BEOGRADSKI EVROPSKI VEČITI DERBI: Ko je gde bolji i sve što bi trebalo da znate o 155. meču Zvezde i Partizana u prvenstvu! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

vreme je za derbi!

BEOGRADSKI EVROPSKI VEČITI DERBI: Ko je gde bolji i sve što bi trebalo da znate o 155. meču Zvezde i Partizana u prvenstvu! (VIDEO)

Početak utakmice na Marakani zakazan je za 19 časova

Objavljeno: 17:18h

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće 155. večiti derbi u okviru sedmog kola Superlige Srbije, a početak je zakazan za nedelju 27. avgust od 19 časova na stadionu "Rajko Mitić".

Derbi dolazi u fenomenalnom momentu za obe ekipe, jer su se prvi put u istoriji i Partizan i Crvena zvezda zajedno plasirali u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Upravo zbog toga i euforije izazvane izbacivanjem Videotona i Krasnodara nekako se čini da je se o ovom večitom derbiju u javnosti ne priča onoliko koliko bi trebalo. Više prostora se daje evropskim utakmicama, a ukoliko crveno i crno-beli odigraju kao što su igrali u četvrtak ovo bi mogla da bude utakmica za pamćenje.

Ko je u prednosti na kojoj poziciji, šta možemo da očekujemo na terenu, a šta oko njega i da li ovaj derbi može da prevaziđe sve predhodne, to su pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovor u ovoj analizi.

Da krenemo od gol linije.

Milan Borjan protiv Vladimira Stojkovića.

Kakve dve zveri stoje na gol linijama Crvene zvezde i Partizana. Reprezentativac Kanade protiv reprezentativca Srbije, ljubimac navijača Crvene zvezde protiv... Pa ne baš ljubimca navijača Crvene zvezde. Gledajući samo golmane, šanse za pobedu crveno ili crno-belih su potpuno izjednačene. Obojca su u fenomenalnoj formi i svojim odbranama nosili su saigrače ka velikom uspehu i plasmanu u grupnoj fazu Lige Evrope. Stojković će kao i uvek biti pod velikim pritiskom sa tribine, ali na to je već golman reprezentacije Srbije navikao. Ovo će posle dužeg vremena biti derbi sa dva fenomenalna golmana, može se reći da će prvi put od 2005. godine i 125 večitog derbija kada je mrežu Zvezde čuvao tada mladi Stojković, a Partizana iskusni Ivica Kralj da će golmani biti na ovako visokom nivou. Videćemo kako će se snaći i šta će doneti svojim ekipama.

Defanzivci obe ekipe biće možda i najslabija karika ovog derbija. Ipak, kada je defanziva koja potpuno zaustavi napade ekipa kao što su Krasnodar i Videoton "najslabija karika", shvatate o kakvom se derbiju radi. Centralni defanzivci crveno-belih trebalo bi da budu Vujadin Savić i Frimpong ili Le Talek, u timu iz Humske u prvih 11 trebalo bi da budu Ostojić i novajlija Miletić. Imaće problema i jedni i drugi sa fenomenalnim napadima obe ekipe i videćemo koliko će moći da pomognu Borjanu i Stojkoviću da sačuvaju svoje mreže. Po bokovima bi sa jedne strane trebalo da budu Stojković i Rodić, Anđelković ili Gobeljić, a sa druge Vulićević i drugi Nemanja Miletić. Obe ekipe biće daleko jače po desnom boku i očekujemo da će veći deo napada i crveno i crno-belih ići uz desnu aut liniju. Da je Rodić sto posto spreman Zvezda bi imala prednost u poslednjoj liniji, ovako deluje da su crno-beli za nijansu bolji na ovom delu terena.

foto: EPA/Srđan Šuki
foto: Dado Đilas

Sredina terena bi mogla da bude jedan od odlučujućih faktora na ovom derbiju. Imena kao što su Donald, Kanga, Srnić, Radonjić ili Milić sa jedne i Everton, Radin, Jevtović, Marko Janković, Suma i Saša Ilić koji bi mogao da uđe u završnici utakmice sa druge strane, svakako govore u prilog tome da nas na sredini terena čeka prava bitka koja bi mogla da odluči rat. Donald ili Everton, Janković ili Radonjić, Suma ili Srnić... Kakvi će to dueli biti... Ali Crvena zvezda će biti u maloj prednosti. I to zahvaljujući fenomenalnoj formi Gelora Kange. Ukoliko Gabonac bude odigrao kao protiv Krasnodara, crveno-beli će biti bliži pobede.

Uroš Đurđević je najavio da će mu ovo biti oproštajni derbi što govori u prilog tome da bi utakmica na Marakani za pamćenje. Momak koga se Crvena zvezda odrekla sigurno će iskoristiti priliku da još jedan put zagorča život crveno-beloj sportskoj javnosti. A podršku u tome imaće u Tavambi koji se već pokazao kao dobar dželat Crvene zvezde.

Sa druge strane, crno-belu odbranu čeka pakao u vidu Ričmonda Boaćija i Aleksandra Pešića. Ko god od njih dvojce da zaigra i koliko god vremena da provede na terenu do ludila će dovoditi sve u crno-belom dresu. Napadači Zvezde su u fenomenalnoj formi i sve to garantuje da bi ovo konačno mogao da bude derbi sa velikim brojem golova.

Na klupi Partizana sedi izdanak španske škole Miroslav Đukić, dok će crveno-bele sa klupe predvoditi fenomenalni Vladan Milojević. Da nije bilo utakmice koju je Partizan u Felčutu ubedljivo rešio u svoju korist reklo bi se da će Milojević rutinski dobiti rat protiv kolege na klupi crno-belih. Ovako bivšeg trenera Čukaričkog koji gaji ofanzivan stil igre čeka najveći izazov u dosadašnjem toku karijere - čovek koji je pravio čuda sa Partizanom i mladom reprezentacijom Srbije. Biće zanimljivo ko će se bolje snaći, a malu prednost ipak moramo dati Vladanu Milojeviću koji je svojim odlukama bio jedan od najzaslužnijih za istorijski plasman Crvene zvezde u grupnu fazu Lige Evrope.

foto: Filip Plavčić
foto: News1/Nebojša Mandić

Navijači će se truditi da naprave paklenu atmosferu, pre, za vreme i posle utakmice, kako na Marakani, tako i oko nje. Nadamo se da će sve proći bez većih incidenata i da će ovaj derbi biti pravi evropski derbi. Ipak, neće samo na severu i jugu biti pakleno. Velike tenzije očekuju se i u svečanoj loži stadiona "Rajko Mitić" naručito posle nemilih situacija koje su se desile na žrebu za Ligu Evrope. Da li će upravni odbori Crvene zvezde i Partizana uspeti da iskontrolišu emocije i da ne naprave incident za vreme utakmice ostaje da se vidi, znamo da će atmosfera u svečanoj loži sasvim sigurno dostići tačku ključanja.

Utakmicu će suditi Danilo Grujić. Ovo će njemu biti drugi večiti derbi, a prvi koji je sudio bio je 141. derbi koji je Partizan na Marakani rešio u svoju korist golovima Šćepovića i Vukića. Grujić je bio u centru pažnje u 41. minutu susreta kada je dosudio diskutabilan jedanesterac za crveno-bele. Lopta je posle slobodnog udarca za Zvezdu pogodila Rnića u butinu, a Danilo Grujić je dosudio jedanesterac za crveno-bele. Evandro je šutirao pored gola, a Partizan je na kraju slavio rezultatom 2:0.

155. večiti derbi biće prvi "evropski derbi" jer su po prvi put u istoriji i crveno i crno-beli obezbedili plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Obe ekipe igraće u veoma jakim sastavima i zaista je teško proceniti ko je u prednosti. Na klupama večitih rivala sede dva fenomenalna trenera, a amosfera na tribini biće sasvim sigurno za pamćenje. Dame i gospodo, zbog svega ovoga ovaj derbi mogao bi da uđe u istoriju!

POTENCIJALNI SASTAV CRVENE ZVEZDE: Borjan, Stojković, Savić, Le Talek, Gobeljić, Donald, Krstičić, Srnić, Radonjić, Kanga, Boaći.

POTENCIJALNI SASTAV PARTIZANA: Stojković, Vulićević, N. R. Miletić, Ostojić, N. G. Miletić, Everton, Radin, Janković, Suma, Tavamba, Đurđević,

BONUS VIDEO: Espreso u grotlu kortea navijača Milana 1

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.