I DOK RATUJU I BOLJE IGRAJU OD NAŠIH KLUBOVA: Otužnu Srbiju pretekli Izrael i Ukrajina, na proleće će i Grčka!
Zakazali: Fudbaleri TSC-a i Crvene zvezde, Foto: Starsport©

potop

I DOK RATUJU I BOLJE IGRAJU OD NAŠIH KLUBOVA: Otužnu Srbiju pretekli Izrael i Ukrajina, na proleće će i Grčka!

U ovoj sezoni, srpski klubovi su zaradili mizernih 1,4 boda što je najmanje od prvih 39 nacija na UEFA listi

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Posle pet kola grupne faze UEFA klupskih takmičenja, situacija za srpske klubove i nacionalni koeficijent je bila loša, a s obzirom na prikazane igre, ni u poslednjem se nimso mogli nadati boljitku.

Nova tri poraza, Crvene zvezde od Mančester Sitija, TSC-a od Olimpijakosa i Čukaričkog od Genka, značila su da Srbija ostaje na ukupnom nacionalnom koeficijentu od 27,775 bodova (zbir bodova iz ove i prethodne četiri sezone).

Ali, pošto su okolne nacije napredovale, pali smo za dve pozicije i sada smo tek na 18. mestu.

U ovoj sezoni, srpski klubovi su zaradili mizernih 1,4 boda što je najmanje od prvih 39 nacija na UEFA listi!

Kao što smo najavili na prošlom preseku, Srbiju su pretekli Izrael (29,125 bodova posle pobeda Makabija iz Haife i Tel Aviva) i Ukrajina (27,800 bodova posle pobede Zorje).

Na proleće bi Grčka mogla da nas prestigne jer je uprkos eliminacijama Panatinaikosa i AEK-a, pobedama PAOK-a i Olimpijakosa skupila 27,525 bodova na 19. mestu.

Sledi Poljska (25,125) koja će u 1/16 finala Lige konferencija imati Legiju, kao i na Hrvatska (21. mesto, 24,025) čiji Dinamo je deklasirao Baljkani i prošao dalje takođe kao drugoplasiran.

UEFA koeficijenti, Nacionalni koeficijenti
foto: Printscreen/uefa.com

Podsetimo, ulaznice klubovima za Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija i kvalifikacije za ova takmičenja za 2024/25. su već poznate i Srbija će opet imati pet predstavnika u startu, a prva dva tima iz Superlige će u kvalifikacije za LŠ.

Međutim, sada je izvesno da se nećemo vratiti u top 15 i da ćemo zato od sezone 2025/26. imati opet četiri kluba u kvalifikacijama za Evropu - jedan za LŠ a tri za LK.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:16

Atmosfera pred meč Genk - Čukarički

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.