OGLASIO SE I FSS POVODOM SUPERLIGE: "Lopta se kotrlja zbog navijača, a ovo bi fudbal poslalo u zagrljaj bogatih!"
FSS deli stav sa većinom fudbalskih klubova, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

saopštenje

OGLASIO SE I FSS POVODOM SUPERLIGE: "Lopta se kotrlja zbog navijača, a ovo bi fudbal poslalo u zagrljaj bogatih!"

FSS deli stav sa većinom fudbalskih klubova

Objavljeno:

Fudbalski savez Srbije izdao je saopštenje u vezi sa nedavnom presudom Sud pravde Evropske unije koja se odnosi na osnivanje "Superlige". U presudi je utvrđeno da su FIFA i UEFA nezakonito blokirale formiranje ovog takmičenja, s obzirom na to da su zloupotrebile svoj položaj i uticaj.

Fudbalski savez Srbije podržava odluku Suda pravde EU i ističe da je ova presuda važna ne samo za klubove uključene u Superligu, već i za celokupnu fudbalsku zajednicu. Savez naglašava princip pravične konkurencije i otvorenog tržišta, te podržava napore da se očuva integritet fudbala kao sporta.

"Povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju 'Superliga', Fudbalski savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem UEFA.

Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara.

Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta, za koje kriterijumi nisu potpuno jasni, preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu.

Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja „elitni” od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane 'Superlige' otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih.

Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da „Superliga” nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu.

Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa.

Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija", navodi se u saopštenju FSS.

Bonus video:

00:48

Nemanja Vidić igrao povređen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.