Gol koji nikada nije postignut, a promenio je fudbal za sva vremena! (VIDEO)
Foto: AP

vraćanje u prošlost

Gol koji nikada nije postignut, a promenio je fudbal za sva vremena! (VIDEO)

Situacija zbog koje je tehnologija ušla u fudbal na velika vrata

Objavljeno:

27. jun 2010. godine i na terenu poznati rivali, Engleska i Nemačka, u osmini finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Kroz istoriju smo bili svedoci mnogih neverovatnih utakmica ova dva nacionalna tima, ali ono što se desilo u 38. minutu ove utakmice potpuno je promenilo fudbalsku igru.

Pri rezultatu 2:1 za Nemačku, Frenk Lampard uputio je fenomenalan udarac ka golu Nojera lopta se od prečke odbila barem pola metra iza linije, a zatim opet u prečku pa u polje i skoro svi na terenu, tribinama i pored malih ekrana su videli da je Lampard postigao gol, skoro svi osim sudije Horhe Larionde koji je pokazao da se igra nastavi.

Ogorčeni su bili reprezentativci Engleske, ali su uzaludno protestovali, na kraju nisu mogli da se oporave od nepravde koja ih je zadesila što su Nemci iskoristili i sa još dva pogotka postavili konačan rezultat od 4:1 i plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Već po završetku utakmice iz engleskih medija stizali su pritisci o uvođenju video tehnologije u fudbal.

JOKIĆ BEZ OBE NAGRADE: Srpski centar nije trijumfovao ni u jednoj kategoriji u kojoj ga je NBA liga nominovala! (VIDEO)

U početku tehnologija je u fudbal ulazila bojažljivo, prvo se na prijateljskoj utakmici Engleska - Belgija odigranoj na Vembliju 2. juna 2012. godine pojavio sistem sličan onom koji se koristi u tenisu, takozvano "oko sokolovo", u kom je eventualne nejasnoće oko toga da li je lopta prešla liniju ili nije razrešio sistem koji se bazira na 14 kamera visoke rezolucije, po sedam iznad svakog gola, koje su fiksirane na tribinama i beleže poziciju lopte sa 200 fotografija u sekundi, a nakon toga kompjuteri obrađuju materijal i sudiji istog trenutka stigne informacija putem vibracije na ručnom satu da li je lopta u golu.

Nakon toga, pojavila se i lopta sa čipom takozvana "gol-ref" tehnologija, koja je testirana u nižim ligama u Danskoj i na stadionu u Nirnbergu, ali je odbačena kao veoma skupa, jer je ideja ove tehnologije bila da svaka lopta sadrži čip i čim pređe liniju gola seče magnetne talase, aktivirajući magnetna polja u prečki i obe stative.

Na Kupu Konfederacija koji se trenutno održava, Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina kao i na Svetskom prvenstvu klubova koje je Real Madrid osvojio u decembru prošle godine, isprobana je poslednja u nizu, takozvana "VAR" tehnologija.

"VAR" ili "video assistant referee" daje sudiji mogućnost da se u koliko sumnja u svoju odluku na snimku uveri da li je ta odluka ispravna ili nije.

I pored svega ovoga, mišljenja da li tehnologija i fudbal idu zajedno su podeljena, dok jedni kažu da će ovako u fudbalu nestati nepravda, drugi ipak smatraju da fudbal ovako gubi dušu i suštinu.

Činjenica je da je nepriznati gol Frenka Lamparda jedan od najzaslužnijih za pokretanje mnogih promena u fudbalu, a da li su one dobre ili loše, da li usporavaju igru ili smanjuju nepravdu, to su pitanja oko kojih će uvek biti neslaganja.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Milan Živadinović

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.