Zvezda opet raspaljuje po Kokezi: Sad je napisala pismo svim klubovima Superlige i to baš žestoko! (FOTO)
Foto: Fonet

nastavlja se rat

Zvezda opet raspaljuje po Kokezi: Sad je napisala pismo svim klubovima Superlige i to baš žestoko! (FOTO)

Upravni odbor fudbalskog kluba Crvena zvezda ponovo uzburkao javnost svojim saopštenjem

Objavljeno: 11:20h

Crveno-beli su izneli niz tačaka i pitanja krovnoj organizaciji srpskog fudbala i njenom predsedniku, baveći se "nezavisnim arbitražnim sudom FSS, oduzimanjem TV prava klubovima Superlige", ujedno optuživši Kokezu da "sam donosi sve odluke", a savez za reketiranje klubova.

Takođe, navodi se i da je veliki broj odluka suprotan onome što propisuju UEFA i FIFA, kao i da je značajan deo tih odluka i nezakonit.

Hrvati uhapsili čoveka koji je pustio dron u Beogradu: Opšta panika među Albancima jer ga izručuju Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

Saopštenje FK Crvena zvezda prenosimo u celosti: Poštovani, Shodno poslednjim dešavanjima u fudbalskoj organizaciji i donošenjem pojedinih odluka od strane predsednika FSS, neophodno je sazivanje sednice Izvršnog odbora Zajednice Superlige Srbije na kojoj bi se diskutovalo o mnogim važnim pitanjima i gde bi trebalo doneti određene veoma važne odluke koje su u interesu fudbala.

foto: Filip Plavčić

Nažalost, mišljenje i stavovi klubova Superlige Srbije postali su nebitni, odluke koje se donose nisu u interesu fudbala i razvoja fudbalskog sporta, već se samo ispunjavaju želje predsednika FSS Slaviše Kokeze. Cela fudbalska organizacija svedena je na samovolju jednog čoveka, predsednika FSS. Na ovaj način potcenjeni su svi klubovi Superlige, ljudi koji ih vode i ulažu značajna lična sredstva u njihovo funkcionisanje. Među klubovima Superlige mora postojati konsenzus i otvorena i iskrena diskusija, sa ciljem njihovog unapređenja.

Doneo je Zvezdi pobedu nad Romom, a sada tvrdi za Espreso: Ovaj momak će EKSPLODIRATI, već je perfektan igrač! (VIDEO)

Predsednik FSS želi da rukovodi klubovima i udruženjem klubova Superlige na način da se po njegovom nalogu zakazuju sednice Skupštine Zajednice, na kojima bi se donosile odluke po njegovoj želji i direktivi, bez ikakvih razgovora sa klubovima i poštovanja njihovih stavova i mišljenja. Poslednji u nizu je pokušaj, kroz naređenje predsednika, da se na brzinu, u roku od 5 dana, organizuju skupštine Superlige i Prve lige Srbije, van svih statutarnih rokova koji predviđaju minimum od 7 dana za dostavljanje poziva sa kompletnim materijalom za sednicu.

foto: Dado Đilas

Ostvarivanje opštih interesa, zajedničkih ciljeva i zajednički rad na svim problemima sa kojima se susreću klubovi ne postoji, jer se radi na potpunom razjedinjenju klubova, kako bi predsednik FSS uspostavio potpunu kontrolu nad klubovima, koji postaju poligon za ispunjavanje njegovih želja i ideja koje nemaju apsolutno nikakvu opravdanost.

COPY ZVEZDA PASTE LOKOMOTIVA: Ruski klub ukrao kompletnu Zvezdinu ideju! (FOTO) (VIDEO)

U poslednjih godinu dana urušen je sistem i svrha Fudbalskog saveza Srbije, čiji je osnovni princip postojanja organizacija i uređenje fudbalskog sporta u Republici Srbiji, koji bi trebalo da funkcioniše kao nepolitički i nedobitni sportski savez, zasnovan na principima integriteta i sportskog duha i u skladu sa principima fer pleja. Čitav Fudbalski savez sada funkcioniše kao privatno vlasništvo jednog čoveka, koji u tome vidi samo sopstveni interes. Organizacija je reč koja ne postoji zbog gubljenja sistema, jer se sve zasniva na njegovim nalozima i naređenjima i sve se rešava pod floskulom „rekao Kokeza“.

foto: Nebojša Mandić

Svi članovi Fudbalskog saveza su zastrašeni, zdrave i normalne diskusije među članovima više nema i zabranjeno je iskazivanje sopstvenog mišljenja, jer ako mišljenje bilo kog člana nije u skladu sa mišljenjem predsednika, takav član se odmah smatra nepodobnim i odmah se na perfidne načine pristupa njegovom udaljenju iz fudbalske organizacije. Sportski duh, poštovanje i principi fer pleja su potpuno marginalizovani, a uvedeni su principi jednoumlja, nesportskih i nečasnih radnji zasnovani na lobiranju metodama zastrašivanja.

NOVI JAK UDARAC ZA SAŠU ĐORĐEVIĆA: Simonović ne može da igra na Eurobasketu? (FOTO)

Svi organi Fudbalskog saveza imaju samo formalnu ulogu jer se ni jedna bitna odluka ne donosi kako bi trebalo, na sednicama tih organa, nego po naređenju predsednika. Izvršni odbor Fudbalskog saveza, kao izvršni organ, sastaje se samo formalno i na sednicama nema diskusije već se samo čitaju unapred pripremljene odluke po nalogu predsednika. Odbor za hitna pitanja (čitaj: predsednik) donosi sve važne odluke uglavnom bez sastajanja njegovih članova, kao da su sva pitanja u fudbalu toliko hitna, iz čega se nedvosmisleno vidi da se sve radi formalno i po naređenju i želji jednog čoveka.

foto: news1/sasa Pavlic Koky

Sve ostale komisije i statutarna tela saveza ne donose svoje odluke bez „konsultacija“ sa predsednikom čime je izgubljena svrha njihovog postojanja.

"Nezavisni arbitražni sud Fudbalskog saveza Srbije"

Arbitražni sud, koji je zasnovan po principima UEFA i FIFA i Zakonu o arbitraži Republike Srbije, radi reševanja sporova između članova Fudbalskog saveza Srbije od njegovog osnivanja 2014. godine. Radio je vrlo kvalitetno i nezavisno sve do decembra 2016. godine kada su, bez obrazloženja, smenjeni svi arbitri kao i predsednik suda, inače dugogodišnji i priznati stručnjaci iz oblasti prava. Ovo je bio prvi korak pokazivanja sile predsednika prema ljudima koji su želeli da ostanu nepristrasni i nezavisni u donošenju odluka. Naravno uz smenu svih arbitara pristupilo se i donošenju „novog“ Pravilnika o radu Arbitražnog suda, koji je urađen po meri predsednika i usvojen podrazumeva se na Odboru za hitna pitanja. Iako je svim pozitivnim propisima UEFA i FIFA obavezno da, prilikom formiranja liste arbitara, svoje predloge za arbitre daju udruženja profesionalnih klubova i Sindikat profesionalnih igrača (što je u potpunosti ispoštovano prilikom formiranja Arbitražnog suda), ovog puta su van svih propisanih okvira za izbor arbitra izopšteni i udruženja klubova i profesionalnih igrača. Ovo je dovelo do toga da je, po žalbi Sindikata profesionalnih fudbalera međunarodnim organizacijama FIFPro, ECA, EPFL i UEFA, sazvan hitan sastanak sa predstavnicima ovih organizacije, na kome je utvrđeno da udruženja klubova i igrača moraju biti uvažena i dostaviti svoje predloge za odgovarajući broj arbitara. I pored ovog upozorenja Fudbalski savez Srbije isto nije uvažio i dozvolio klubovima da dostave predloge za izbor arbitara, čime su grubo prekršeni svi propisi i nalozi međunarodnih organizacija.

foto: Filip Plavčić

Naknade od ostvarenih transfera

Pravilnik o registraciji, statusu i tranasferu igrača Fudbalskog saveza Srbije u članu 72. predviđa obavezu svih klubova da 2% od svakog ostvarenog transfera uplate na račun Fudbalskog saveza Srbije i da će se navedena sredstva koristiti za razvoj fudbala u Srbiji. Nije nam poznato da i jedan savez u Evropi na ovaj način reketira svoje klubove. Činjenica je da je Fudbalski savez Srbije po ovom osnovu do sada prikupio značajna sredstva, a ni jedan jedini dinar nije uplaćen ni jednom klubu niti je upotrebljen za finansiranje određenih projekata, koji bi doprineli razvoju fudbala u Srbiji. Ovakvim, vrlo efikasniim i legalnim „reketiranjem“ klubova po ideji predsednika, samo se dodatno osiromašuju ionako već siromašni klubovi. Umesto da Fudbalski savez radi na stvaranju ambijenta i zakonskih okvira za kvalitetnije poslovanje klubova i pomaže klubovima u ostvarivanju pozitivnih takmičarskih i poslovnih rezultata, kao što rade svi savezi na svetu, on uzima sredstva čime dodatno otežava funkcionisanje i direktno utiče na njihovo urušavanje. Pored navedenog po stupanju predsednika FSS na funkciju, udruženjima klubova je odmah oduzeto pravo naplate disciplinskih kazni po odlukama Disciplinske komisije. Ovaj vid naplate sredstava je bio veoma dobar jer su klubovi za disciplinske prekršaje koje učine na utakmicama novčane kazne plaćali svojim udruženjima, koje su se kasnije ravnomerno delile svim klubovima, a postojao je i plan da se na taj način ostvarena sredstva uplate klubu koji je ostvario prvo mesto na fer plej tabeli, čime bi se dodatno stimulisalo fer plej ponašanje. Međutim, očigledno je da Fudbalski savez ideje koje stimulišu fer plej kao jedan od osnovnih principa sporta baš i ne zanimaju, već samo naplata disciplinskih kazni i uvećanje sopstvenih prihoda.

Oduzimanje TV prava klubovima Superlige Srbije

Najnovijom odlukom, naravno opet Odbora za hitna pitanja po nalogu predsednika, van svih propisanih rokova (30 dana od početka takmičenja), izmenjene su Propozicije za takmičenje u Superligi Srbije i obrisane odredbe kojima je bilo definisano pravo klubova da prodaju sopstvena prava na TV prenose svojih utakmica u Superligi. Ovakvom odlukom FSS je izvršio direktan udar na klubove Superlige, uzimajući im i ono malo što od prodaje navedenih prava ostvaruju. Ovakava odluka protivna je svim moralnim i logičnim principima jer FSS, na ovaj način, klubovima uzima prodaju sopstvenog proizvoda. Verovatno će FSS pomisliti „kako to UEFA prodaje TV prava na evropska takmičenja, onda ćemo i mi za takmičenja u Srbiji“.

foto: Filip Plavčić

Da, ali UEFA takmičenja imaju sasvim drugi smisao od nacionalnih i skoro nigde u Evropi ne postoji slučaj da klubovi, odnosno njihova udruženja, ne prodaju TV prava, već da to radi fudbalski savez. Evidentno je da i ova, kao i sve prethodne odluke, imaju za cilj uništavanje klubova i fudbala uopšte. Postavlja se logično pitanje ko u fudbalskoj organizaciji zbog koga postoji, klubovi zbog Saveza ili Savez zbog klubova? Na kraju, aktuelno rukovodstvo saveza ne sme zaboraviti činjenicu da je to savez FUDBALSKIH KLUBOVA i da bez njih on ne može postojati.

Osnivanje zajedničkog udruženja klubova Superlige i Prve lige

Predsednik FSS je NAREDIO da Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije, kršeći sopstvene statute, zakažu sednice skupštine i osnuju novo jedinstveno zajedničko udruženje, a da se postojeća udruženja koja su osnovali klubovi ugase, jer im je prethodno, ličnom odlukom, oduzeo pravo na prodaju sopstvenih TV prenosa. Očigledno je da se ovde radi o primeni sile jer je poznato da su navedena udruženja nezavisna pravna lica i punopravni članovi FSS i nikakva odluka ne može biti doneta ukolko o njoj nema diskusije između klubova koji su osnivači svoji udruženja, a koja mora biti u interesu fudbala.

foto: Zvanični Sajt

Ovakvo udruživanje liga ima svoje i dobre i loše strane ali su, pre donošenja odluke, potrebne veoma temeljne analize i diskusija između klubova. Ovo je još jedan pokazatelj nepoštovanja klubova i njihovih udruženja od strane FSS i ukidanje prava na mišljenje i odlučivanje u sostvenim organima.

Nacrt novog statuta Fudbalskog saveza Srbije

Poslednja u moru čuvenih odluka, opet naravno Odbora za hitna pitanja, je i donošenje nacrta novog Statuta FSS, bez ikakvih konsultacija sa bilo kojim članom FSS i njegovo formalno stavljanje na javnu raspravu, koja nema nikakav smisao jer je svaki dokument do sada koji se nalazio na javnoj raspravi usvojen u svom izvornom izdanju. Iz novog nacrta Statuta apsolutno je i ne dvosmisleno vidljiva želja za uspostavljanjem apsolutne vlasti i prilagođavanjem najvišeg akta fudbalske organizacije jednom čoveku, koji novim statutom ima sva prava, a ni jednu obavezu. Član 7. Spisak članova Članovi FSS su: a)Teritorijalni fudbalski savezi: - Fudbalski savez Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu; - Fudbalski savez Kosova i Metohije sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. - Fudbalski savez regiona Zapadne Srbije sa sedištem u Kragujevcu; - Fudbalski savez regiona Istočne Srbije sa sedištem u Nišu. - Fudbalski savez Beograda sa sedištem u Beogradu. b) Fudbalski klubovi su članovi FSS registrovani kod jednog od navedenih saveza, a, učesnici su: - Superlige; - Prve lige "Srbija"; - Srpske lige; - Zonske - pokrajinske fudbalske lige; - Okružne - područne - gradske fudbalske lige; - Međuopštinske fudbalske lige; - Opštinske fudbalske lige; - Lige mlađih kategorija (pionirske, kadetske i omladinske); - Futsal lige (koje se igraju po pravilima igre za futsal, koja izdaje Izvršni komitet FIFA); - Ženske fudbalske lige; - Liga fudbala na pesku; v) Udruženja: - Udruženje klubova"Superlige" i Prve lige "Srbija" sa sedištem u Beogradu, - Udruženje fudbalskih reprezentativaca. Ostale sportske organizacije iz oblasti fudbala mogu zatražiti prijem u članstvo u skladu sa ovim Statutom. Ovim članom predviđa se novo udruženje koje na dan donošenja nacrta još uvek ne postoji, što pokazuje da FSS, bez ikakvog razloga, novim Statutom više ne prepoznaje svoje dugogodišnje članove Zajednicu fudbalskih klubova Superlige Srbije i Udruženje klubova prve lige Srbije. Postavlja se pitanje šta je namera FSS, da li na ovaj način, bez ikakvog osnova kršeći sopstvene i zakonske propise, iz svog članstva isključuje navedena udruženja? Član 18. Udruženja klubova Udruženja klubova u odgovarajućim ligama, ostvaruju posebne potrebe i interese klubova, ostvaruju zajedničke aktivnosti od interesa za rad klubova, izgrađuju stavove i daju mišljenja i predloge o pitanjima rada saveza, vrše izbor organa udruženja i obavljaju odgovarajuće poslove u vezi sa sprovođenjem takmičenja koja su im poverena. Lige ili druga udruženja članova FS Srbije biće podređena i priznata od strane FS Srbije. Statut i drugi propisi FS Srbije definišu oblast, ovlašćenja, prava i obaveze ovih udruženja. FS Srbije odobrava Statut, pravilnike i propozicije ovih udruženja. Prava, obaveze i odgovornosti udruženja klubova u pitanjima iz nadležnosti organa teritorijalnih saveza u organizovanju i vođenju takmičenja određenih teritorijalnih liga određuju se aktima tih teritorijalnih saveza o poveravanju vršenja tih poslova i zadataka. Udruženja članova FSS nastaju slobodnim udruživanjem i ne mogu biti podređena, već samo kao članovi moraju poštovati propise FSS, a obzirom da ovakva udruženja predstavljaju posebna i nezavisna pravna lica, odobravanje njihovog statuta ne može biti vršeno od strane FSS, već od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije, samo moraju biti usklađena sa aktima FSS.

Član 35. Skupštinu čine predstavnici (delegati) članova FSS na osnovu strukture i broja utvrđenih ovim članom Statuta. Skupština FSS broji 49 članova i čine je predstavnici po strukturi i broju: FS Vojvodine (5), FS Kosova i Metohije (1), FS regiona Istočne Srbije (5), FS regiona Zapadne Srbije (5), FS Beograda (5), Stručno-strukovna organizacija fudbalskih sudija (1), Stručno-strukovna rganizacija fudbalskih trenera (1), futsala (1), ženskog fudbala (1), udruženje fudbalskih reprezentativaca (3), stručna služba FS Srbije (3) i Udruženje klubova"Superlige" i Prve lige "Srbija" (7). Status kluba iz stava 2. ovog člana, određuje se prema ligi u kojoj se klub takmiči u vreme održavanja izborne Skupštine. Izvršni odbor FS Srbije, svojom odlukom, imenuje onoliko delagata u Skupštinu FS Srbije, koliko je potrebno da bi ukupan broj delegata Skupštine bio 49. U navedenom članu, koji definiše strukturu i broj članova Skupštine kao vrhovnog organa FSS, broj delegata u Skupštini je drastično smanjen, sa sadašnjeg broja od 107 delegata novi Statut predviđa ukupno 49 delegata. Od navedenog broja delegata opet se pominje Udruženje klubova Superlige i Prve lige Srbije, koje u ovom trenutku ne postoji, a koje daje 7 delegata, što znači da bi 32 kluba Superlige i Prve lige davalo samo 7 delegata, što je apsolutno neprihvatljivo. Takođe, 3 delegata u skupštini daje udruženje fudbalskih reprezentativaca čije postojanje još uvek nije poznato, kao i stručna služba FSS koja daje 3 delegata, za koju ne postoji pravna mogućnost za članstvo u skupštini jer lica koja obavljaju poslove u stručnoj službi nisu članovi FSS već samo zaposleni, čiji se odnos reguliše Ugovorom o radu. Član 73. Korišćenje medijskih prava FSS je vlasnik svih prava koja proizilaze iz takmičenja i ostalih događaja iz njihove konkretne nadležnosti. Ta prava, između ostalog, obuhvataju sva finansijska prava, audiovizuelne, odnosno, televizijske i radio snimke, prava reprodukcije i prenošenja, multimedijalna prava, marketinška i reklamna prava i jedinstvena prava, kao što su prava vezana za ambleme i prava koja potiču iz Zakona o autorskom i srodnim pravima, internet prava, kao i prava vezana za klađenje na rezultate fudbalskih utakmica. Izvršni odbor će odlučiti kako i u kojoj meri će se ova prava koristiti i sastaviće posebne pravilnike za ova prava. Izvršni odbor će sam odlučivati da li će se ova prava koristiti ekskluzivno, ili zajedno sa trećom stranom, ili u potpunosti preko treće strane. Izvršni odbor može svojom odlukom deo prihoda od ovih prava ustupiti asocijacijama profesionalnih klubova. Statutarno definisanje kome pripadaju medijska i sva druga prava koja prositiču iz takmičenja, kao i definicija da se DEO prava može ustupiti asocijacijama – udruženjima klubova. Član 76. Shodno odredbama Zakona o sportu Republike Srbije, klubovi koji se takmiče u profesionalnim sportskim ligama, moraju biti organizovana kao privredna društva. Da bi se klub takmičio u najvišem rangu takmičenja - Superliga Srbije, pre početka takmičenja mora deponovati odgovarajuću sumu na račun FSS, a kao vid garancije za takmičenje u Superligi. Izvršni odbor FSS pred početak svake takmičarske sezone, posebnom odlukom utvrđuje visinu garancije iz stava 2. ovog člana. Član 85. Izvršni odbor donosi sledeće mere za primenu Statuta: suspendovanje organa saveza i organizacija, određivanje privremenog organa rukovođenja savezom ili udruženjem uodređenom vremenu, raspisivanje izbora za organe saveza i udruženja iz reda članova FS Srbije. Pre donošenja mera iz stava 1. ovog člana, Izvršni odbor upućuje pismeno upozorenje subjektima iz čl. 82. stav 3. i 83. sa tačnim rokovima za ispravljanje nedostataka koji su doveli do povrede Statuta. Navedena odredba je u potpunosti nezakonita jer nije moguće da jedno pravno lice uvodi privremene mere drugom posebnom pravnom licu. Iz svega napred navedenog evidento je i može se zaključiti da se stvara atmosfera i okruženje za vladavinom jednog čoveka koji želi apsulutnu vlast, rukovođenje i kontrolu nad svim klubovima. Ovakvim postupanjem u potpunosti se diskvalifikuju svi demokratski principi kod donošenja odluka, a mišljenje i stavovi klubova, koji čine esenciju fudbalskog sporta, nipodaštavaju se i zanemaruju u potpunosti. Svi predstavnici klubova Superlige Srbije su predugo u fudbalu i previše energije i vremena ulažu da bi na ovakav način potcenjivali sami sebe i svoje klubove. Ovakvo postupanje Slaviše Kokeze predstavlja direktno vređanje zdravog razuma i ismevanje svim činiocima u fudbalskoj organizaciji Srbije.

foto: Dado Đilas

Iz svih navedenih razloga pozivamo sve predstavnike klubova, kojima je važan interes srpskog fudbala, njegov napredak i razvoj profesionalnih klubova, da u otvorenim razgovorima na sednicama Izvršnog odbora našeg udruženja Zajednice Superlige Srbije, vodeći zdravu i argumentovanu diskusiju, dođemo do zajedničkih odluka, izrazimo stav i ostvarimo zajedničke ciljeve i time sprečimo ispunjavanje želja Slaviše Kokeze, koje vodi u diktaturu i jednoumlje, gde će neminovno ceh platiti celokupan srpski fudbal.

BONUS VIDEO: Česi pevaju svoju verziju pesme "Kosovo je Srbija"

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.