Legendarni golman Danske: Uzeli smo ono što je trebalo vi da imate - titulu prvaka Evrope!

Kaže da su igrali za nas

Legendarni golman Danske: Uzeli smo ono što je trebalo vi da imate - titulu prvaka Evrope!

Čuveni Peter Šmajhel boravio je danas u Beogradu i tom prilikom se prisetio kako je njegova reprezentacija osvojila EURO 1992. godine na koji je otišla umesto Jugoslavije kojoj je bilo zabranjeno učešće zbog sankcija
Objavljeno: 16:30h

Legendarni golman Peter Šmajhel rekao je da ne može da objasni kako je reprezentacija Danske osvojila Evropsko prvenstvo 1992. godine, na koje je otišla umesto Jugoslavije, koja je sa turnira izbačena zbog rata na svojoj teritoriji. I legenda Junajteda slavi rođendan: Kada su svi već videli loptu u mreži, on je... (GIF) - Zbog tadašnjih okolnosti smo otišli umesto Jugoslavije i osećanja su nam bila pomešana jer smo znali da idemo na EP jer je izbio rat u jednoj zemlji. Mi smo tada praktično igrali u ime Jugoslavije, preuzeli smo sve što je Jugoslavija trebalo da ima. Postali smo šampioni Evrope, nemoguće je objasniti kako je došlo do toga. I dalje ne razumem kako smo osvojili Evropsko prvenstvo u Švedskoj - rekao je Šmajhel novinarima u Beogradu.

Šmajhel je u prestonicu Srbije doputovao kao promoter saradnje njegovog bivšeg kluba Mančester junajteda i Eurobanke. U kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine Danska je igrala u grupi sa Srbijom, Albanijom, Jermenijom i Portugalom. Pojedini mediji preneli su da je Jermenija "prodala" utakmicu Albaniji, koja je osvojila drugo mesto u grupi i otišla direktno na turnir u Francusku.
- Malo je čudno, ali to je nepotvrđeno. Albanija je zaista lako pobedila Jermeniju i FIFA i UEFA će to sagledati, ali mi u svakom slučaju nismo zaslužili da odemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj - rekao je 52-godišnji Šmajhel. Bivši golman Mančester junajteda je pohvalno govorio o srpskom defanzivcu Nemanji Vidiću, koji je više sezona nastupao za klub sa Old Traforda. - On je dugo godina bio moj omiljeni igrač. Teško je reći, ali on je zajedno sa Riom Ferdinandom činio najbolji štoperski tandem koji sam video u svetskom fudbalu. Srbija zaista treba da bude ponosna jer pored Vidića ima i Novaka Đokovića. Privilegija je da jedna zemlja ima dve takve zvezde - rekao je on.
On će u Beogradu posetiti svratište za decu, kojima će pokloniti patike, slatkiše, školski pribor i druge potrebne stvari. - Društvena odgovornost je bitna, u Junajtedu ozbiljno shvatamo to što smo ozbiljan klub. Fudbalski klub je skupa stvar, novac je bitan, ali je jednako bitno i da se povežemo sa navijačima - rekao je bivši danski reprezentativac. Šmajhel je naveo da mu je veliko zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i prisetio se kada je bio u srpskoj prestonici kada su se igrale kvalifikacije za Evropsko prvensto 1992. godine. (Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.