ESPRESO ANALIZA: Loš teren, umor, emotivno pražnjenje! Šta je dobila Zvezda, a šta Partizan u derbiju?! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

155. večiti derbi

ESPRESO ANALIZA: Loš teren, umor, emotivno pražnjenje! Šta je dobila Zvezda, a šta Partizan u derbiju?! (FOTO) (VIDEO)

Trebalo je ovo da bude derbi za pamćenje, ali će se svi potruditi da ga što pre zaborave...

Objavljeno: 18:09h

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali su nerešeno, bez golova u 155. Večitom derbiju.

Trebalo je ovo da bude pravi evropski derbi, koji će zadovoljiti publiku kako na tribinama, tako i pored malih ekrana, ali euforija izazvana plasmanom oba večita rivala u grupnu fazu Lige Evrope negativno se odrazila na partiju koju su crveno i crno-beli pružili.

EVROPSKI DERBI BEZ POBEDNIKA I BEZ GOLOVA: Slabo drugo poluvreme, Zvezda pogodila prečku, Partizan tražio 2 penala! (FOTO) (VIDEO)

Izgledali su umorno fudbaleri Zvezde i Partizana, u pojedinim trenucima delovalo je da su na terenu samo zato što ih je neko na to naterao.

Ipak, da krenemo od početka...

Crveno-beli su bili bolji rival, više su želeli pobedu i ostali su bez nje isključivo zbog jednog čoveka. A to je Vladimir Stojković! Briljirao je golman reprezentacije Srbije na golu Partizana i uspeo je da sačuva svoju ekipu od poraza. Vidi se da se uželeo utakmica i ako nastavi ovako biće glavni šraf crno-bele mašinerije u pohodu na duplu krunu i što bolji plasman u Ligi Evrope.

foto: Filip Plavčić

Imao je Stojković svoje veče i u tome su se složili i oba trenera večitih rivala. Vladan Milojević je otišao čak i korak dalje u izjavama, pa je Stojkovića okarakterisao kao najzaslužnijeg i za bod Partizana u Večitom derbiju, ali i za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. A mora se priznati da Milojević nije daleko od istine.

Sa druge strane gol Crvene zvezde čuvao je Milan Borjan. Ipak, stiče se utisak da je mrežu crveno-belih protiv katastrofalnog napada Partizana juče mogao da čuva bilo ko. Ne želim da umanjim zasluge golmana reprezentacije Kanade za "nulu" u Večitom derbiju, ali Partizan nije uputio niti jedan udarac u okvir gola crveno-belih tako da je Borjan ostao bez prilike da se dokaže.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Odbrane Partizana i Zvezde odradili su svoj posao vrhunski. Dva Miletića, Ostojić i Vulićević su se ruku na srce dobro pomučili da sačuvaju Boaćija i Pešića, ali su malo uz pomoć terena, malo uz pomoć sreće, malo uz pomoć Stojkovića uspeli da odrade kako treba. U napadačkim akcijama dva spoljna igrača Miletić i Vulićević nisu imali nikakav učinak, a ukoliko Partizan želi da igra zapaženiju ulogu u Evropi ove godine ovo mora da se promeni. Jer bekovi Partizana moraju aktivnije da pomažu napadačima da stvore priliku, a ne da poput Ostojića i drugog Miletića ne prelaze svoju polovinu terena.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Sa druge strane Vujadin Savić i Le Talek odigrali su fenomenalnu utakmicu. Savić je imao jedan propust na početku utakmice kada ga je Sejduba Suma prošao, ali je pametnim faulom uspeo da spreči napadača Partizana da ugrozi gol Borjana.

foto: Filip Plavčić

Centralni defanzivci crveno-belih potpuno su "isključili iz igre" Đurđevića i Tavambu i najzaslužniji su za to što Partizan nije uspeo da postigne pogodak. Po bokovima su delovali Stojković i Gobeljić i to baš onako kako spoljni igrači treba da deluju. Aktivni u napadu, perfektni u odbrani, dva beka crveno-belih odigrali su pravu evropsku utakmicu.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Bitku u veznom redu dobili su fudbaleri Crvene zvezde. Odlučujući faktor bio je novajlija u timu, Nenad Krstičić. Momak koji je prošao omladinsku školu OFK Beograda, pa je preko Italije i Španije konačno obukao crveno-beli dres, dobio je priliku da debituje baš na Večitom derbiju. Krstičić je pretrčao kilometre, uz Donalda je potpuno neutralisao napade crno-belih, a uz Kangu je bio glavna karika koja je spajala defanzivu i ofanzivu Zvezde. Vladan Milojević je u Krstičiću dobio pojačanje koje je trebalo crveno-belima i ukoliko se po jutru dan poznaje, bivši igrač Alavesa biće jedan od glavnih igrača Crvene zvezde u narednom periodu.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Mičel Donald je ponovo uradio sav "prljav posao", a Gelor Kanga je nastavio da igra kao pravi vođa Crvene zvezde. Po bokovima delovali su Slavoljub Srnić i Aleksandar Pešić. Da je bilo malo više sreće i koncentracije u završnici, Srnić i Pešić su mogli da izrastu u junake ove utakmice, ovako ostaće upamćeni više po promašenim šansama nego po odličnoj igri.

Da u veznom redu Partizana nije bilo Evertona crno-beli bi jako teško uspeli da ostanu neporaženi. Brazilac je uz golmana Stojkovića bio najbolji pojedinac u timu iz Humske, ostavio je poslednji atom snage na terenu da bi ispravio sve greške koje su njegovi igrači napravili. Da nije bilo Evertona, vezni red Partizana bio bi potpuno nemoćan protiv raspoloženih crveno-belih. Radin, Janković, Suma i Tavamba bili su neprimetni i jedni su od glavnih krivaca što ovaj derbi nije opravdao epitet evropskog. Mnogo se više očekivalo od ofanzivnog dela Partizanovog tima koji je u Mađarskoj delovao veoma moćno. Da li zbog umora, lošeg terena ili nečeg trećeg, ofanziva crno-belih delovala je jako loše na 155. Večitom derbiju.

foto: Filip Plavčić

Boaći protiv Đurđevića. Kakav je to duel trebao da bude. Dva kvalitetna napadača, koji su postigli veći deo pogodaka svoje ekipe u prethodnoj sezoni, na terenu su izgledali umorno, bledo i nemoćno. Boaći je imao šansu da promeni utisak o svojoj igri, ali mu je teren zasmetao da loptu sprovede iza leđa raspoloženog Stojkovića. Sa druge strane, da nisam pročitao sastav Partizana pre utakmice bio bih ubeđen da Đurđević nije na terenu. Jako loša partija napadača crno-belih, delovalo je kao da se Uroš Đurđević više trudi da ostane nepovređen i da ne pokvari najavljivani transfer nego što učestvuje u igri. Napadač Partizana je ipak svojim igrama u crno-belom dresu u predhodnom periodu dobio pravo da odigra jednu utakmicu loše i Grobari mu sigurno neće zameriti malo slabiju partiju u ovom Večitom derbiju.

Sa klupe su za Zvezdu ušli Radonjić, Milijaš i Adžić, a za Partizan Saša Ilić i Đuričković. Niko od rezervi nije doneo neku veliku razliku na terenu, već su se svi igrači uklopili u lošu igru svojih ekipa.

ZVEZDA I ZVANIČNO NE DA BOAĆIJA: Niti se pregovara sa nekim, niti je na prodaju! Ali ipak može da ide pod jednim uslovom!

Trenersku bitku dobio je Vladan Milojević. Trener Crvene zvezde uspeo je da motiviše igrače i da iz njih izvuče maksimum posle emotivnog i fizičkog pražnjenja plasmanom u Ligu Evrope, što Đukiću očigledno nije pošlo za rukom. Odlično je Milojević postavio igru i trener Partizana može da se zahvali svom golmanu zato što nije poražen u ovoj utakmici.

foto: Filip Plavčić

Glavni sudija ove utakmice bio je Danilo Grujić. Odlučio se da odmah u prvom minutu dodeli žuti karton Evertonu zbog neopreznog starta nad Krstičićem i delovalo je da će držati utakmicu pod kontrolom. Ipak, imao je dve teške odluke u šesnestercu Crvene zvezde kada se odlučio da ne pokaže na belu tačku, već da u jednoj situaciji pusti igru da se nastavi, a u drugoj dodeli Jankoviću žuti karton zbog simuliranja. Posle pregledanja snimka čini se da je mogao i drugačije da postupi, naručito u prvom slučaju i to je potpuno moglo da promeni tok utakmice. Ipak, crno-bela sportska javnost i dalje će sanjati o penalu na Večitom derbiju, jer je poslednji jedanesterac za Partizan protiv Zvezde sviran u 99. Večitom derbiju 18. marta 1995. godine. Osim ove dve sporne odluke, Grujić nije imao većih problema i utisak je da je korektno odradio svoj deo posla.

Atmosfera na derbiju nije bila na nivou. Neverovatna je činjenica da je Crvenu zvezdu protiv Krasnodara gledalo preko 50 hiljada ljudi, a da na Večitom derbiju, odigranom samo tri dana posle velikih uspeha crveno i crno-belih na tribinama bude tek oko 30 hiljada gledalaca. Navijači koji su došli pokušavali su svojom pesmom, kao i pirotehničkim sredstvima da probude uspavane fudbalere, ali u tome nikako nisu uspevali. Treba napomenuti da navijači Partizana nisu navijali prvih 20 minuta utakmice u čast nastradalog Demira Jukića koji je podlegao povredama posle ranjavanja u navijačkom okršaju.

foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić

155. Večiti derbi trebao je da bude "evropski derbi". Ipak, da li zbog umora, emotivnog pražnjenja, lošeg terena ili još nekog razloga ovaj derbi je od evropskog došao do derbija koji će se brzo zaboraviti. Crveno-beli su na ovoj utakmici još jednom pokazali da znaju da igraju napadački i Vladan Milojević je dobio Nenada Krstičića koji se odlično uklopio u zvezdinu mašineriju. Sa druge strane, Partizan i reprezentacija Srbije mogu da budu zadovoljni odbranama Stojkovića koji je još jednom dokazao da je najbolji golman kog naša zemlja ima. Sve ostalo što se dešavalo pre, za vreme i posle 155. Večitog derbija je za zaborav i reprezentativna pauza će svakako dobro doći i crveno i crno-belima da "srede glave" i spremno dočekaju iskušenja koje će im doneti nastavak sezone.

BONUS VIDEO: Policija na derbiju

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.