Uveseljavao ih je, oduševljavao na terenu, a posle novih reči Leandrea Tavambe, Grobari će morati da smišljaju još jednu pesmu! (FOTO)
Foto: Dado Đilas

PRIČE SA PRIPREMA

Uveseljavao ih je, oduševljavao na terenu, a posle novih reči Leandrea Tavambe, Grobari će morati da smišljaju još jednu pesmu! (FOTO)

Bili smo na pripremama Partizana i odatle vam donosimo sjajan razgovor srpskih predstavnika sedme sile sa jednim od omiljenih igrača današnjice kada je crno-beli tabor u pitanju

Objavljeno:

Leandre Tavamba - dve reči koje u svakoj situaciji mogu da izmame osmeh na lica navijača Partizana, ali i nekih neutralnijih ljubitelja fudbala u našoj zemlji.

Na pripremama na Zlatiboru, sjajni Kamerunac, na terenu gorostasan, van njega veoma fin i kulturan, odvojio je deo svog dana kako bi sa srpskim novinarima prozborio "po koju".

Ono što je sve na početku zanimalo, bili su prvi utisci o klubu, Srbiji...

- Sve što mi se do sada dešavalo u Partizanu je neverovatno. Kada pogledam u to šta smo kao tim postigli od januara, veoma sam srećan. Moj prvi utisak o timu, državi i gradu je veoma, veoma pozitivan. Osvojili smo duplu krunu. Pre nego što sam došao ovde, imao sam šansu da igram sa srpskim igračima, koji su mi i pričali koliko je ovde lepo. Došao sam na zimu, ali sada, kada je lepo vreme, vidim tačno o čemu su mi govorili - istakao je ovaj krajnje simpatični Kamerunac.

Fudbal, ali i život u Srbiji razlikuje se od fudbala i života u Slovačkoj, Kazahstanu, Kamerunu, Južnoj Africi, sredinama u kojima je Leandre do sada imao priliku da živi.

foto: Espreso.co.rs

- Najviše vremena dok sam igrao u Slovačkoj ili Africi, igrao sam u klubovima bez ambicije za velika dela, koja postoji ovde. Doduše, u Kajratu iz kazahstanskog Almatija imaju slične težnje. Žele da osvajaju domaće titule i da se takmiče u evrokupovima. Mnogo mi je pomoglo to iskustvo, jer sam u Partizan već došao sa željom da osvajam titule.

Fotka decenije! Dok Partizan održava trening, šta to rade njihovi večiti rivali sa Topčidera? (FOTO) (VIDEO)

Upravo u Kazahstanu igrao je sa Žarkom Markovićem, srpskim internacionalcem, koji je, doduše, otvoreni navijač Crvene zvezde.

- Iako navija za crveno-bele, rekao mi je da obavezno dođem ovde. Dugo sam pričao o tome sa njim. Još pre nego što sam otišao u Kajrat, Partizanovi skauti su me kontaktirali, prišli mi da razgovaramo, pa sam se odmah po dolasku u Kazahstan posavetovao sa Markovićem. Ohrabrio me je.

foto: Dado Đilas

Mnogi Kamerunci igrali su u Partizanu - Pjer Boja, Erik Đemba-Đemba, Abubakar Oumaru. I sa većinom njih Tavamba je stigao da porazgovara. Pitao ih je kakva je situacija u klubu, a i oni su ga dobro pripremili za ono što sledi u srpskom fudbalu.

Gorostasni napadač se osvrnuo i na novog trenera Miroslava Đukića, rekavši i da ima neke sličnosti sa bivšim strategom crno-belog tima Markom Nikolićem.

Da pukneš od smeha! Tavambu saigrači zovu nadimkom koji će vas odmah podsetiti na pravljenje kajgane! (VIDEO)

- Od prvog treninga počeo je da nam priča o ambicijama kluba, što je vrlo slično kao ono što nam je govorio Nikolić. Pričao je o tom pobedničkom duhu. Kod Đukića mi se dopada i to što aktivno učestvuje u treninzima, pošto je bivši veliki igrač.

Prošle sezone Tavamba je postigao tri gola. Jedan od njih bio je jedan od najvažnijih u sezoni - protiv Crvene zvezde na Marakani za 2:1 (utakmica je završena pobedom crno-belih od 3:1)

foto: Espreso.co.rs

- U svakoj sezoni svoje karijere bio sam bolji nego u onoj prethodnoj. Međutim, uvek mi je najvažnije da budem dobar za tim, da se kvalifikujemo u Ligu šampiona, pa tek onda da razmišljam o ličnom učinku. Uvek idem na to da dam gol. Iako sam dao samo tri. A, posebno je važno dati gol Zvezdi. Tada te svi gledaju i svi mogu da vide šta možeš da pružiš.

Osvrnuo se Tavamba i na nadimak koji je dobio od saigrača.

Saga zvana Leonardo je dobila svoj epilog!

- Počeli su da me zovu Miki, jer im je zvučalo nekako srpski. Od tada sam ostao Miki - dodao je Leandre, koga igrači na treningu zovu i jednim drugim nadimkom (Tava, kao skraćenica od prezimena).

Na pitanje koji momenat iz Srbije će večno pamtiti, tamnoputi napadač je iznenadio odgovorom.

- Najradije ću se sećati poslednjeg dana u sezoni. Kada smo proslavljali titulu šampiona, bilo je fascinantno. Nikada nisam doživeo niti video tako nešto. 20.000 ljudi koji ide sa nama kroz grad i slavi. Ti navijači su nam tokom cele sezone davali vetar u leđa. Ovu priliku želim da iskoristim da im zahvalim. Najbolji su - dodao je kamerunski napadač uz konstataciju da u Kamerunu svi znaju za Partizan i Srbiju, pošto je taj klub šezdesetih godina igrao u finalu Lige šampiona. Naravno, znaju i za crveno-bele, ali to Tavamba ipak nije rekao.

BONUS VIDEO: Leandre Tavamba za Espreso na srpskom jeziku

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.