAS zaplenio ove godine oko 1.6 miliona evra na osnovu stare tužbe, tako da nažalost od svih tih prihoda moramo da vraćamo i deo starog duga. Na ovaj prihod treba dodati i prihod od ulaznica, koji je premašio 2.5 miliona evra i očekujemo na osnovu TV šera prihod, a očekujem da to bude između 600.000 i 800.000 evra, a to se daje na proleće - rekao je Terzić.

Crveno-beli su uspeli skoro pa da prepolove dug u poslednje tri godine, mada je on i dalje veoma veliki.

foto: Dado Đilas

- Ukupan dug je oko 27 miliona evra. Najveći dug je prema bankama, gde je dug 11,5 miliona evra. Novoj Agrobanci dugujemo 6.8 miliona evra, a nadam se da će se promeniti pravilnik o kamatnim stopama, tako da bi trebalo da tu dobijemo otpis od 1.2 miliona evra, u skladu sa Zakonom naravno, pa bi onda dug prema njima bio 5.6 miliona evra. Poštanskoj štedionici dugujemo oko 3.5 miliona evra, AIK banci oko 800.000 evra i Univerzal banci oko 400.000 evra - rekao je Terzić.

Obaveze prema državi se, prema rečima generalnog direktora kluba sa Marakane, isplaćuju redovno.

- Imamo oko 3 miliona evra obaveza prema državi, koje redovno isplaćujemo u skladu sa reprogramom. Prema državnim preduzećima je dug oko 400.000 evra, to takođe redovno reprogramiramo, i imamo još neke obaveze iz tekuće godine, pa je ukupno oko 4,4 miliona evra dug prema državi.

foto: Dado Đilas

A što se tiče dugova prema drugim klubovima na obeštećenja za igrače...

- Imamo 5 miliona evra obeveza na osnovu pozajmica iz prethodnih u sezona, koje datiraju iz 2008, 2009. i 2010. godine. Takođe imamo i obaveze prema klubovima za plaćena obeštećenja, jer se to plaća u ratama, pa ceo taj ukupan dug iznosi oko 4 miliona evra. Taj deo dug mora da se servisira u rokovima jer je podložan UEFA monitoringu. Takođe postoje obaveze prema agentima i menadžerima oko 2.5 miliona evra, što je takođe dug iz nekog prethodnog perioda, a imamo i oko milion evra duga prema raznim sitnim dobavljačima.

Ono što sigurno sve navijače Zvezde zanima jeste šta dalje, posebno kako će ekipa biti pojačana u zimskom prelaznom roku, s obzirom da je letošnji odrađen odlično.

foto: News1/Dado Đilas

- Mi tačno znamo koja četiri igrača hoćemo da dovedemo u januaru. Od 10 igrača koje smo doveli, sa devet smo pogodili. Šta će mi skauting služba da procenim da li je Borjan, Krstičić, Stojković za nas? Mi te igrače znamo.

- Mi u januaru ne dovodimo 100 igrača, dovodimo tri ili četiri igrača. Najvažnija je procena da li igrač ima kvalitet za Zvezdu i ljudski i karakterno. Za Rikardinja je 10 informacija bilo da je top igrač. Videli ste šta je rekao Vujadin Savić, ali nije isto igrati u Šerifu u Moldaviji i u Crvenoj zvezdi. Ovde je ogroman pritisak, ako ne pobedite u 19 od 20 mečeva, imate problem. Nema radovanja uspehu od juče - rekao je Terzić.

foto: REUTERS/Marko Djurica

Dosta se u javnosti polemisalo i oko procenata vlasništva nad Nemanjom Radonjićem, koji je ove sezone potvrdio da je vrhunski talenat.

- Mi smo hteli Radonjića, ali nisu papiri bili kod nas i ne možemo da ga dovedemo pod našim uslovima, moramo da pregovaramo. Dugi su bili pregovori, mukotrpni. Mislim da smo došli do maksimuma, investicija je bila nula, on je možda sada ponajbolji igrač u Srbiji, uz to imamo 60 posto ekonomskih prava. I onda neko postavi pitanje zašto smo dali Romi 40 posto. Nismo mi dali Romi, nego je ona nama 60 posto dala - objasnio je Terzić i rekao daje slična situacija sa Slavoljubom Srnićem.

- Čukarički nam je dao uslove. Moja obaveza je da Zvezda izađe sa plusom, a hoće sa obojicom. Čukarički ima 40 posto neto dobiti od Crvene zvezde, Srnić je koštao 420.000 evra kad je došao. Oni imaju 40 posto od dela koji je preko 420.000 evra. Dakle ako ga prodamo za milion, imaće 40 posto od 580.000.

BONUS VIDEO: Vujadin Savić među Delijama u Hali Pionir

(Espreso.co.rs / Izvor: Redstarbelgrade.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.