KATALONCI ODLUČUJU O SUDBINI FUDBALA! Ako se dogodi 'DA' na referendumu, evo šta to znači za El Klasiko, ali i Zvezdu i Partizan! (FOTO)
Foto: EPA/Alberto Estevez/Alex Hofford/Reuters

DA ILI NE?!

KATALONCI ODLUČUJU O SUDBINI FUDBALA! Ako se dogodi 'DA' na referendumu, evo šta to znači za El Klasiko, ali i Zvezdu i Partizan! (FOTO)

Mogao bi to da bude okidač za potpuno novu stranicu istorije evropskog, samim tim i svetskog fudbala

Objavljeno:

U španskoj pokrajini Kataloniji održava se referendum o nezavisnosti, cela država je na nogama, a njen sport bi mogao da postane najveći gubitnik ako se izglasa nezavisnost. Međutim, evropski fudbal bi mogao da profitira od toga.

Španija bi mogla da ostane bez velikog rivalstva između Barse i Reala, popularnog El Klasika, ali bi taj meč mogao da bude zauvek prebačen u šire, evropske okvire.

(UŽIVO) KRV NA ULICAMA USRED EVROPE: Policija puca na građane, KATALONCIMA BRANE DA GLASAJU (VIDEO) (FOTO)

- Od danas do nedelje ćemo se izjasniti. Ne dajte im nikakav izgovor oni to i žele, čućemo se glasno i snažno - poručio je u četvrtak štoper Barselone i španske reprezentacije Đerar Pike.

foto: EPA/Quique Garcia

I njegov klub Barselona, otvoreno je podržala referendum za odvajanje od Španije.

- U svetlu skorašnjih događaja sa osvrtom na trenutnu političku situaciju u Kataloniji Barselona ostaje verna svojoj istorijskoj posvećenosti odbrane naroda i demokratije, slobode govora i prava na samo-odlučivanje i osuđuje bilo koji postupak koji može da ugrozi slobodno ostvarivanje ovih prava. Stoga Barselona javno izražava podršku narodu, entitetima i institucijama koje garantuju ta prava - glasi poruka iz fudbalskog velikana.

TOTALNI HAOS U KATALONIJI UOČI REFERENDUMA! Stanovnici Barselone štite glasačka mesta, POLICIJA OBAVLJA RACIJE! (VIDEO)

Koliko god tragično za Španiju bilo ako bi Katalonija postala nezavistan entitet, za evropski fudbal bi to moglo da bude veoma dobro. Naime, ako bi svet ostao bez utakmice Real Madrid - Barselona, izgubilo bi se mnogo novca. Što od ulaznica, što od dresova, što od TV prava, što od sponzorstava.

foto: AP

A, kao što je već sasvim jasno, FIFA i UEFA vole novac. I zbog toga bi "DA" na katalonskom referendumu moglo da znači i brzo nastajanje evropske Superlige, u kojima bi učestvovali timovi iz celog kontinenta, a gde bi Barsa i Real opet mogli da budu rivali.

Bili bi podeljeni po divizijama u zavisnosti od koeficijenta, a već je poznato da će do realizacije tog projekta doći.

POČELA NBA, JOKIĆ NAPRAVIO POTEZ VEČERI! Pali su šampioni u predsezoni, pogledajte sve poteze Srbina! (VIDEO)

Jedan od ljudi koji najviše zna o ovoj temi u srpskom javnom životu je novinar Vladimir Novaković, koji je na Tviteru objavio:

Videćemo kakav će biti rezultat referenduma, pa ćemo u skladu sa njim praviti dalje kalkulacije o tendencijama u evropskom fudbalu, koje će umnogome uticati i na srpske klubove, pre svih Crvenu zvezdu i Partizan, koji bi se, uz koeficijent koji sada imaju, takmičili u nekoj od osrednjih divizija te famozne Superlige.

BONUS VIDEO: Leandre Tavamba posle poraza Partizana

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.