PUKLA TIKVA: Podneo ostavku na mestu u UEFA! Boban zaratio sa Čeferinom!
Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin, Foto: EPA/Marco Betorello

SUKOB

PUKLA TIKVA: Podneo ostavku na mestu u UEFA! Boban zaratio sa Čeferinom!

Zvonimir Boban u ratu sa Aleksandrom Čeferinom

Objavljeno:

Bivši jugoslovenski i hrvatski fudbaler Zvonimir Boban nije više visoki funkcioner UEFA, preneli su evropski mediji.

Hrvat je na funkciji šefa fudbala u UEFA bio od 2021. godine, kada je na toj poziciji imenovan na lično insistiranje predsednika evropske kuće fudbala Aleksandra Čeferina.

UEFA je u međuvremenu izdala i saopštenje u vezi odlaska Bobana:

- UEFA želi dа objavi sporаzumni odlаzаk Zvonimirа Bobаnа iz orgаnizаcije. Bobаn se pridružio orgаnizаciji 2021. godine kаo šef fudbаlа i pokrenuo je nekoliko znаčаjnih projekаtа u tehničkom rаzvoju, uključujući osnivаnje UEFA fudbаlskog odborа i omlаdinskog fudbаlskog forumа. UEFA izrаžаvа zаhvаlnost gospodinu Bobаnu nа njegovoj posvećenoj službi i želi mu mnogo sreće u budućim nаstojаnjimа u kаrijeri - stoji u kratkom saopštenju UEFA.

Zvonimir Boban u sukobu sa Aleksandrom Čeferinom
Zvonimir Boban u sukobu sa Aleksandrom Čeferinomfoto: Profimedia

S druge strane, Boban je istakao u otvorenom pismu da se nije slagao sa prvim čovekom ove organizacije Aleksandrom Čeferinom:

- Razgovarao sam s predsednikom UEFA o problemu koji se dogodio tokom poslednjeg sastanka Izvršnog odbora UEFA u Hamburgu. Reč je o predlogu o izmeni statuta UEFA kako bi se Čeferinu, na sledećem kongresu 8. februara u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata, koji je trebalo da mu bude posljednji.

Nakon što je izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim predlogom, predsednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje je trebalo da zaštite UEFA i evropski fudbal od 'lošeg upravljanja' koje je bilo 'modus operandi' starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sistema. Glavne dve tačke reformi bile su da ni predsednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu da se kandiduju više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit na 70 godina za sve članove Izvršnog odbora.ž

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin
Predsednik UEFA Aleksandar Čeferinfoto: EPA/Christian Bruna

Bila je to epohalna stvar za fudbal, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zaslužio poštovanje celog fudbalskog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji fudbal. Njegov odmak od tih vrednosti i izmena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno fudbalsko vreme. Dobro razumem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da mnogo puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih prihvatio ovako tešku i pogrešnu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i vrednosti u koje duboko verujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja – možda naivnog, ali sigurno ispravnog.

U ove tri godine odnos i saradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA bili su izvrsni – hvala im na tome, želim im sve najbolje. Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA - naveo je bivši prvotimac Dinama i Milana.

Bonus video:

01:23

UEFA DOBILA OZBILJNU KONKURENCIJU! Stručnjak o narušavanju suštine: Klubovi sa tradicijom neće moći da igraju vrhunski fudbal!

(Espreso/Agencije/Preneo: D.T)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.