BIO JE "MOZAK" JIRGENA KLOPA 17 GODINA: Željko Buvač ima 2 aduta zbog kojih bi bio idealan za trenera Zvezde!
Da li će Željko Buvač od januara biti novi trener Crvene zvezde?, Foto: EPA/Peter Powell

ono što traže

BIO JE "MOZAK" JIRGENA KLOPA 17 GODINA: Željko Buvač ima 2 aduta zbog kojih bi bio idealan za trenera Zvezde!

Željko Buvač je decembra 2021. produžio ugovor sa Moskovljanima do leta 2024. godine

Objavljeno: 13:46h
Nedeljko Đukić

Ovog utorka pojavila se vest da bi Barak Bahar ipak mogao da bude smenjen sa mesta prvog trenera Crvene zvezde, ali ne pre kraja polusezone.

Ako rezultati, ali i igra šampiona srbije i tada budu nezadovoljavajući, uprava crveno-belih će reagovati uprkos činjenici da će prevremeni raskid saradnje sa izaelskim stručnjakom značiti ozbiljan finansijski udar.

A kao prvog pika za naslednika Bahara, Zvezda je identifikovala Željka Buvača, preneo je Sport klub.

Željko Buvač nema mnogo iskustva kao šef stručnog štaba, ali je nejgovo ime poznatije i cenjenije od imena mnogih trenera u ligama "petice". Razlog je, naravno, njegova 17-godišnja saradnja sa Jirgenom Klopom, menadžerom Liverpula i jednim od najboljih trenera današnjice.

Željko Buvač, Jirgen Klop
foto: EPA/Peter Powell

Buvač je rođen u Prijedoru 1961. godine i kao igrač je ostavio veliki trag u Borcu iz Banja Luke s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1988. Potom je prešao u nemački Rot-Vajs Erfurt, pa Majnc 05 za koji je igrao tri sezone. Još toliko je bio fudbaler Nojkirhen kada se penzionisao 1998. i ubrzo postao trener ovog kluba.

Buvač je do današnjeg dana od svih klubova samostalno vodio upravo Nojkirhen, takođe tri sezone, a onda se 2001. pridružio šest godina mlađem bivšem saigraču u Majncu - Jirgenu Klopu. Zajedno su izborili povratak kluba u Bundesligu (čiji je stabilan član i danas), a čak i jedan plasman u Evropu.

Klop je opisao Buvača kao svoju "desnu ruku" i zajedno su 2008. prešli u Borusiju Dortmund i preporodili posrnulog velikana. Osvojili su dve uzastopne titule prvaka Nemačke, jedan Kup i dva Superkupa i postali vicešampioni Evrope 2013. Sada je Jirgen opisivao sebe kao srce, Željka kao mozak, a drugog asistenta Petera Kravica kao oči stručnog štaba.

U ovom periodu (2013-2015) Buvač je vodio i reprezentaciju Republike Srpske.

Željko Buvač, Marsel Šmelcer
foto: EPA/Kerim Okten

Na još veći nivo su prešli odlaskom u Liverpul oktobra 2015, ali je tu i došlo do raskola. Do danas nije jasno zašto, ali "Crveni" su aprila 2018. objavili da će Buvač iz ličnih razloga odsustvovati do kraja sezone. Nije se uopšte vratio, već se oprostio od navijača poželevši im sve najbolje.

Sa "Redsima" je stigao do finala Lige šampiona i lige Evrope, a kada je otišao Klop je osvojio praktično sve - Premijer ligu, FA kup, Liga kup, Ligu šampiona, Superkup Evrope, SP za klubove, Komjuniti šild.

Britanski mediji su spekulisali da je razlog razlaza što je Buvač pregovarao sa Arsenalom oko preuzimanja njihovog tima nakon odlaska slavnog Arsena Vengera, što je navodno naljutilo Klopa.

Željko Buvač, Jirgen Klop
foto: EPA/Andy Rain

Druga tvrdnja je da je Prijedorac samo želeo da se konačno osamostali i svi su pretpostavljali da će to učiniti. Pominjao se tada Partizan, a sada, eto, Crvena zvezda...

- Ne želim sada da budem menadžer. Ako me Barselona pozove, naravno da ću razmisliti, ali inače ne. Kažete da sam ovde samo da bih ostao okupiran i sačekao bolju priliku. Ali da znate kakve sam ponude odbio tokom pauze u karijeri, ne biste to rekli. Ali neću vam reći koji klubovi su me zvali - rekao je Buvač 2020.

Potom je objasnio donekle zbog čega su se on i Klop rastali, odnosno, da mu se nisu pripisivale toliko zasluge za sve što je on radio.

- Osećao sam se kao da sam menadžer svih tih 17 godina (sa Klopom u Majncu, Borusiji iz Dortmunda i Liverpulu). Radio sam posao menadžera, osim što nisam javno govorio i davao intervjue. Osim toga, imao sam sve funkcije i trudio sam se da utičem na svoj tim koliko god sam mogao da im pomognem da uspeju. Ali nije mi bila potrebna takva pažnja.

Željko Buvač, Jirgen Klop
foto: EPA/Peter Powell

Zvuči kao da je želeo zasluge, ali ne i popularnost koja ide s takvom izloženošću. U svakom slučaju, Buvač je februara 2020. pronašao novi posao koji mu valjda odgovara - postao je sportski direktor Dinama iz Moskve.

Nekada najveći ruski klub uz Spartak je 2021-22. završio na trećem mestu (prvi put u top 3 od 2008) i za stigao do finala Kupa (1-2 protiv Spartaka). Buvač je leta 2022. doveo Slavišu Jokanovića na mesto trenera, međutim bivši reprezentativac Jugoslavije je smenjen u maju ove godine, a Dinamo je sezonu završio tek deveti.

Jedan od glavnih razloga što bi Zvezda ciljala Buvača, sem što je trenutno verovatno jedino baš jako srpsko trenersko ime, jeste taj što su mu se pripisivale zasluge za razvoj brzog napadačkog stila Borusije, a onda i Liverpula.

Baš ono što su Zvezdan Terzić i njegovi saradnici želeli da postignu sa Barakom Baharom. Ali, pitanje je da li je uopšte moguće dostići ovaj kontinuitet u Zvezdi koja ne igra mečeve jakog tempa svakog vikenda, već ili protiv "parkiranog autobusa" na stadionu 'Rajko Mitić' ili, još gore, u kaljugama na kakvim ih dočekuje većina superligaša.

Željko Buvač je decembra 2021. produžio ugovor sa Moskovljanima do leta 2024. i sigurno je odlično plaćen. Da li je od toga jači izazov da se konačno izgradi kao samostalan trener i da li to uopšte želi?

Bonus video:

01:23

Žan Filip Kraso posle promašaja u meču Crvene zvezde i Jang Bojsa

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.